Ανοίγει η αυλαία του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας


Η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανοίγει απόψε, με το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο – Μαλέτο της Λορραίνης.

Για 23η χρονιά το Φεστιβάλ προτείνει ξεχωριστά έργα σύγχρονου χορού που αποκαλύπτουν τη ζωντάνια και την αστείρευτη ενέργεια της διεθνούς και της ελληνικής χορευτικής σκηνής, συνάμα με τους προβληματισμούς της.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μεγάλη κυρία του ελληνικού χορού Ζουζού Νικολούδη (με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή της), που στήριξε το θεσμό από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του.

Συγκεκριμένα,

το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο - Μπαλέτο της Λoρραίνης, θα παρουσιάσει σήμερα και αύριο (14-15/7) στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού δημιουργίες τριών ξεχωριστών χορογράφων που σημάδεψαν τον σύγχρονο χορό: το «Opal Loop/Cloud Installation #72503» της εμβληματικής μορφής του μεταμοντέρνου χορού Τρίσας Μπράουν, το «Sounddance» του Μερς Κάννιγχαμ, πολυβραβευμένου πειραματιστή, καινοτόμου και από τους πρώτους που χρησιμοποίησε τις νέες τεχνολογίες στη χορογραφική τέχνη, και το «Rose-variation» της Ματίλντ Μοννιέ, εξέχουσας προσωπικότητας της γαλλικής και διεθνούς σκηνής, που εκπλήσσει με κάθε νέο της έργο και ανανεώνει διαρκώς την τέχνη του χορού.

Ειδικότερα, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενήσει οκτώ ξένες και τέσσερις ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, ένα σεμινάριο, τρία εργαστήρια, δύο masterclass και έξι ανοικτές παράλληλες διοργανώσεις, σε συνολικά είκοσι τέσσερις εκδηλώσεις. Μάλιστα, όλα τα έργα των ξένων χορογράφων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Κασιούμη, η φετινή διοργάνωση επικεντρώνεται σε δύο βασικά θέματα που αλληλοσυμπληρώνονται και τα οποία αναδεικνύονται σε όλο το πρόγραμμα: στην ανάγκη για αλλαγές και μετατροπές κοινωνικών συνθηκών και νοοτροπιών, άλλοτε μέσω δυναμικών συγκρούσεων και άλλοτε μέσω ειρηνικών αναζητήσεων και στην εμβάθυνση του διαλόγου ανάμεσα στη σύγχρονη χορευτική γραφή και την παράδοση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ομάδες όπως οι Moving Into Dance Mophatong με την παράσταση «Ρωμαίος & Ιουλιέττα / ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΓΙΟΧΑΝΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ», η ομάδα The Vertigo Dance Company με την παράσταση «Yama», η χορογράφος Μαρίνα Μασκαρέλ με την παράσταση «Three Times Rebel», η Ομάδα Σύγχρονου Χορού Creo με την παράσταση «Απόγειος», η ομάδα Κινητήρας με την παράσταση «Ανύποπτος Χρόνος» παρουσιάζουν με ενάργεια τους προβληματισμούς τους.

Παράλληλα, το CCN2-Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Γκρενόμπλ με τον Ρασίντ Ουραμντάν, η Ομάδα Χορού ΖΗΤΑ με την Ίριδα Καραγιάν, και οι χορογράφοι 'Αντι Μπούτρους, Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι, Γιάννης Μανταφούνης και Ίφε Μακατάμνυ με το διαδραστικό έργο «One One One», διερευνούν τα όρια του σώματος, της κίνησης, των αισθήσεων.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ εμπλουτίζουν το καθαρά χορευτικό πρόγραμμα και οδηγούν τα βήματα του κοινού από το Προαύλιο του Μεγάρου Χορού έως και το Αμφιθέατρο του Κάστρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας που βρίσκεται στην Καλαμάτα.

Εκτός από τους προαναφερθέντες χώρους, φέτος, παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στην παραλία και στην κεντρική πλατεία, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και φυσικά στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού, όπως και στο Στούντιό του. Παράλληλα, το Ζουμπούλειο Μέγαρο -όπου βρίσκονται και τα γραφεία του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας και του Φεστιβάλ-, μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και το Αμφιθέατρο του Κάστρου θα υποδεχτούν μέρος του φετινού εκπαιδευτικού προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα