Koμισιόν: Δεν χρειάζονται περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα για την Ιταλία


Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφές ότι τα επιπλέον μέτρα ύψους πάνω από τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που υιοθέτησε πρόσφατα η Ιταλία είναι επαρκή και η συνολική κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας πρόκειται να επανεκτιμηθεί το φθινόπωρο.

Το κύριο ζητούμενο παραμένει η βιωσιμότητα του ιταλικού κρατικού χρέους, το οποίο υπερβαίνει το 133% του ΑΕΠ. Για τον λόγο αυτό, τον Οκτώβριο, δεν αποκλείεται η Κομισιόν να ζητήσει νέες

παρεμβάσεις από την ιταλική κυβέρνηση: περικοπή των δημοσίων δαπανών ή αύξηση της φορολογίας.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν πάντως ότι θα έπρεπε να ληφθεί άμεσα ένα μέτρο. Στις σημερινές «συστάσεις» προς τα κράτη μέλη γίνεται αναφορά στην χρησιμότητα της εκ νέου υιοθέτησης του φόρου ακίνητης περιουσίας για τα υψηλά εισοδήματα. Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι είχε καταργήσει τον «ιταλικό ΕΝΦΙΑ» για το ιδιόκτητο σπίτι στο οποίο κατοικεί κάθε πολίτης.

«Είναι μια από τις πολλές προτάσεις, αλλά πιστεύω ότι το να αλλάζεις στάση για έναν φόρο που είχε τροποποιηθεί μόλις πριν από λίγους μήνες, δεν είναι καλή ιδέα», σχολίασε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα