Black Friday: Έτσι ξεκίνησαν όλα (pics)


H ανεπίσημη γιορτή της Black Friday στην Αμερική, ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών και ιστορικά ξεκίνησε επίσημα το 1952. Οι εκδοχές για το πως επικράτησε το έθιμο ποικίλουν.

Για αιώνες, το επίθετο «μαύρο» έχει χρησιμοποιηθεί για ημέρες κατά τις οποίες σημειώθηκαν καταστροφές. Πολλά γεγονότα έχουν περιγραφεί ως "Μαύρη Παρασκευή", αν και το σημαντικότερο γεγονός στην αμερικανική ιστορία ήταν ο πανικός του 1869, που συνέβη όταν οι χρηματοδότες Jay Gould και James

Fisk εκμεταλλεύτηκαν τις σχέσεις τους με τη Διοίκηση των Επιχορηγήσεων στην αγορά χρυσού. Όταν ο Πρόεδρος Γκράντ έμαθε για το χειρισμό αυτό, διέταξε το Υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει μια μεγάλη προμήθεια χρυσού, η οποία προκάλεσε πτώση των τιμών κατά 18%. Οι περιουσίες χάθηκαν σε μια μέρα και ο γαμπρός του προέδρου Άμπελ Κόρμπιν καταστράφηκε.

Η παλαιότερη γνωστή χρήση της "Μαύρης Παρασκευής" που αναφέρεται στην ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών εμφανίζεται στο περιοδικό Factory Management and Maintenance, το Νοέμβριο του 1951 και πάλι το 1952. Εδώ αναφέρεται στην πρακτική των εργαζομένων που καλούν άρρωστους την επόμενη μέρα Ευχαριστιών, για το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, η χρήση αυτή δεν φαίνεται να έχει πείσει.

Την ίδια εποχή οι όροι "Μαύρη Παρασκευή" και "Μαύρο Σάββατο" ήρθαν να χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία στη Φιλαδέλφεια και το Ρότσεστερ για να περιγράψουν τα πλήθη και την κυκλοφοριακή συμφόρηση που συνοδεύει την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Το 1961, η πόλη και οι έμποροι της Φιλαδέλφειας επιχείρησαν να βελτιώσουν τις συνθήκες και ένας εμπειρογνώμονας των δημοσίων σχέσεων συνέστησε την εκ νέου δημιουργία των ημερών "Μεγάλη Παρασκευή" και "Μεγάλο Σάββατο". Ωστόσο ούτε αυτό είχε επιτυχία.



Η χρήση ωστόσο της φράσης εξαπλώθηκε σιγά-σιγά. Αρχικά εμφανίστηκε στο The New York Times στις 29 Νοεμβρίου 1975, στην οποία εξακολουθεί να αναφέρεται ως την "πιο πολυσύχναστη ημέρα αγορών και κυκλοφορίας του έτους" στη Φιλαδέλφεια. Παρά το γεγονός ότι σύντομα έγινε πιο διαδεδομένη, η Philadelphia Inquirer ανέφερε το 1985 ότι οι λιανοπωλητές στο Σινσινάτι και το Λος Άντζελες εξακολουθούσαν να αγνοούν τον όρο.

Καθώς η φράση κέρδιζε έδαφος στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι έμποροι που είχαν αντιρρήσεις στη χρήση ενός κοροϊδευτικού όρου για να αναφερθούν σε μία από τις σημαντικότερες ημέρες του έτους αναφορικά με τις πωλήσεις, πρότειναν μια εναλλακτική προσέγγιση: οι λιανοπωλητές λειτουργούσαν παραδοσιακά με οικονομικές απώλειες για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου(από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο) και κέρδος είχαν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αρχής γενομένης την ημέρα μετά την ημέρα των ευχαριστιών.

Όταν αυτό καταγράφηκε στα οικονομικά αρχεία, οι συνήθεις λογιστικές πρακτικές χρησιμοποιούν κόκκινο μελάνι για να δείξουν αρνητικά ποσά και μαύρο μελάνι για να δείξουν θετικά ποσά. Η μαύρη Παρασκευή, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, είναι η αρχή της περιόδου κατά την οποία οι έμποροι λιανικής πώλησης δεν θα είναι πια "στο κόκκινο", αλλά στο μαύρο. Η παλαιότερη γνωστή δημοσιευμένη αναφορά σε αυτή την εξήγηση εμφανίζεται στο The Philadelphia Inquirer για τις 28 Νοεμβρίου 1981.

Το 2013, μια φήμη στο Διαδίκτυο υποστήριξε ότι η φράση προήλθε από τον αμερικανικό νότο πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, από την πρακτική της πώλησης σκλάβων την ημέρα μετά την ημέρα των ευχαριστιών.



Keywords
Τυχαία Θέματα