Χρέος: Σταγόνα στον ωκεανό τα βραχυπρόθεσμα μέτρα


Για κάποιους αναλυτές, ναι, καθώς αυτά θα έχουν πραγματική επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη το 2060!

Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που χάρηκε με μια τέτοια λύση ο Σόιμπλε και εξέφρασε την ικανοποίησή του!

Ουσιαστικά, τα μέτρα αυτά είναι μία σταγόνα στον ωκεανό, όπως παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς και η έγκυρη γερμανική Handelsblatt, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα ως "μικρές διευκολύνσεις" για το ελληνικό χρέος.

"Τα

μέτρα θα μπορούσαν", σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, "να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060".

Όμως για άλλους αναλυτές τα μέτρα αυτά χαρακτηρίζονται σημαντικά αφού προβλέπουν μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του δημοσίου Χρέους κατά 36 έως 40 δις €, με σταθεροποίηση των επιτοκίων δανεισμού για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και περιορισμό του συνολικού κόστους τοκοχρεολυσίων στο 15% ΑΕΠ.

Επίσης το σχέδιο του ESM φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα δίκτυ ασφαλείας και να προστατεύσει την Ελλάδα από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων και αναταράξεις στις αγορές.

Μία τέτοια εξέλιξη είναι σημαντική για το ΔΝΤ, την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι;

Ο ρόλος του ΔΝΤ παραμένει ένας γρίφος καθώς έχει γίνει πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές του με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παραμένουν όμως διαφορές σε τεχνικά ζητήματα και θα πρέπει να παρουσιαστούν πρώτα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα τους.

Το ζήτημα ωστόσο παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο προκειμένου να συμμετέχει στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο τώρα είναι εν εξελίξει, ζητάει ελάφρυνση χρέους.

Υπάρχουν ακόμα διαφορές των Ευρωπαίων)με το ΔΝΤ. Στη βιωσιμότητα χρέους, στους μεσοπρόθεσμους στόχους, στη βιωσιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Γι’ αυτούς τους λόγους, φαίνεται ότι δεν είναι σίγουρο πως θα υπάρξει μια συμφωνία μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στη θέση του ότι η Ελλάδα δεν μπορεί εύκολα να διαχειριστεί ον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και ότι οι στόχοι πρέπει να αναθεωρηθούν χαμηλότερα, στο 1,5%.

Το ζήτημα ωστόσο πίσω από όλο αυτό το «παιχνίδι» μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης είναι το αν θα χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο, για την περίοδο 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα