Internet Archive: Έρανος αλληλεγγύης για τη διάσωσή του


​Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 9ης Νοεμβρίου 2016, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διατηρεί καθημερινά αντίγραφα εκατομμυρίων ιστοσελίδων επί είκοσι χρόνια, απευθύνεται στους απανταχού φίλους του Αρχείου του Internet ζητώντας δωρεές για να το διαφυλάξει ακέραιο από την επαπειλούμενη κρατική παρέμβαση, στεγάζοντας τους διακομιστές και τα αποθηκευτικά του μέσα εκτός ΗΠΑ.

Η ιστορία των βιβλιοθηκών είναι μια ιστορία απωλειών, όπως για παράδειγμα αυτή της Αλεξάνδρειας, η περίφημη βιβλιοθήκη

της οποίας είναι περισσότερο γνωστή για την καταστροφή της, συνυπογράφουν σε ανοικτή επιστολή οι εργαζόμενοι και ο ιδρυτής του Internet Archive, Brewster Kahle.

«Το πρωί της 9ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ξυπνήσαμε με μια νέα κυβέρνηση, υποσχόμενη δραστική αλλαγή. [..] Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυξημένους περιορισμούς στο Web, για αυξανόμενη κρατική παρακολούθηση και λογοκρισία. Πρέπει να προστατέψουμε το δικαίωμα των αναγνωστών μας να διαβάζουν ό,τι θέλουν», γράφουν μεταξύ άλλων.

Το Internet Archive δεν δέχεται διαφημίσεις που διοχετεύονται ανάλογα με το τι διαβάζει στο σάιτ ο επισκέπτης και δεν τηρείται βάση με τις διευθύνσεις των υπολογιστών τους (IP) σε ό,τι προσπελάζουν.

Όπως σχολιάζει το Motherboard, στο Internet Archive υπάρχουν αντίγραφα ιστοσελίδων που δεν θα αρέσουν στη νέα κυβέρνηση. Ο νέος αμερικανικός πρόεδρος Ντ.Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε εκφράσει την άποψη ότι για να σταματήσει η διάδοση του εξτρεμισμού θα πρέπει η βιομηχανία «να κλείσει το Ίντερνετ», χαρακτηρίζοντας ανόητους όσους σπεύσουν να διαμαρτυρηθούν για την ελευθερία του λόγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα