Χαμηλώνει τον πήχη για το χρέος η κυβέρνηση


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, έκανε μία τυπική αναφορά για τη ρύθμιση του χρέους, όταν πριν από μερικές εβδομάδες το είχε ως… σημαία.

Αρκέστηκε να πει ότι η αλλαγή σελίδας περνά μέσα από ενδιάμεσους σταθμούς, όπως "η έγκαιρη, χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης", και

κατόπιν, από το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, η έναρξη της συζήτησης για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος.

Πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης δήλωσε στη Βουλή ότι η απομείωση του δημοσίου χρέους δεν αποτελεί πανάκεια.

Ο απώτερος στόχος της στρατηγικής της κυβέρνησης, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι οι έξοδος στις αγορές αφού βέβαια έχει προηγηθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, που οριοθέτησε χρονικά στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

"Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να αποκτήσουμε ξανά έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας" ανέφερε.

Όμως οι προσδοκίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του Πρωθυπουργού για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέος, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της γρήγορης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, δεν φαίνεται να επαληθεύονται.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης ξεκίνησαν την εβδομάδα αυτή, η κυβέρνηση προσδοκούσε ολοκλήρωσή τους στις αρχές Δεκεμβρίου, όμως όλα δείχνουν θα πιάσουμε το 2017.

Ρύθμιση, ουσιαστική του δημοσίου χρέους, σύντομα, θεωρείται απίθανη.

Η ελληνική κυβέρνηση φοβάται ότι η γερμανική πλευρά και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ένα από τα "όπλα" που θα χρησιμοποιήσουν για να παίξουν… καθυστέρηση είναι να καθυστερήσουν όσο μπορούν την δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να αναβληθεί οποιαδήποτε απόφαση για το ελληνικό χρέος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 7 Δεκεμβρίου.

Αν αυτό το σχέδιο δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, εκφράζονται φόβοι ότι ο κύριος Σόιμπλε δεν θα διστάσει –προκειμένου να σταματήσει τις απαιτήσεις ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους– να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση που είχε διατυπώσει το περασμένο καλοκαίρι, για να εκβιάσει την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Το ΔΝΤ δεν θα δώσει το πράσινο φως στην αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η Γερμανία δεν θα επιτρέψει καμία ουσιαστική επίλυση του ελληνικού ζητήματος πριν ολοκληρωθούν οι εκλογές στην χώρα τους.

Το χρέος όπως είναι δομημένο στην Ελλάδα θέλει haircut περίπου 40% και θα πρέπει να αφορά διακρατικά δάνεια, SSM δάνεια και όχι ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες.

Στην Ευρώπη κανείς δεν συζητάει τέτοια λύση.

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων δεν είναι λύση για το χρέος.

Εάν δεν θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι απίθανη και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, στους πρώτους μήενς του νέου έτους, όπως ελπίζει η κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα