Eldorado Gold: Εκπνέει το τελεσίγραφο για τις Σκουριές - Διαμαρτυρία μεταλλωρύχων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποιούν οι μεταλλωρύχοι, εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Κασσάνδρας καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο της Eldorago Gold για την έκδοση άδειας για τις Σκουριές.

Όπως έγινε γνωστό, 30 λεωφορεία με 1.500 περίπου άτομα αναμένονται έξω από το υπουργείο που βρίσκεται επί της Μεσογείων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή,

και ήδη ο δρόμος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, η Ηρώδου Αττικού έχει κλείσει από την ΕΛ.ΑΣ. καθώς έχουν τοποθετηθεί κλούβες στη συμβολή της με την βασιλίσσης Σοφίας και την βασιλέως Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Τροχαία η κυκλοφορία έχει διακοπεί στη λεωφόρο Μεσογείων και στα δύο ρεύματα, από το ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη, λόγω της συγκέντρωσης των μεταλλωρύχων.

Ενδεικτική των προθέσεων των μεταλλωρύχων η δήλωση του συνδικαλιστή Γιώργου Χατζή: «Διεκδικούμε το ψωμί μας και το δίκιο μας απέναντι στην πολιτική σπέκουλα του ΣΥΡΙΖΑ με κάτι τύπους σαν τον Καρανίκα, τον Τσιρώνη και το Σταθάκη που το μόνο που ξέρουν είναι να παίρνουν παχυλούς μισθούς και να κόβουν δουλειές από τους εργαζόμενους».

Το τελεσίγραφο

Η καναδική εταιρεία έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν δοθεί η άδεια τροποποίησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για τις Σκουριές, τότε από την Παρασκευή θα μπει «λουκέτο» στα εργοτάξια των μεταλλείων Χαλκιδικής.

«Δεν είναι ουσιώδης άδεια, ωστόσο η εταιρεία για να είναι νόμιμη και να μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες της, οφείλει να την έχει στα χέρια της» αναφέρουν στελέχη της. Τονίζουν επίσης ότι οι Σκουριές αποτελούν ενιαίο έργο για την ανάπτυξη της επένδυσης στην Χαλκιδική και το αποσυνδέουν με το αντικείμενο της διαιτησίας που σχετίζεται με την μονάδα μεταλλουργίας (εργοστάσιο χρυσού στο Μαντέμ Λάκκος), χαρακτηρίζοντας την απόφαση του ΥΠΕΝ μονομερή και αντισυμβατική.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την κυβέρνηση και την εταιρεία για να έχουμε δουλειά εμείς. Οι τρεις άδειες που δόθηκαν για την Ολυμπιάδα δεν αρκούν για να προχωρήσει το έργο, είναι ενιαίο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις στοές των μεταλλείων, Χρήστος Ζαφειρούδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα