Negroni ή Old Fashioned; Ποιο θα μας «σώσει» κάποια στιγμή;


O Γιάννης Κοροβέσης και η ομάδα του Βitterbooze.com μας παρουσιάζουν έναν άτυπο μίνι διαγωνισμό.

Στο αιώνιο ερώτημα σχετικά με τον βασιλιά των κοκτέιλ, εδώ στο Μπίτερμπουζ της καρδιάς σας, προκύπτει ένα δίλημμα. Ένα δίλημμα που αφορά στα δύο πιο δημοφιλή κλασικά κοκτέιλ στην Ελλάδα, αν όχι παγκοσμίως. Negroni ή Old fashioned; Δύο κοκτέιλ με διαφορετικά

γευστικά χαρακτηριστικά, που όμως έχουν τιμηθεί και τιμούνται ακόμη δεόντως από τους απανταχού μπαρτέντερ, αλλά και τους λάτρεις των κοκτέιλ.

Αποφασίσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε τον δικό μας άτυπο, μίνι διαγωνισμό, θέτοντας σε γνωστούς μπαρτέντερ, την εξής ερώτηση: «Αν έπρεπε να επιλέξεις ένα μόνο κοκτέιλ πριν αφήσεις τον μάταιο τούτο κόσμο, ποιο θα ήταν αυτό, Negroni ή Old Fashioned και γιατί;»

Στη συνέχεια τους βάλαμε το πιστόλι στον κρόταφο, ζητώντας τους επίμονα την αγαπημένη τους συνταγή από αυτό που τελικά επέλεξαν. Στον δικό μας, πάγκο βασανιστηρίων, κάθισε ο Δημήτρης Κιάκος, συνιδιοκτήτης του The Gin Joint, ο Δημήτρης Πολάτος, συνιδιοκτήτης του μπαρ Ipitou, ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης, συνιδιοκτήτης του The Bar Lab SKG και μάνατζερ του μπαρ Spinte και ο Αργύρης Βενιαμίν, μπαρτέντερ του Upupa Epops. Ας δούμε τι απάντησαν…

Τελικά, Negroni ή Old Fashioned; Η επιλογή του Αλέξανδρου Σουρμπάτη.

Ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης επέλεξε το Old Fashioned, γιατί όπως δήλωσε, αποτελεί την απαρχή του αντικειμένου της δουλειάς μας, δηλαδή το κοκτέιλ και τον ορισμό του. Υπενθυμίζουμε πως ως “Old Fashioned” έδιναν την παραγγελία τους εκείνοι που επέμεναν το whiskey cocktail τους να το προτιμούν σερβιρισμένο με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με έναν κύβο ζάχαρης στο ποτήρι, μπίτερς, λίγο νεράκι και στο πλάι το αγαπημένο τους αμερικάνικο ουίσκι. Ο πελάτης έσπαγε τον κύβο ζάχαρης και ανακάτευε μόνος του το ουίσκι σε αυτό.

Ο Αλέξανδρος αιτιολογεί περαιτέρω την απάντηση του: «Η λεπτή ισορροπία μεταξύ αποστάγματος, νερού, πικρών στοιχείων από τα μπίτερς και η επιλογή της ζάχαρης είναι η απόλυτη δοκιμασία δεξιοτήτων ενός μπάρμαν. Όντας υπέρμαχος των υψηλά αλκοολικών κοκτέιλ, δε θα μπορούσα να διαλέξω το Negroni. Συν τοις άλλοις, έρευνες έδειξαν ότι οι λάτρεις του Campari χαρακτηρίζονται ως non-tasters, πράγμα που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.»

Το αγαπημένο του Old Fashioned φτιάχνεται με:

60 ml Four Roses Single Barrel

10 ml σιρόπι ζάχαρης (1:1)

3-4 ριξιές από μπίτερς Angostura

Ανακατεύετε με πάγο σε κοντό ποτήρι τύπου old fashioned και γαρνίρετε με τη φλούδα ενός πορτοκαλιού.

Ο Αργύρης Βενιαμίν και οι «τελευταίες του ώρες». Negroni ή Old Fashioned;

Ο Αργύρης Βενιαμίν από την άλλη, αποφάσισε να επιλέξει το Negroni. Σας παραθέτουμε τα λόγια του αυτούσια: «Πολλοί λένε πως κάθε τέλος επιφυλάσσει μια καινούργια αρχή και πως πριν από αυτό υπάρχει μια αναδρομή, ένας απολογισμός! Στη μέχρι τώρα πορεία μου έχω αντιληφθεί πως αυτός ο απολογισμός είναι κάπως μονόπλευρος, όσο δύσκολα και να έχεις περάσει σε μια κατάσταση όταν έρθει η στιγμή να την αναπολήσεις, αυτό που σου έρχεται πρώτο και τόσο έντονα στο μυαλό είναι τα όμορφα πράγματα που υπήρχαν εκεί. Ίσως να είναι μια άμυνα του μυαλού μας ή ίσως είναι ο εγωισμός μας που δεν μας αφήνει να δούμε τα λάθη!

Το υπέρτατο φλασμπάκ λένε πως συμβαίνει λίγο πριν αφήσουμε τον μάταιο τούτο κόσμο και σίγουρα θα ήθελα ένα ποτήρι γεμάτο Negroni για να το απολαύσω εκείνη τη στιγμή, το Negroni βλέπετε περιέχει όσα θέλει κάποιος να έχει και στη ζωή του… Έχει ισορροπήσει τόσο όμορφα την απλότητα και την πολυπλοκότητα, την πίκρα και την γλύκα, αυτές της αντίθετες έννοιες που η μια δεν έχει νόημα χωρίς την άλλη, έχει καταφέρει όσα όλοι μας προσπαθούμε μια ζωή να αντιληφθούμε! Ένα Negroni λοιπόν, που θα με κάνει με τη πίκρα του να δω τα λάθη μου ώστε να μην τα επαναλάβω στην επόμενη ζωή και με τη γλυκά του να με καλοπιάνει για να φύγω γαλήνιος.»

Νομίζω πως έπεισε και τους πλέον δύσπιστους… Το «δικό του», αγαπημένο Negroni, περιλαμβάνει:

30 ml τζιν Fifty Pounds

30 ml Punt e Mes

30 ml χαρμάνι από λικέρ bitter (2 μέρη Campari & 1 μέρος Gran Classico bitter)

Ανακατεύετε με πάγο και σερβίρετε σε κοντό ποτήρι τύπου old fashioned, με ένα μεγάλο και «καθαρό» κομμάτι πάγου. Γαρνίρετε με μια φλούδα από πορτοκάλι.

Ο Διονύσης Πολάτος, μπαρτέντερ και συνιδιοκτήτης του μπαρ Ipitou, μας δίνει τη δική του απάντηση.

Κάπου εκεί όμως μπήκε στη συζήτηση για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και ο Διονύσης Πολάτος. Ο έμπειρος μπαρτέντερ και συνιδιοκτήτης του μπαρ Ipitou μας είπε με βεβαιότητα πως το υπέρτατο κλασικό κοκτέιλ της καρδιάς του είναι το Old Fashioned.

Το αιτιολόγησε λέγοντας πως πριν πεθάνει, σίγουρα η καρδιά και ο ουρανίσκος του θα επιζητούν κάτι γλυκό.

Βέβαια, δηλώνει αμετανόητος οπαδός του ρουμιού, οπότε η δικιά του, αγαπημένη εκδοχή του Old Fashioned είναι στην πραγματικότητα ένα Rum Fashioned με Havana Club Seleccion de Maestros. Η συνταγή:

45 ml ρούμι Havana Club Seleccion de Maestros

12,5 ml Crème de Banana

μία ριξιά μπίτερς Angostura

μία ριξιά μπίτερς Angostura orange

Αφού τα ανακατέψετε σε γυάλινο δοχείο ανάδευσης, σερβίρετε σε ένα κοντό ποτήρι τύπου old fashioned με ένα μεγάλο κομμάτι πάγου και μια φλούδα από πορτοκάλι.

Έχει όμως και μια συνταγή για τους φίλους του ουίσκι:

45 ml Highland Park 12ΥΟ

7,5 ml Crème de peche

7,5 ml σιρόπι σφένδαμου

μία ριξιά μπίτερς Angostura

μία ριξιά μπίτερς αλατισμένης καραμέλας.

Ίδιο ποτήρι, ίδιο σερβίρισμα, ίδια γαρνιτούρα!

Ο Δημήτρης Κιάκος έπεσε στη χύτρα με τον άρκευθο όταν ήταν μικρός και από τότε δηλώνει οπαδός του. Μάλλον αυτό επηρέασε την απάντηση του. Negroni ή Old Fashioned λοιπόν;

Είχε φθάσει όμως η ώρα για τον Δημήτρη Κιάκο, μπαρτέντερ και συνιδιοκτήτη του μπαρ The Gin Joint. Ήμουν σχεδόν σίγουρος για την απάντηση του, μιας και λατρεύει οτιδήποτε περιέχει τζιν, αλλά παρόλα αυτά είπα να τον ρωτήσω. Στην αρχή, προσπάθησε να αποφύγει την ερώτηση, και χρειάστηκε να τον ρωτήσουμε πολλές φορές. Μας ανέλυσε τις πιθανότητες ναυαγίου, μας εξήγησε πως οι προφητείες μιλούν για πιθανή πρόσκρουση του κομήτη Hobba στη γη, οπότε, ναι, έχει νόημα η ερώτηση μας και παρομοίασε τον εαυτό του με τον Ρικ από το Walking Dead, του οποίου είναι φαν, οπότε πεπεισμένος ότι ίσως τελικά θα πρέπει να αποφασίσει για το τι πρέπει να κουβαλάει στο μικρό του φλασκί, αποφάσισε να μας απαντήσει.

«Όταν θέλεις να επιβιώσεις», μας είπε, «δεν πρέπει να έχεις στο φλασκί σου ένα αλκοολικό ποτό με πολύ ζάχαρη, αλλά ένα ποτό θα σε κρατάει σε εγρήγορση, θα σε βοηθάει να σκέφτεσαι και να αντιδράς γρήγορα.», και έγνεψε προς το ιταλικό απεριτίφ με τζιν, Campari και γλυκό βερμούτ.

Εν πάση περιπτώσει, ο Δημήτρης δηλώνει και οπαδός του άρκευθου, τον οποίο κουβαλά το Negroni σε σχετικά μεγάλη ποσότητα, ένεκα του τζιν. «Με έχει σώσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια», μας εκμυστηρεύτηκε.

«H μοναδική περίπτωση που θα μπορούσε κάποιος να με πείσει να αλλάξω γνώμη προς το Old Fashioned, είναι αυτό το μαγικό κερασάκι (όχι του εμπορίου) που γαρνίρεται το εν λόγω κοκτέιλ και που χωρίς αυτό κατά την γνώμη μου δεν μπορείς να το σερβίρεις.»

Κλείνοντας, μας χάρισε και τη συνταγή του για το Roasted Negroni του:

30 ml τζιν Beefeater (αρωματισμένο με την τεχνική του fat wash με βούτυρο από αμύγδαλο)

30 ml βερμούτ Dal Professore rosso

30 ml Campari

Ανακατεύετε με πάγο και σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι τύπου coupette, χωρίς πάγο και με δύο καραμελωμένα ποπκορν με μαύρο πιπέρι.

Πηγή: bitterbooze.com

Keywords
Τυχαία Θέματα