"Tσάρλι Τσάπλιν" στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ

18:27 8/1/2018 - Πηγή: Pagenews

Γράφει η Έπη Τρίμη

Οι ταινίες του βωβού κινηματογράφου που όλοι οι κάπως πιο «σιτεμένοι» μεγαλώσαμε βλέποντάς τες , πίσω από το γέλιο έκρυβαν απέραντη θλίψη και δύσκολη ζωή. Εγώ που μεγάλωσα βλέποντας τις ταινίες του, ομολογώ πως ίσως είμαι από τις λίγες περιπτώσεις που μετά την πρώτη ανάγνωση που προκαλεί ευθυμία μου δημιουργούν συναισθήματα γλυκόπικρα. Γέλα παλιάτσο, στρατιώτης στη δουλειά σου είτε πονάς, είτε αδικείσαι , είτε πολεμάσε…

Ποιος ήταν ο Charlie Chaplin;

Ο σερ Charles Spencer "Charlie"

Chaplin, ο γνωστός μας «Σαρλό», ήταν Άγγλος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συνθέτης, του οποίου η φήμη ανήλθε κατά τη διάρκεια της εποχής του βουβού κινηματογράφου. Μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χόλυγουντ. Είναι χρονικά η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα «Σαρλό» που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του.

Από το 1912 ως το 1918 αξιοποίησε το ταλέντο του σε πολλές μικρές κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου, δημιουργώντας τον τύπο του Σαρλό. Ο ίδιος όχι μόνο πρωταγωνιστούσε, αλλά ήταν επίσης ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και συνθέτης της μουσικής των ταινιών του.

Ο Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν πάτησε πρώτη φορά το πόδι του στο σανίδι σε ηλικία πέντε ετών - γι’ αυτό βλέπουμε τον μικρό ταλαντούχο πιτσιρίκο Th. Kona να τον υποδύεται στα νιάτα του- για να αντικαταστήσει την ηθοποιό μητέρα του που ήταν άρρωστη, ερμηνεύοντας με κωμικό τρόπο ένα τραγούδι, αποκομίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης που λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων έπεσε σε δυσμένεια από την αμερικανική κυβέρνηση -την εποχή του μακαρθισμού- καθώς το 1952, ενώ ταξίδευε προς το Λονδίνο, του απαγορεύτηκε να επιστρέψει στην Αμερική. Έκτοτε έζησε στην Ελβετία με την τέταρτη γυναίκα του, Ούνα και τα οχτώ -από τα έντεκα συνολικά- παιδιά του.

Τί πραγματεύεται η παράσταση;

Το βραβευμένο έργο του Daniel Colas «Tσάρλι Τσάπλιν», μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε στο Παρίσι, το παρακολουθούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, σε μετάφραση του Αντώνη Γαλέου και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.

Στο έργο ξεδιπλώνεται με αριστοτεχνικό τρόπο και καταιγιστικό κινηματογραφικό ρυθμό όλο το παρασκήνιο της μυθιστορηματικής ζωής του αγαπημένου σ’ όλη την υφήλιο αλητάκου «Σαρλό», που στιγμάτισε την εξέλιξη του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Στην παράσταση που ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος, ο ρόλος του πολυαγαπημένου Σαρλό εναλλάσσεται μ’ αυτόν του αληθινού προσώπου που τον υποδύθηκε, του Τσάπλιν. Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης μεταμορφώνεται στον ομώνυμο ρόλο, με τα δύο αυτά γοητευτικά, αλλά τόσο αντίθετα πρόσωπα.

Η Μαρίνα Ψάλτη ερμηνεύει τη μητέρα του, ενώ η Τζένη Θεωνά τις τρεις από τις νεαρές γυναίκες της ζωής του. Ο Χρήστος Σπανός κρατά το ρόλο του αδελφού του, Σίντνεϊ, που είχε σημαντική επιρροή στη ζωή και στην καριέρα του Τσάπλιν. Ο Σωκράτης Πατσίκας ερμηνεύει τον Μακ Σένετ, τον παραγωγό του Hollywood, που πρώτος ανακάλυψε το ταλέντο του νεαρού Τσάρλι. Τέλος, ο Γιώργος Κωνσταντίνου τιμά την παραγωγή με τη συμμετοχή του, παίζοντας το διάσημο για τις ίντριγκες και το πολιτικό παρασκήνιο, αρχηγό του FBI, Χούβερ.

Η παράσταση μάς μεταφέρει στην ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής με τα σκηνικά της Μαίρης Τσαγκάρη, τα κοστούμια Παναγιώτας Κοκκορού, τη χορογραφία της Άννας Αθανασιάδη, τη μουσική των Παναγιώτη Αυγερινού και Σπύρου Λούκου και φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου. Στη σκηνή ζωντανεύουν κινηματογραφικές εικόνες κι όχι μόνο με τις video προβολές του Κάρολου Πορφύρη.

Γιατί να σπεύσετε να δείτε την παράσταση στο Ακροπόλ -κριτική:

Πρόκειται για μια παράσταση που το τίμημα του εισιτηρίου είναι πενιχρό μπροστά στην ποιότητα, την σκηνοθεσία, τα σκηνικά και βέβαια το εκτόπισμα των ηθοποιών επί σκηνής. Αν αγαπάτε το ποιοτικό θέατρο και θέλετε να τιμήσετε δια της παρουσίας σας την κατάθεση ψυχής κορυφαίων ηθοποιών σπεύστε διότι τέλος του μηνός κλείνει ο κύκλος των παραστάσεων.

Καλού κακού αγοράστε ένα πακέτο από χαρτομάντιλα δεδομένου πως θα υπάρξουν στιγμές που θα γελάσετε πολύ αλλά και στιγμές που ίσως θυμώσετε και συγκινηθείτε. Όμως, υπάρχει ισορροπία, γρήγορη πλοκή, σφιχτή σύνθεση και βέβαια αγάπη και χημεία όλων των ηθοποιών.

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης έχει κερδίσει χρόνια την αγάπη του κόσμου τόσο για το ταλέντο του, όσο και για το ήθος και την απλότητά του. Είναι «σκυλί στη δουλειά του», ζει τον κάθε ρόλο έως το μεδούλι και είναι βέβαιο πως βλέποντάς τον να υποδύεται το συμπαθή Σαρλό η εκτίμησή σου και ο σεβασμός στο ταλέντο του εκτοξεύονται. Είχα την ευλογία και γι’ αυτό ευχαριστώ από καρδιάς τον κ. Γιώργο Κωνσταντίνου, να είμαι δίπλα στη σκηνή στη δεύτερη μόλις σειρά καθισμάτων.

Ένιωθα πως θα αγγίξω τους ηθοποιούς, θα ρουφήξω την ενέργειά τους και ήμουν σε θέση να βλέπω ακόμη και τα μάτια τους που κοκκίνιζαν από την προσπάθεια και τη συγκίνησή τους.

Επανερχόμενη στο Θανάση Τσαλταμπάση -δε θα μπορούσε στην Ελλάδα- να ερμηνεύσει τόσο αριστοτεχνικά και ρεαλιστικά το Σαρλό άλλος ηθοποιός. Ο άνθρωπος αυτός έχει εκτόπισμα, καταφέρνει να γεμίζει την ψυχή σου συναισθήματα και νιώθεις πως παθιάζεται με τη δουλειά του.

Η Μαρίνα Ψάλτη έχει κληρονομήσει το ταλέντο του αείμνηστου πατέρα της. Η σκηνική της παρουσία συγκλονίζει και σε κάνει να κλαις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που απέσπασε πολλά χειροκροτήματα.

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου, δε θέλει συστάσεις και μνείες. Στρατιώτης, μάχιμος , ταλαντούχος κι αγαπημένος . Παίζει έναν πολύ σκληρό και άχαρο ρόλο που είναι κομβικής σημασίας και καταφέρνει στο τέλος να τον συμπονάς και να δικαιολογείς την όλη στάση του καθώς είναι και ο ίδιος θύμα των πολιτικών καταστάσεων.

Θα ήθελα εδώ να πω πως η γνωριμία του μαζί του αποτέλεσε δώρο για μένα. Ο άνθρωπος που αγάπησα βλέποντας τις ταινίες του και που ποτέ δεν πίστευα πως θα έχω την τιμή να τον γνωρίσω και να κάνουμε και συνεντεύξεις ήταν απέναντί μου γλυκύς, ευγενής και το βάθρο που τον είχα ήδη ανεβάσει ξαφνικά ψήλωσε και πήρε μπόι.

Ο Χρήστος Σπανός , όποιον ρόλο κι αν έχει υποδυθεί πάντοτε δίνει ψυχή, υπευθυνότητα και υποκριτικό ήθος σε συνδυασμό με ταλέντο. Είναι ένα πλάσμα αγαπητό, ταλαντούχο και έμπειρο. Ως αδελφός του Tσάρλι Τσάπλιν ήταν εξαιρετικός.

Η Τζένη Θεωνά, δε θέλει συστάσεις. Όμορφη, λαμπερή ξέρει να ελίσσεται και ανήκει επάξια στις ηθοποιούς πρώτης γραμμής. Υποδύεται εξαίσια τις 2 συζύγους του Tσάρλι Τσάπλιν και ένα μπράβο από καρδιάς της αξίζει.

Ο Σωκράτης Πατσίκας , δε θα μπορούσε να ήταν καλύτερος στο ρόλο του κι η επιλογή του για το ρόλο του παραγωγού του Hollywood ήταν η αρμόζουσα.

Ο μικρούλης Th. Kona, είναι μικρό γλυκό παιδί, με ταλέντο πάθος και είναι βέβαιο πως θα μας απασχολήσει μεγαλώνοντας. Υπό τις στοργικές φτερούγες του Θανάση ,το παιδί ξετύλιξε το ταλέντο του και αγαπήθηκε από το κοινό. Έχει τσαχπινιά και το λέει η καρδούλα του.

Όσο για τους υπόλοιπους συμπρωταγωνιστές όλοι γνωρίζουμε πως είναι οι αφανείς ήρωες. Χωρίς αυτούς μια παράσταση δε στέκεται κι όλοι τους όπως και η μπαλαρίνα έδωσαν με επαγγελματική ευσυνειδησία τον καλύτερό τους εαυτό.

Σπεύστε! Η Ελλάδα βγάζει πολλά ταλέντα γιατί εμείς οι Έλληνες έχουμε συναίσθημα, πάθος και βέβαια φιλότιμο. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε πιστέψτε με οι ηθοποιοί κάνουν υπέρβαση γιατί τους κρατάει η αγάπη και το πάθος για τη δουλειά τους. Προσφέρουν σε μας τροφή για σκέψη και βάλσαμο στην ψυχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα