Ακιντζί: Δεν αποδεχόμαστε τους χάρτες των Ελληνοκυπρίων


Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε πως οι χάρτες που υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί και πως οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να ψηφίσουν μια πρόταση που δεν θα περιλαμβάνει εκ περιτροπής προεδρία, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

"Οι χάρτες που υπέβαλαν οι Ελληνοκύπριοι στον ΟΗΕ δεν γίνονται αποδεκτοί", είπε επί λέξει σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή. Ο Ακιντζί συμπλήρωσε

ακόμη πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να διακοπεί η παροχή ασφάλειας και εγγυήσεων από μέρους της Τουρκίας.

Οι νέες δηλώσεις του Ακιντζί, που μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο, έρχονται να συμπληρώσουν τις εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Erdogan πως δεν πρόκειται η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, αλλά και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος αρνήθηκε εγγυητικό ρόλο της Ε.Ε. στην επανένωση της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι "η ελληνική πλευρά αποφεύγει για άλλη μία φορά την εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό", προειδοποιώντας μάλιστα ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται μια λύση χωρίς την Τουρκία.
"Έχουμε πει στην Ελλάδα και στην Κύπρο ξεκάθαρα, ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν μια λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια. Θα είμαστε εκεί για πάντα", τόνισε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μετά από την προσευχή της Παρασκευής.

Μιλώντας μία ημέρα μετά από την έναρξη των συνομιλιών στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, εκτός κι αν το κάνουν και οι δύο πλευρές.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε: "Είπαμε να μην περιμένετε τίποτα όπου δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όπως έχει διευκρινιστεί και παλαιότερα θα έχουμε ισάριθμο στρατό με την "Βόρεια" και την "Νότια Κύπρο". Τα είχαμε πει και παλαιότερα".

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς
Στις κατηγορίες Ερντογάν ότι η "Ελλάδα το έβαλε στα πόδια” απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη τόνισε ότι "στα πόδια το έβαλαν αυτοί που αναχώρησαν από τη διάσκεψη ενώ ήταν προγραμματισμένη και για σήμερα συζήτηση”. Επιβεβαίωσε δε ότι ο ίδιος ζήτησε χρονικό περιθώριο για την συνέχιση της διαδικασίας διότι πολλές πτυχές της αποχώρησης στρατευμάτων χρειάζονται προηγούμενη συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο ενώ η Τουρκία επιδίωκε άμεση διαβούλευση σε πολιτικό επίπεδο.
Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύουν αναδρομικά το γιατί ο πρόεδρος της Τουρκίας απέφυγε να παραστεί στην διεθνή διάσκεψη της Γενεύης, που ως αποκλειστικό αντικείμενο είχε ακριβώς το θέμα των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων, των στρατευμάτων και της ασφάλειας.

Έρχονται δε ως κλιμάκωση και άλλων εμπρηστικών δηλώσεων που έχουν προηγηθεί, όπως αυτές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ αρνήθηκε εγγυητικό ρόλο της Ε.Ε. στην επανένωση της Κύπρου, διερωτώμενος "ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η Ε.Ε. μέχρι στιγμής;” και προσθέτοντας ότι "η δομή που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί.

Οι δηλώσεις Ερντογάν περιγράφουν επίσης με σαφήνεια το περιεχόμενο της "επίλυσης” του Κυπριακού, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή στην Άγκυρα – δηλ. ως νομιμοποίηση (και επ' ουδενί) ως αναίρεση των "κεκτημένων” της παράνομης εισβολής και κατοχής του 1974.

Το γεγονός ότι η διαιώνιση της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων συντονίζεται με τις δημοσκοπικά καταγεγραμμένες διαθέσεις της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων, ενώ αντιθέτως συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων εικονογραφεί και τον άλυτο ΄'σκληρό πυρήνα” του Κυπριακού προβλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα