(upd) Χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρήθηκαν για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης (pics &vid)


"Παρών" στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα έδωσαν χιλιάδες κόσμου, που διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα που φέρνει το συμπληρωματικό μνημόνιο η κυβέρνηση.

Στην πορεία του ΠΑΜΕ εκτιμάται πως βρέθηκαν περίπου 10.000 άτομα, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι βρέθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος υπό την σκέπη της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Παράλληλα, μία τρίτη συγκέντρωση διοργανώθηκε από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και πρωτοβάθμια σωματεία στο Μουσείο στην Πατησίων.

#apergia #pame #ΠΑΜΕ_ΤΑΞΙΚΑ_17Μαη τεραστια σε ογκο η συγκεντρωση. Κεφαλη αμαλιας κ σουρη, γεματη η αμαλιας μεχρι παν/μιου πριν τη σινα pic.twitter.com/PvRxdLXSBr

— Yannis (@yannos_A) 17 Μαΐου 2017

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, οι ναυτικοί, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τις κινητοποιήσεις τους. Επίσης, οργανώσεις της Αριστεράς καθώς και εργατικά σωματεία καλούν σε συγκεντρώσεις αύριο στο Σύνταγμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφίζεται εκείνη την ώρα.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ στρέφεται κατά της κυβέρνησης τονίζοντας ότι "πρωτοτυπώντας μάλιστα, καταλήγει να υπογράφει ένα 4ο μνημόνιο παίρνοντας νέα μέτρα χωρίς νέα χρηματοδότηση! Χωρίς ντροπή, συμφώνησαν να περικόψουν τις κύριες συντάξεις έως 18% και όσο επιπλέον χρειαστεί από τις επικουρικές, ενώ καταργούν τη διοικητική προέγκριση του προέδρου του ΑΣΕ για τις ομαδικές απολύσεις. Για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δε (επέκταση και συρροή) επανανομοθετούν την ίδια διάταξη του άρθρου 37 του Ν.4024/2011. Προχωρούν ακάθεκτοι στην πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας,της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Καθημερινά αποδομούνται οι εργασιακές σχέσεις και η χώρα βυθίζεται σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα".

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της μιλά για "τελειωτικό χτύπημα σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Η νέα συμφωνία, που αποτελεί ουσιαστικά το 4ο μνημόνιο, έρχεται να περικόψει κι άλλο τις συντάξεις, μετατρέποντάς τες σε προνοιακά βοηθήματα, να φοροληστέψει κι άλλο τον ελληνικό λαό, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, να διατηρήσει το πετσοκομμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να ξεπουλήσει δημόσιες επιχειρήσεις, κρίσιμες υπηρεσίες κι οργανισμούς και να περιορίσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η μερική απασχόληση κι η μαύρη κι εκ περιτροπής εργασία έχουν εκτιναχθεί στο ζενίθ, με τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο ναδίρ, ενώ διευρύνονται τα προνόμια κι η φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου".

#ΠΑΜΕ_ΤΑΞΙΚΑ_17_18_Μαη #apergia #pame #ΠΑΜΕ_ΤΑΞΙΚΑ_17Μαη pic.twitter.com/dqDWwTEz4v

— Yannis (@yannos_A) 17 Μαΐου 2017

#ΠΑΜΕ_ΤΑΞΙΚΑ_17_18_Μαη #apergia #pame #ΠΑΜΕ_ΤΑΞΙΚΑ_17Μαη εργατη μη μειωνεις αλλο τις απαιτησεις, στους ταξικους αγωνες βρισκονται οι λυσεις pic.twitter.com/k1ApJZhcE7

— Yannis (@yannos_A) 17 Μαΐου 2017

#ΠΑΜΕ_ΤΑΞΙΚΑ_17_18_Μαη #apergia #pame #ΠΑΜΕ_ΤΑΞΙΚΑ_17Μαη του λαου δυναστες κλεφτες και ληστες, τροικα κυβση και καπιταλιστες pic.twitter.com/Iz4B6GJKAq

— Yannis (@yannos_A) 17 Μαΐου 2017

Ένταση στην πορεία αντιεξουσιαστών

Ένταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια πορείας αντιεξουσιαστών στην Ομόνοια, την ώρα που χιλιάδες διαδηλώνουν στο κέντρο για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας πέταξαν πέτρες εναντίον γνωστού φούρνου προκαλώντας φθορές στη τζαμαρία.

Έπειτα, μέσω της οδού Σταδίου είχαν φτάσει στην πλατεία Κλαυθμώνος προκάλεσαν υλικές ζημιές σε βανακί της ΕΡΤ, ενώ έσπασαν και άλλες βιτρίνες στην πορεία τους προς τη Βουλή.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη συμβολή των οδών Σταδίου και Βασιλέως Γεωργίου όταν ομάδες αναρχικών ενεπλάκησαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ πετώντας βόμβες μολότοφ και πέτρες. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Την ίδια ώρα, οι υπόλοιπες κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν ειρηνικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα