Χωρίς αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες - Όλα τα μέτρα από το 2019 ζητούν οι Θεσμοί

08:16 5/4/2017 - Πηγή: Pagenews

Πήγαν με αισιοδοξία στις Βρυξέλλες, αλλά επιστρέφουν άπραγοι και σίγουρα με μεγαλύτερο προβληματισμό στην Αθήνα οι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου. Κι αυτό γιατί οι Θεσμοί αποφάσισαν να... στυλώσουν τα πόδια, αφού μετά την υπαναχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από το "κλεισμένο" deal του Μαρτίου (όπως αποκάλυψαν

χθες οι Financial Times) ζητούν πλέον όλα τα μέτρα να ισχύσουν από το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες «η στάση του ΔΝΤ σε συγχορδία με το Γερμανικό υπουργείο οικονομικών αναφορικά με το πλεόνασμα 3,5% για 2019 αποτελεί βασικό αγκάθι», μιας και αξιώνουν τα μέτρα λιτότητας ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δις ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις) να μην επιμεριστούν και να εφαρμοστούν όλα μπροστά, το 2019, σε αντίθεση με την άποψη της Κομισιόν,που κρατάει πιο θετική στάση προς την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα ήθελε τα μέτρα να εφαρμοστούν από το 2020 ενώ τώρα φαίνεται η γερμανική πλευρά να απορρίπτει και την προγενέστερη συμφωνία για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων τη διετία 2019-2020.

Παράλληλα το ΔΝΤ επιμένει στο πεδίο των εργασιακών και επαναφέρει ως μέσο πίεσης το θέμα των μέτρων ακόμη και το 2018. Η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει τη συμφωνία για να προλάβει αιτήματα για νέα μέτρα λόγω της κατακλυσμιαίας χειροτέρευσης των οικονομικών δεικτών και των προβλέψεων για το 2017 λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η παράταση των διαπραγματεύσεων.

Παρ' όλα αυτά σύμφωνα με το tweet του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τις 01:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε «καλή πρόοδος και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη» χωρίς να διευκρινίζει όμως αν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες ή εξ' αποστάσεως από τις έδρες των θεσμών.

Meeting on #Greece with institutions and Greek government finished: we made good progress, talks will continue on Wednesday

— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) 4 Απριλίου 2017

Το μυστήριο λύθηκε λίγο μετά τις 02.00 τα ξημερώματα όταν κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε από τις Βρυξέλλες: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αύριο με τηλεδιάσκεψη. Βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και κατά πληροφορίες θα ακολουθήσουν από τον ίδιο ανακοινώσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Με αφορμή άλλωστε την επίσκεψη Τουσκ όλα δείχνουν πως θα αδράξει την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε τις τελευταίες μέρες είναι σε «ανοικτή γραμμή» με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Μένει επομένως να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το ποιες πρωτοβουλίες θα ζητήσει να ληφθούν για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα