Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά τα επιτόκια της, ωστόσο τροποποίησε ελαφρώς τη θέση της στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ σημειώνει στην ανακοίνωση της ότι το Δ.Σ. επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες θα ανέρχονται στο εξής σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και

αργότερα, εφόσον χρειαστεί.

Στις προηγούμενες ανακοινώσεις της η ΕΚΤ ανέφερε ότι το Δ.Σ. "επιβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να διενεργεί μηνιαίες αγορές", χωρίς να κάνει λόγο για πρόθεση.

Η κεντρική τράπεζα επαναλαμβάνει πάντως ότι παραμένει έτοιμη "να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος" εάν το κρίνει αναγκαίο.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ σε σχετική ανακοίνωση, "το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες θα ανέρχονται στο εξής σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα