Ανοίγει η "βεντάλια" της ακροδεξιάς στην Ευρώπη


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Ενάμισης μήνας έχει απομείνει μέχρι να μπει το 2017 αλλά η ανάδειξη του Ντόναλτ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ από προχθές φαντάζει με πρόωρο "δώρο Χριστουγέννων" για πολλά από τα ακροδεξιά κόμματα που περιμένουν το νέο έτος για να εδραιώσουν τις θέσεις του στο πολιτικό προσκήνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως παρατηρείται από τις πρώτες ώρες της εκλογικής νίκης των Ρεπουμπλικανών, οι χαρακτηρισμοί "ακροδεξιός" και "ξενοφοβικός" που αποδίδονταν στον Τραμπ έχουν περάσει στο παρελθόν, με το επιχείρημα

πως οι ακραίοι χαρακτηρισμοί δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για τον πλανητάρχη που έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται ως "Δούρειος Ίππος", για να ανέβει όλο και πιο ψηλά η ακραία πολιτική με την οποία ο Τραμπ έφτασε μέχρι το οβάλ γραφείο.

Μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων που είναι προγραμματισμένες να γίνουν μέσα στο 2017 θα αποτελέσουν το κρας τεστ για το πόσο θα καταφέρει η ευρωπαϊκή ακροδεξιά να ακολουθήσει το παράδειγμα του 45ου προέδρου των ΗΠΑ και αν όχι για να γίνει κυβερνητική δύναμη, τουλάχιστον για να ενισχύσει τις θέσεις της στις χώρες της ΕΕ.

Πρώτη στη σχετική λίστα είναι η Ολλανδία, όπου θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές στις 15 Μαρτίου. Εκεί το "Κόμμα Ελευθερίας" του Γκερντ Βίλντερς εμφανίζεται δεύτερη δύναμη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ σε κάποιες από αυτές καταφέρνει και συγκεντρώνει μεγαλύτερα ποσοστά από το εμφανιζόμενο ως φαβορί κεντροδεξιό "Κόμμα Δημοκρατίας" του τωρινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Ο Βίλντερς, ο οποίος έχει προκαλέσει πολλές φορές με τις δηλώσεις μίσους που έχει κάνει κατά των προσφύγων και των μεταναστών, περιμένει να δίνει το κόμμα του να παίρνει παραπάνω έδρες από τις 12 που κατέχει σήμερα, ενώ άξιες αναφοράς είναι και οι επαφές που είχαν μέλη του Ρεπουμπλικανού κόμματος των ΗΠΑ -Λουί Γκόχμερτ και Στιβ Κινγκ- με τον Βίλντερς, όπως σημείωνε ο Guardian την περασμένη Τετάρτη. Οι συναντήσεις των Αμερικανών πολιτικών με τον ηγέτη της ακροδεξιάς στην Ολλανδία είχαν σημειωθεί πριν από ο Ντόναλτ Τραμπ διεκδικήσει το χρίσμα για την προεδρία στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Όλοι κατά της Λεπέν

Μετά από την Ολλανδία, η επόμενη κρίσιμη εκλογική μάχη είναι στο Παρίσι, με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας να διεξάγεται στις 23 Απριλίου. Η επικεφαλής του "Εθνικού Μετώπου" Μαρί Λεπέν θεωρείται δεδομένο πως θα είναι δεύτερη (μερικές δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν ακόμα και ως πρώτη) και θα πάει για το δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Μάιου με πιθανότερο αντίπαλο της τον Αλαίν Ζιπέ των Ρεπουμπλικανών (όλες οι μετρήσεις τον δείχνουν νικητή στην εσωκομματική αναμέτρηση με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί για το χρίσμα της κεντροδεξιάς).

Θεωρείται δεδομένο πως στο δεύτερο γύρο θα υπάρξει μέτωπο στήριξης στον αντίπαλο της Λεπέν απ' όλα τα κόμματα προκειμένου να μην κερδίζει το "Εθνικό Μέτωπο", εξίσου βέβαιο όμως είναι και πως η Λεπέν θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη θέση της. Υπενθυμίζεται πως στις ευρωεκλογές του 2014 - όταν δεν υπήρχε η γραμμή για "μέτωπο κατά της Λεπέν"- το κόμμα της είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη, ενώ και στις τοπικές εκλογές του 2015 είχε αναδειχθεί πάλι πρώτο, αγγίζοντας το 30% σε πανεθνικό επίπεδο.

Επελαύνει το AfD στη Γερμανία

Και φτάνουμε στις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, που θα γίνουν μέσα στο Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2017 (δεν οριστεί η ακριβής ημερομηνία). Εκεί το κόμμα της CDU (ένωση των χριστιανοδημοκρατών και των χρηστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας) του οποίου ηγείται η Άγκελα Μέρκελ, αναμένεται να είναι η πρώτη δύναμη ειδικά σε περίπτωση που η τωρινή καγκελάριος είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία της χώρας, κάτι που φαντάζει ως το πιο πιθανό. Ωστόσο, το ξενοφοβικό "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) αναμένεται να σημειώσει οβιδιακή άνοδο από το 1,9% που είχε λάβει στις εκλογές του 2013, κάτι που φάνηκε και από τις τοπικές εκλογές για τα κοινοβούλια σε Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία (ποσοστό 20,8%) και Βερολίνο (ποσοστό 14,2%) στις ψηφοφορίες των περασμένων μηνών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα, το AfD δεν πέφτει κάτω από το 13% ενώ υπάρχουν έρευνες που το φέρνουν στο 17%!

Τηρουμένων των παραπάνω και αν συνυπολογίσουμε πως το CDU έχει αρχίσει ήδη να κάνει (επικίνδυνη) στροφή προς τα δεξιά κυρίως για το θέμα των προσφύγων, γίνεται φανερό πως το AfD έχει ήδη καταφέρει να στρέψει την προεκλογική ατζέντα εκεί που θέλει.

Όλα τα ανωτέρω για τις ατραπούς στις οποίες θα εισέλθει η Ευρώπη εντός του 2017 μπορεί να μοιάζουν καταστροφολογικά και σενάρια ακραίας φαντασίας. Όπως φάνταζαν και αυτοί που μέχρι πριν μερικούς μήνες μίλαγαν για πιθανότητες προεδρίας του Ντόναλτ Τραμπ στις ΗΠΑ...

Keywords
Τυχαία Θέματα