Brexit: Ξεκινά η συζήτηση για το άρθρο 50 στο Ανώτατο Δικαστήριο


Σήμερα, Δευτέρα, αρχίζει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας η εκδίκαση της έφεσης που έχει ασκήσει η κυβέρνηση της Τερέσα Μέι κατά της απόφασης που την αναγκάζει να συμβουλευθεί το βρετανικό κοινοβούλιο προτού εκκινήσει τη διαδικασία του Brexit.

Η ανώτατη δικαστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξετάσει επί τέσσερις ημέρες την απόφαση, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας - οπότε και θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση - χωρίς να έχει συμβουλευθεί

προηγουμένως τους βουλευτές.

Η απόφαση προκάλεσε το μένος των υποστηρικτών του Brexit, οι οποίοι διαβλέπουν σε αυτήν έναν τρόπο να ακυρωθεί η απόφαση του 52% των Βρετανών ψηφοφόρων οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Ο Τύπος ο οποίος τάσσεται υπέρ του Brexit εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των τριών δικαστών του Ανώτερου Δικαστηρίου Αγγλίας - Ουαλίας, τους οποίους η Daily Mail χαρακτήρισε «εχθρούς του λαού» και μπορεί να επιφυλάξει την ίδια μεταχείριση και στους 11 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Ιανουαρίου, είναι πολύπλοκη επειδή η χώρα δεν διαθέτει γραπτό σύνταγμα, αφήνοντας περιθώρια σε διάφορες ερμηνείες.

Η πρωθυπουργός και ηγέτιδα του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι, η οποία υποσχέθηκε ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 έως τα τέλη Μαρτίου, υποστηρίζει ότι, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, έχει τη συνταγματική εξουσία σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις, περιλαμβανομένης και της ανάκλησης των διεθνών συνθηκών.

Γρίφος η κατάληξη

Ο γενικός εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ, ο οποίος θα υπερασπιστεί τη θέση της κυβέρνησης ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, εκτίμησε στη γραπτή επιχειρηματολογία του που παραδόθηκε στο Δικαστήριο ότι, καθώς η διοργάνωση του δημοψηφίσματος έχει εγκριθεί με ψήφο του κοινοβουλίου, μια νέα ψηφοφορία του κοινοβουλίου δεν είναι απαραίτητη.

Την Κυριακή, μιλώντας στο BBC, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε από την πλευρά του ότι δεν υπήρχε προηγούμενο σε καμία διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. ή συζήτηση για τις συνθήκες της Ε.Ε. όπου η Βουλή των Κοινοτήτων να ψήφισε είτε για τη συμμετοχή είτε για τη θέση της Μ. Βρετανίας.

Όμως οι προσφεύγοντες στο Ανώτατο Δικαστήριο, μεταξύ των οποίων η διαχειρίστρια κεφαλαίων Τζίνα Μίλερ και ο κομμωτής Ντέιρ Ντος Σάντος, προβάλλουν το επιχείρημα ότι το Brexit θα καταστήσει άκυρους τους ευρωπαϊκούς νόμους που έχουν ενσωματωθεί στο βρετανικό δίκαιο, γεγονός που καθιστά απαραίτητο να εκφράσει τη γνώμη της η νομοθετική εξουσία.

Το ενδεχόμενο να ζητηθεί και η γνώμη των τοπικών κοινοβουλίων της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, επιπλέον του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα εξετασθεί επίσης και μπορεί να επιφέρει περαιτέρω ανακατατάξεις στο χρονοδιάγραμμα της κ. Μέι.

Keywords
Τυχαία Θέματα