Χρέος: Θα "σαμποτάρει" η Γερμανία ακόμη και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα;


Πλησιάζοντας στο νέο ορόσημο για την εθνική οικονομία, τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση επενδύει όλο και περισσότερο στη νέα κρίσιμη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Η γερμανική κυβέρνηση δε φαίνεται να είναι διατιθεμένη να ακολουθήσει τις παραινέσεις του Μπαράκ Ομπάμα για σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

To Βερολίνο σε όλους τους τόνους αναφέρει πως το σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου

χρέους είναι αυτό που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Μάιο και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, απορρίπτοντας ουσιαστική τις προτάσεις της Αθήνας για μεγαλύτερα μέτρα απομείωσης του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται κάθετος στο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και χαρακτήρισε ως «κακή υπηρεσία» για την Ελλάδα θα ήταν μια ενδεχόμενη χορήγηση ελάφρυνσης χρέους.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι "τον Δεκέμβριο θα πρέπει να μιλήσουμε για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα και τα επόμενα χρόνια μπορεί να οριστεί ένας αριθμός μέτρων για το τέλος του προγράμματος".

Η Γερμανία και ο Σόιμπλε θα ταχθεί κατά της συμφωνίας ακόμη και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στις 5 Δεκεμβρίου στο τακτικό Eurogroup;

Οι φόβοι της Αθήνας

Η ελληνική κυβέρνηση φοβάται ότι η γερμανική πλευρά και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ένα από τα "όπλα" που θα χρησιμοποιήσουν για να παίξουν… καθυστέρηση είναι να καθυστερήσουν όσο μπορούν την δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να αναβληθεί οποιαδήποτε απόφαση για το ελληνικό χρέος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 7 Δεκεμβρίου.

Αν αυτό το σχέδιο δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, εκφράζονται φόβοι ότι ο κύριος Σόιμπλε δεν θα διστάσει –προκειμένου να σταματήσει τις απαιτήσεις ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους– να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση που είχε διατυπώσει το περασμένο καλοκαίρι, για να εκβιάσει την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η Γερμανία δεν θα επιτρέψει καμία ουσιαστική επίλυση του ελληνικού ζητήματος πριν ολοκληρωθούν οι εκλογές στην χώρα τους.

Το χρέος όπως είναι δομημένο στην Ελλάδα θέλει haircut περίπου 40% και θα πρέπει να αφορά διακρατικά δάνεια, SSM δάνεια και όχι ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες.

Στην Ευρώπη κανείς δεν συζητάει τέτοια λύση.

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων δεν είναι λύση για το χρέος.

Εάν δεν θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι απίθανη και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, στους πρώτους μήενς του νέου έτους, όπως ελπίζει η κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα