Διπλό χτύπημα του ISIS στο Ιράν με 12 νεκρούς και 39 τραυματίες (pics &vid)

14:44 7/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις σημερινές επιθέσεις στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων Πιρ-Χοσεΐν Κολιβάντ, μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Επίσης, 39 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο του ιρανικού κοινοβουλίου και του μαυσωλείου του αγιατολάχ Χομεϊνί, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Το ιρανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB μετέδωσε πως το περιστατικό με τα πυρά στο ιρανικό

κοινοβούλιο έλαβε τέλος και πως και οι τέσσερις δράστες είναι νεκροί. «Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν για βόμβες το κτίριο», μετέδωσε το IRIB.

Όσον αφορά την επίθεση στο μαυσωλείο, ο κυβερνήτης της Τεχεράνης ανακοίνωσε λίγο μετά τις 11:30 (ώρα Ελλάδος) ότι ένας από τους δράστες έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, μια γυναίκα αυτοκτόνησε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά με την οποία ήταν ζωσμένη, άλλοι δύο συνελήφθησαν ενώ νεκρός έπεσε από τα πυρά των δραστών και ένας κηπουρός. Νωρίτερα ιρανικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι ένας από τους δράστες αυτοκτόνησε με κυάνιο, πληροφορία που πλέον δεν επιβεβαιώνεται.

Η στιγμή που η καμικάζι πυροδοτεί τα εκρηκτικά έξω από το Μαυσωλείο Χομεϊνί

Σημειώνεται ότι το Ιράν έχει ταχθεί κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν ανακοίνωσε ότι συνολικά είχαν σχεδιαστεί τρεις επιθέσεις στην Τεχεράνη με τις αρχές να προλαβαίνουν τη μια από αυτές συλλαμβάνοντας τους δράστες πριν να προχωρήσουν στο χτύπημά τους.

Clashes still ongoing around Iranian Parliament | #Tehran #TehranUnderAttack #IranParliamentAttack #Majles #Iranshootings #Iran pic.twitter.com/glrwJrvGTa

— Alahednews English (@AlahednewsEn) June 7, 2017

Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανακοίνωσε πως η επίθεση στο κοινοβούλιο συνεχίζεται, όπως μετέδωσε το πρακτορείο AMAQ αυτής της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης. «Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο μνημείο του Χομεϊνί και στο ιρανικό κοινοβούλιο στην Τεχεράνη», είχε μεταδώσει αρχικά το πρακτορείο ειδήσεων.

Σε άλλο τηλεγράφημά του, το AMAQ μετέδωσε πως οι επιθέσεις στο μαυσωλείο του Χομεϊνί πραγματοποιήθηκαν από δύο καμικάζι βομβιστές. Το ιρανικό υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών ανακοίνωσε πως «μέλη μιας τρίτης ομάδας τρομοκρατών συνελήφθησαν πριν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση».

Λίγο μετά την ανάρτηση με την ανάληψη ευθύνης, το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο μέσα από το κοινοβούλιο όπου διακρίνονται πτώματα στο πάτωμα, ενώ οι δράστες ακούγονται να μιλούν αραβικά.

Το βίντεο από την επίθεση των τζιχαντιστών

Σκληρές εικόνες!!



Πρώτη φορά χτυπούν την Τεχεράνη οι τζιχαντιστές

Τέτοιες επιθέσεις είναι σπάνιες στην Τεχεράνη. Οι τελευταίες είχαν πραγματοποιηθεί στα χρόνια που ακολούθησαν την ισλαμική επανάσταση του 1979, κυρίως από την ένοπλη οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού.

Moment of #ImamKhomeini shrine #attack #Tehranshooting #TehranUnderAttack pic.twitter.com/1Al9bB5RkD

— Asal Abasian (@asal_abasian) June 7, 2017

Το Ιράν εμπλέκεται στον πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για ενέργειες στο Ιράν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι επιθέσεις στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκαν το πρωί. Τέσσερις δράστες επιτέθηκαν εναντίον του κοινοβουλίου, όπου ένας εξ αυτών ανατίναξε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Ένας φρουρός ασφαλείας σκοτώθηκε και τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί οι δράστες, όπως φαίνεται, ήταν τέσσερις. Ο ένας έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, ο δεύτερος - μια γυναίκα - αυτοκτόνησε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη ενώ άλλοι δύο συνελήφθησαν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από τα πυρά των δραστών έπεσε νεκρός και ένας κηπουρός.

Μικρό περιστατικό η επίθεση στο κοινοβούλιο, λέει ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής

Ο πρόεδρος του Ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί χαρακτήρισε «μικρό περιστατικό» την επίθεση στο κοινοβούλιο υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να χειριστούν «τους δειλούς δράστες».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δράστες αυτό που ήθελαν ήταν να προκαλέσουν πρόβλημα στο Ιράν. «Το Ιράν είναι δυνατό και αποτελεσματικό στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και οι τρομοκράτες θέλουν να υπονομεύσουν αυτή τη δυνατότητά του» κατέληξε ο Λαριτζανί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ, είχε δηλώσει ότι οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού δείχνουν ότι οι δυτικές πολιτικές στη Μέση Ανατολή γύρισαν μπούμερανγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα