Eurasia: Η "αποδυναμωμένη Μέρκελ" οδηγός για την Ευρώπη του 2017

08:10 4/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Την ώρα που ο καινούργιος χρόνος μετράει τις πρώτες ημέρες του, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι πολιτικές εξελίξεις που θα φέρει το 2017 ως προς το σύνολο της ΕΕ και ειδικότερα όσον αφορά στην ηγέτιδα δύναμη της Ένωσης, τη Γερμανία.

Το φόρουμ - ΜΚΟ Eurasia δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη τις προβλέψεις του για το νέο έτος, που μόλις ξεκίνησε και μέσα στις σημειώσεις του think tank, εξέχοντα ρόλο παίζουν οι

ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, οι οποίες θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ακόμα ότι η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να "υπολογίζει πλέον στις ΗΠΑ", ενώ γίνεται ειδική μνεία στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων της Ευρώπης και ιδίως του "Εθνικού Μετώπου" της Μαρίν Λε Πεν.

"Οι εκλογές σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, αλλά και η σχεδιαζόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. συνιστούν με τη σειρά τους, πηγές αστάθειας για το νέο έτος", αναφέρεται επιπροσθέτως.

"Γεωπολιτική ύφεση"

Στην αρχή της έκθεσης του Euroasia, γίνεται λόγος για μια χρονιά, που χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές του ιδρύματος, ως "έτος γεωπολιτικής ύφεσης". Στο εισαγωγικό σημείωμα επισημαίνονται τα νέα δεδομένα, που φέρνει στις ΗΠΑ η ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλτ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, καθώς και οι εξελίξεις στη Συρία, ενώ τονίζεται ότι το 2017 αναμένεται να είναι το πιο "προβληματικό" έτος από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Οι προκλήσεις της Μέρκελ

Αφού πρώτα γίνεται μια εκτενής αναφορά στην επόμενη μέρα των ΗΠΑ και της Κίνας, το Eurasia τοποθετεί στην τρίτη θέση των πιο σημαντικών γεγονότων που έχει να αντιμετωπίσει το διεθνές περιβάλλον φέτος τις προκλήσεις μπροστά στις οποίες αναμένεται να βρεθεί η Άγκελα Μέρκελ.

Ξεκινώντας από τα προβλήματα που "κληροδότησε" στην Ευρωπαϊκή Ένωση η απόφαση της Βρετανίας για το Brexit και αναμένοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών την ερχόμενη άνοιξη, η Γερμανία θα κληθεί να διαχειριστεί μία σειρά από κορυφαία προβλήματα μέσα στη νέα χρονιά, όπως:

-Τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, καθώς τα δημοσιονομικά προβλήματα της Αθήνας εντείνονται.

-Tη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό.

-Tις ολοένα και μεγαλύτερες τρομοκρατικές απειλές, μετά και το πρόσφατο μακελειό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, για το οποίο η καγκελάριος δέχτηκε σκληρή κριτική για τη φιλελεύθερη πολιτικής της ως προς τη μεταναστευτική κρίση.

Οι αναλυτές ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν καμία αμφιβολία περί επανεκλογής της Μέρκελ στην καγκελαρία (όπως έχει αρχίσει και προβάλλεται σε αρκετά διεθνή media εσχάτως), ωστόσο το Eurasia αναμένει μια δυσκολότερη επικράτηση σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες εκλογικές μάχες.

Το κείμενο κλείνει με την εξής αποστροφή: "Η Ευρώπη ποτέ στο παρελθόν δε χρειάστηκε μία περισσότερο δυνατή Μέρκελ. Δυστυχώς, το 2017, δεν θα είναι διαθέσιμη για αυτό το ρόλο".

Το Eurasia κάνει λόγο και για άλλα κρίσιμα θέματα, τα οποία θα απασχολήσουν την Ένωση μέσα στο 2017, όπως ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών στις κρίσιμες αποφάσεις του έτους (βλέπε ΕΚΤ), αλλά και την εντεινόμενη σημασία που αποκτά στο διεθνές γεωπολιτικό στερέωμα η Τουρκία.


Ολόκληρη την ανάλυση μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα