"Χρυσές" δουλειές κάνουν τα γυμναστήρια στη Γερμανία


Περισσότεροι από 10 εκ. Γερμανοί έχουν γραφτεί σε συνολικά 8.700 γυμναστήρια!

Μέχρι το 2020 ο κλάδος ευελπιστεί ότι τα μέλη θα ξεπεράσουν τα 12 εκ. Την τελευταία χρονιά οι μεγάλοι κερδισμένοι της αυξημένης ζήτησης είναι τα γυμναστήρια «χαμηλού κόστους». Έκθεση για τα γυμναστήρια στη Γερμανία αναφέρει ότι η πιο πετυχημένη αλυσίδα γυμναστηρίων είναι ο όμιλος McFit με 181 γυμναστήρια και 1,1 εκ. πελάτες. Ακολουθούν με κάποια διαφορά οι αλυσίδες clever fix, Fitness First, Kieser Trainig. Για πρώτη φορά το 2016 οι αλυσίδες είχαν πάντως περισσότερα μέλη από τα μεμονωμένα στούντιο.

Οι τιμές ανά μήνα στα γερμανικά γυμναστήρια κυμαίνονται μεταξύ 34,47 ευρώ στις αλυσίδες και 52,45 ευρώ σε στούντιο της γειτονιάς. Υπάρχουν όμως και μικρές αλυσίδες «πολυτελείας» που στοιχίζουν 65,80 ευρώ το μήνα. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι σχεδόν 90% του συνολικού τζίρου των 5,05 δις ευρώ του κλάδου προέρχεται από τις συνδρομές των μελών.

Ζήτηση ακόμα και για διαδικτυακά γυμναστήρια

Η υπογραφή σε συμβόλαιο γυμναστηρίου δεν σε κάνει ωστόσο και αθλητή που αθλείται τακτικά, λένε ειδικοί. Ο καθηγητής Ίνγκο Φρόμπεζε από την Πανεπιστημιακή Αθλητική Σχολή της Κολωνίας, δηλώνει ότι έχει γίνει πλέον μόδα να γράφεσαι σε ένα γυμναστήριο. Μετά την εγγραφή και τους πρώτους μήνες πολλοί διακόπτουν την άθληση, συνεχίζει ο Γερμανός ειδικός και καταλήγει: "Δεν θα ήταν καν εφικτό αν και τα 10 εκ. μέλη των γυμναστηρίων ήθελαν να γυμναστούν ταυτόχρονα. Τουλάχιστον οι μισοί εγγεγραμμένοι στα γυμναστήρια δεν πηγαίνουν καν".

Στον αγώνα για όλο και περισσότερα μέλη, τα γυμναστήρια έχουν πλήθος νέες προτάσεις για όσους εξετάζουν μια ενδεχόμενη εγγραφή. Με μια σταθερή μηναία τιμή τα μέλη τους έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ 40 διαφορετικών αθλημάτων σε 800 διαφορετικά σημεία της Γερμανίας. Ο κατάλογος ξεκινά από αναρρίχηση και γιόγκα μέχρι την ζούμπα. Στις τελευταίες τάσεις ανήκουν και τα… διαδικτυακά γυμναστήρια, όπου τα μέλη κατεβάζουν από το διαδίκτυο τις ασκήσεις που κάνουν στη συνέχεια στο σπίτι. Σύμφωνα με την εταιρία Deloitte τα μέλη των επιγραμμικών (online) γυμναστηρίων έφθασαν μόνο πέρυσι τα 563.000, από τα οποία σχεδόν 200.000 πληρώνουν συνδρομή!

Keywords
Τυχαία Θέματα