Wall Street Journal: Για την Ελλάδα υπάρχει τελικά φως στο τούνελ


Τη νέα οικονομική πραγματικότητα για την Ελλάδα, μετά και τη ψηφοφορία, στη Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας, καταγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα Wall Street Journal, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα

με τίτλο «Μετά από χρόνια αναταραχής, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από τη διάσωση».

«Για την Ελλάδα, υπάρχει, τελικά, φως στο τούνελ», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Νεκταρία Σταμούλη, που εξηγεί ότι μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, η χώρα βρίσκεται σε απόσταση βολής από την αποδέσμευσή της από τα μνημόνια. Μια κατάσταση που υπήρξε τραυματική για τους Έλληνες πολίτες, ενώ δημιούργησε και δυσάρεστες εντάσεις στην ευρωζώνη.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται μνεία των πρόσφατων δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, στη Σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου και πώς, όπως είχε πει ο κ. Τσίπρας, η ευρωπαϊκή κρίση τελειώνει εκεί από όπου ξεκίνησε, στο Νότο. Τελειώνει ουσιαστικά και συμβολικά εκεί όπου ξεκίνησε, με την έξοδο της Ελλάδας (από τα μνημόνια) τον Αύγουστο του 2018, είχε τονίσει ο πρωθυπουργός.

Με αφορμή δε, την υπερψήφιση της πιο πρόσφατης δέσμης μέτρων –υποχρεώσεων από 154 βουλευτές, το βράδυ της Δευτέρας, στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η ταχεία έγκριση του τελευταίου «πακέτου» μεταρρυθμίσεων ανοίγει το δρόμο για συνομιλίες σχετικά με την επόμενη μέρα και πώς η Αθήνα δεν θα εξαρτάται από τα «σωσίβια» των Ευρωπαίων και διεθνών πιστωτών.

Εκτίμηση της WSJ είναι ότι οι εν λόγω συζητήσεις θα ξεκινήσουν πιθανώς τον Απρίλιο στο πλαίσιο των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ, ωστόσο τελική απόφαση δεν αναμένεται πριν από τον Ιούνιο.

Καλός οιωνός, το γεγονός ότι η Ευρώπη χαίρει της καλύτερης οικονομικής υγείας των τελευταίων χρόνων, αναφέρεται εξάλλου. Αλλά και η επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, πέρυσι μετά από σχεδόν μια δεκαετία ύφεσης.

Επίσης, περισσότερο ευνοϊκές οι συνθήκες για επενδύσεις, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα. Θετικό σήμα στέλνουν, την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου, που έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.

Στην ανταπόκριση γίνεται, τέλος, αναφορά στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, για προληπτική πιστωτική γραμμή.

Οι δυσκολίες

Οποιαδήποτε τελική, ωστόσο, απόφαση για την έξοδο από τα μνημόνια θα απαιτήσει από τις ελληνικές αρχές να περάσουν από μια σειρά δύσκολων μονοπατιών, σημειώνει η Wall Street Journal.

Πρώτον, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να προχωρήσει μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις, κάτι στο οποίο ήταν διστακτική στο παρελθόν. Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε 100 δισ. «κόκκινων» δανείων θα πρέπει επίσης να περάσουν τα περίφημα stress-test. Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να κάνει περισσότερα για να ανοίξει την όρεξη των διεθνών επενδυτών για τις εκδόσεις ομολόγων.

Όπως αναφέρει η WSJ, με το μαξιλάρι των δόσεων που απομένουν και ορισμένο φρέσκο χρήμα που σχεδιάζει να αντλήσει η Αθήνα από τις διεθνείς αγορές πριν τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές ανάγκες της χωρίς την υποστήριξη των δανειστών, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι η χώρα θα χρειαστεί μια προληπτική γραμμή στήριξης από τους Ευρωπαίους μετά τον Αύγουστο προκειμένου να διατηρηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη.

Οι φόβοι για τον «σπάταλο βίο»

Οι φόβοι ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να επιστρέψει στον σπάταλο βίο του παρελθόντος μπορεί να οδηγήσει τους ευρωπαίους και τους διεθνείς δανειστές να συμφωνήσουν στη διατήρηση ενός στενού ελέγχου των ελληνικών προϋπολογισμών για μια σειρά ετών αλλά και της συνέχισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Το σημείο-κλειδί είναι να αποτραπεί η Αθήνα από μια οπισθοδρόμηση όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ειδικά στα μέτωπα της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και της δημόσιας διοίκησης» ανέφερε ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence σε σχετικό του note.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι, όπως ακριβώς συνέβη και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Ισπανία, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την επίβλεψη των δανειστών μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του χρέους της, κάτι που αναμένεται να γίνει -με τα τωρινά δεδομένα- το 2060.

Η ακριβής φύση αυτής της εποπτείας θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους δανειστές τους επόμενους μήνες, καταλήγει το δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Keywords
Τυχαία Θέματα