Άρτεμις Σπανού στο Pagenews.gr: "Μείναμε τόσο στην Πράγα που ψάχναμε να αγοράσουμε εσώρουχα"


Συνέντευξη στον Βασίλη Μοιρώτσο

Το παιχνίδι με τη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών έχει προκριθεί στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της (μέχρι την επόμενη) είναι γεγονός. Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην Πράγα σπεύδουν για δηλώσεις. Να μιλήσουν με τις πρωταγωνίστριες.

Μία απ' αυτές, η Άρτεμις Σπανού. Λαχανιασμένη. Κουρασμένη. "Έφαγες πολύ ξύλο", της λέει ο Βαγγέλης Ιωάννου μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ. Και η Άρτεμις ρίχνει την ατάκα της χρονιάς. "Δεν καταλαβαίνω ρε λέμε, δεν καταλαβαίνω". Τη συνοδεύει από... απαλή μπουνιά προς τον Ιωάννου, που ξεσπά σε γέλια, όπως κι εκείνη.

Έτσι είναι αυτό το κορίτσι. Μάλλον, έτσι κατάλαβα πως είναι, διότι - ας μην κρυβόμαστε - δεν της είχα μιλήσει ξανά. Δεν την ένοιαζε όμως. Αυθόρμητη. Γελαστή. Έξω καρδιά. Με την ατάκα της, με το γέλιο της. "Σε παρακαλώ, πάρε με αύριο το πρωί γιατί μόλις γύρισα και οδηγώ", μου είπε το απόγευμα της Δευτέρας που της ζήτησα τη συνέντευξη. "Στις 11:30 είναι καλά;". "Μια χαρά. Ευχαριστώ". Το ραντεβού δόθηκε. Και από το πρώτο δευτερόλεπτο καταλάβαινες πως μιλάς με ένα κορίτσι που θέλεις να το κάνεις φίλη σου. Να πιείτε τα ποτά σας, να συζητήσετε, να πας να τη δεις να αγωνίζεται.

Μία μέρα μετά την επιστροφή της αποστολής της Εθνικής ομάδας στην Ελλάδα, η Άρτεμις Σπανού μίλησε αποκλειστικά στο Pagenews.gr. Και με τις ατάκες της, κάνει εκείνο το "Δεν καταλαβαίνω ρε λέμε" να μοιάζει το πιο... light. "Τιρινίνι", λοιπόν και στην Πράγα. Ναι, καλά διαβάσατε. Το έμαθαν και οι Τσέχοι. Το πώς μας το εξηγεί η Άρτεμις Σπανού.

Ταλαιπωρημένη;

Όσο να 'ναι, βγαίνει η κούραση τώρα. Αλλά δεν έχουμε υποχρεώσεις, οπότε θα ξεκουραστώ.

Σου έλειψε η Ελλάδα;

Ε λίγο ναι μου έλειψε. Αλλά ήρθα κι έχει αφόρητη ζέστη. Στην Πράγα είχε δροσιά.

Καλές διακοπές λοιπόν...

Όχι ακόμα. Προς το παρόν θα μείνω στην Αθήνα, θα κάνω και κάποιες ατομικές προπονήσεις, λίγα βάρη. Έχω ακόμα για διακοπές.

Περιμένατε πως θα κάτσετε τόσες μέρες στην Πράγα;

Αν θέλεις την αλήθεια, όχι. Καμιά δεν περίμενε αυτό το πράγμα.

Και με τα ρούχα τι κάνατε; Πόσα είχατε πάρει μαζί; Σας έφτασαν;

(Γέλια) Άστα να πάνε. Την πατήσαμε. Ψάχναμε τις τελευταίες μέρες να βρούμε εσώρουχα να αγοράσουμε (γέλια). Δεν περιμέναμε να φτάσουμε μέχρι εκεί. Θέλαμε να μπούμε στις "12" μετά στις "8". Καταφέραμε κάτι πολύ καλύτερο, κάτι που δεν περιμέναμε.



Φαντάζομαι δεν περιμένατε ούτε τόσο εύκολη επικράτηση επί της Τουρκίας...

Όχι σε καμία περίπτωση. Χάναμε μέχρι δέκα πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, η Τουρκία είναι μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη, διεκδικεί συνέχεια μετάλλια. Μπήκαμε στο ματς με το μυαλό πως είναι ένα παιχνίδι που μας δίνει ένα εισιτήριο για το Παγκόσμιο. Όλη η ομάδα, όσες ξεκίνησαν, όσες ήταν στον πάγκο, περίμεναν το ματς με το ίδιο πάθος και την ίδια ψυχή. Όποια έμπαινε ήταν συγκεντρωμένη στο πλάνο του προπονητή. Όχι μόνο γυρίσαμε το ματς, αλλά στο τρίτο δεκάλεπτο πήραμε και μια διαφορά ασφαλείας".

Άστα να πάνε. Την πατήσαμε. Ψάχναμε τις τελευταίες μέρες να βρούμε εσώρουχα να αγοράσουμε (γέλια). Δεν περιμέναμε να φτάσουμε μέχρι εκεί. Θέλαμε να μπούμε στις "12" μετά στις "8". Καταφέραμε κάτι πολύ καλύτερο, κάτι που δεν περιμέναμε.

Το δεύτερο μέρος με την Τουρκία υπήρξε μαγικό. Τι είπατε στα αποδυτήρια; Τι συνέβη;

Είχαμε γυρίσει το ματς από το δεύτερο δεκάλεπτο και στο ημίχρονο πήγαμε με +6. Είχαμε ένα ψυχολογικό αβαντάζ και έτσι πήγαμε στα αποδυτήρια. Δεν σήμαινε κάτι όμως αυτό. Πήραμε τις οδηγίες από τους προπονητές για το τι πρέπει να αλλάξουμε και τι να κρατήσουμε, αλλά έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι δύο αρχηγοί. Η Στέλλα (Καλτσίδου) και η Εβίνα (Μάλτση) μας μίλησαν. Μας είπαν ότι τώρα είναι που πρέπει να μη δείξουμε την κούρασή μας. Να μείνουμε συγκεντρωμένες. Τα λόγια της Εβίνας και της Στέλλας μας ανέβασαν το ηθικό.



Ποιο ματς ήταν το κομβικό; Εκείνο που σας έκανε να πείτε "όπα, εδώ μπορούμε να κάνουμε και κάτι περισσότερο";

Στο πρώτο ματς με τη Σερβία είδαμε ότι έχουμε δυνατότητες. Αλλά κερδίζοντας τη Ρωσία στο 4ο παιχνίδι, όταν περάσαμε στα προημιτελικά, καταλάβαμε τι μπορούμε να κάνουμε και πιστέψαμε στους εαυτούς μας. Η Ρωσία είναι μια υπερδύναμη. Κατέβασε μια πολύ καλή ομάδα. Την κερδίσαμε για 2η φορά, μετά το φιλικό στην Πάτρα. Είχαμε πει πως αν ήμασταν συγκεντρωμένες, αν ήταν όλη η ομάδα στην ίδια σελίδα και ακολουθούσε το πλάνο του προπονητή, τότε θα μπορούσε να τα καταφέρει. Και τα κατάφερε.

Και αφού βρεθήκατε στα ημιτελικά ήρθε η κούραση; Μήπως αδειάσατε και ακολούθησαν δύο ήττες;

Στον ημιτελικό με τη Γαλλία δεν χάσαμε εύκολα. Ήταν ισόπαλο το παιχνίδι, δεχτήκαμε τεχνική ποινή και από εκεί και πέρα χάσαμε το ρυθμό μας και δεν τον βρήκαμε πάλι. Έτσι πήγε η διαφορά στους 20 πόντους, κάτι που δεν αντιπροσωπεύει την εικόνα του αγώνα. Δεν είχαμε αδειάσει, όχι. Καθόλου. Θέλαμε πάρα πολύ ένα μετάλλιο. Αφού είχαμε περάσει στα ημιτελικά, θέλαμε μια νίκη στα δύο παιχνίδια που παίζαμε. Όλες στεναχωρηθήκαμε πάρα πολύ, μας βγήκε όμως η κούραση. Όχι μόνο η σωματική, αλλά και η εγκεφαλική, η ψυχολογική.



Μιας και αναφέρθηκες στη Μάλτση, τι σημαίνει η Εβίνα Μάλτση για την Εθνική; Για εσάς;

Ηγέτης με κεφαλαία γράμματα. Leader. Έτσι να το γράψεις. Τα έκανε όλα μέσα στο γήπεδο, έξω από το γήπεδο, παντού. Παντού ακολουθούσαμε εκείνη. Αν ήταν εκείνη καλά, ήμασταν κι εμείς καλά. Κι ευτυχώς ήταν καλά σε όλα τα ματς. Μας ώθησε να πάμε ένα σκαλοπάτι πιο πάνω, μας τράβηξε στο επίπεδό της. Εϊναι μεγάλο αυτό για εμάς. Προσωπικά μιλώντας, είμαι πολύ τυχερή που είμαι στην ίδια ομάδα μαζί της και χάρηκα πάρα πολύ που βγήκε μέσα στις 5 καλύτερες της διοργάνωσης. Της άξιζε.

Ήσουν πρωταγωνίστρια ίσως στο καλύτερο στιγμιότυπο της διοργάνωσης. Μιλώ για την ατάκα σου στον Βαγγέλη Ιωάννου. Το "δεν καταλαβαίνω ρε, δεν καταλαβαίνω". Που συνοδεύτηκε από την απαλή μπουνιά. Τελικά καταλαβαίνει αυτή η ομάδα;

(Γέλια). Δεν καταλαβαίνει πραγματικά. Δεν καταλαβαίνει τίποτα αυτή η ομάδα. Μου βγήκε αυθόρμητα όλο αυτό εκείνη τη στιγμή, όπως είναι κάτι που μας αντιπροσωπεύει. Δεν καταλαβαίνουμε λέμε. Φτάσαμε στην τέταρτη θέση, παρ' όλο που ήμασταν πιο κοντές από τις άλλες ομάδες και όχι το ίδιο αθλήτριες. Τα καταφέραμε όμως. Είμαστε Έλληνες και δεν καταλαβαίνουμε.



Ήταν το τραγούδι μας για φέτος. Και το λέγαμε έτσι ακριβώς. Τιρινίνι. Στα αποδυτήρια, στο πούλμαν, στο γήπεδο, στο ξενοδοχείο, στο δρόμο. Όλη η Πράγα το έμαθε.

Τελείωσε το ματς με την Τουρκία, αρπάξατε την ελληνική σημαία, αγκαλιαστήκατε και τραγουδούσατε. Να φανταστώ τι τραγουδούσατε;

Αν φαντάζεσαι το "τιρινίνι", καλά φαντάζεσαι (γέλια). Ήταν το τραγούδι μας για φέτος. Και το λέγαμε έτσι ακριβώς. Τιρινίνι. Στα αποδυτήρια, στο πούλμαν, στο γήπεδο, στο ξενοδοχείο, στο δρόμο. Όλη η Πράγα το έμαθε.

Στο Παγκόσμιο της Ισπανίας τον Σεπτέμβρη του '18 θα είστε όλο το παρεάκι; Θα είναι και η Εβίνα;

"Φυσικά! Η Εβίνα είναι σκυλί. Δεν σταματάει. Κι εκείνη και η Στέλλα. Όλες θα είμαστε, όπως ήμασταν στην Πράγα. Θα πάμε στο Παγκόσμιο για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε".

Είδαμε στο αεροδρόμιο να σας περιμένει κόσμος και εκπρόσωποι των media. Σας στεναχωρεί που συμβαίνει μόνο σε επιτυχίες;

Εντάξει, συνηθισμένο είναι. Πόσα χρόνια τώρα δεν υπάρχει δημοσιότητα, αλλά με αυτή την επιτυχία αναγκάστηκαν και τα media και οι άνθρωποι να ενδιαφερθούν. Ελπίζω να μείνει αυτό. Γενικά το γυναικείο μπάσκετ χρειάζεται δημοσιότητα και δεν το λέω μόνο για να υπάρχει, αλλά για να ωθεί μικρότερες αθλήτριες να έρθουν και να παίξουν. Είναι σημαντικό και γι' αυτό που έρχεται μετά. Μέσα απ' την καρδιά μου εύχομαι να μείνει αυτή η δημοσιότητα ακόμα κι όταν δεν θα υπάρχει κάποια επιτυχία".



Η Ομοσπονδία είναι δίπλα σας;

Πάντα. Και φέτος μας στήριξε σε όλη την πορεία, όπως κάνει πάντα. Από την αρχή έως το τέλος. Δεν έχουμε κανένα παράπονο.

Δεν καταλαβαίνουμε λέμε. Φτάσαμε στην τέταρτη θέση, παρ' όλο που ήμασταν πιο κοντές από τις άλλες ομάδες και όχι το ίδιο αθλήτριες. Τα καταφέραμε όμως. Είμαστε Έλληνες και δεν καταλαβαίνουμε.

Αγχώνεσαι τώρα που ο πήχης της ομάδας ανέβηκε;

Εμείς τον ανεβάσαμε με τις προσδοκίες μας και τους στόχους μας. Δεν πρέπει να σε αγχώνει αυτό. Είναι κάτι που για τους αθλητές πρέπει να υπάρχει. Να μπαίνουν όλο και μεγαλύτεροι στόχοι.

Και οι προσωπικοί στόχοι σου;

Αρχικά θέλω να κλείσω σε μια ομάδα, γιατί δεν έχω υπογράψει ακόμα. Να συνεχίσω το ίδιο καλά και με την ομάδα τον χειμώνα, να βελτιωθώ όσο γίνεται περισσότερο στα ατομικά χαρακτηριστικά μου που χρειάζονται να δουλευτούν και να έρθω το επόμενο καλοκαίρι να παίξω με την Εθνική ομάδα.

Που θα υπογράψεις;

(Γέλια). Δεν είναι ώρα γι' αυτά τώρα. Θα δούμε, έχουμε καιρό.

Να μην τη βγάλουμε την είδηση της μεταγραφής σου δηλαδή;

(Γέλια). Για την Εθνική δεν είπαμε θα μιλήσουμε;

Δημοσιογραφική διαστροφή

Αν ήξερα κιόλας μπορεί να έλεγα...

Keywords
Τυχαία Θέματα