«AVATAR»: Ανιχνευτής ψεύδους για αεροδρόμια


Όταν ταξιδεύει κανείς σε μια ξένη χώρα, είναι σύνηθες στο αεροδρόμιο να τον ελέγξουν οι αρχές, κάνοντάς του ερωτήσεις, όπως π.χ. αν βρίσκεται εκεί για διακοπές ή δουλειά, αν έχεις κάτι στην βαλίτσα σου, το οποίο πρέπει να αναφέρεις κλπ.

Φυσικά δεν στηρίζονται στις απαντήσεις σου για να σε πιστέψουν. Πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους, οι οποίοι στο μέλλον μπορεί να γίνονται με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων.

Η συσκευή ονομάζεται Automated Virtual Agent for Truth Assessments in Real Time,

εν συντομία AVATAR, πρόκειται για ένα ρομπότ που σου κάνει ερωτήσεις και μπορεί να εντοπίσει αν λες ψέματα. Το AVATAR μπορεί μέσα στα επόμενα χρόνια να τοποθετηθεί στα σημεία ελέγχων των αεροδρομίων.

Δημιουργήθηκε από τον Aaron Elkins, καθηγητή στο San Diego State University. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μηχάνημα έχει ένα πρόσωπο στην οθόνη, το οποίο κάνει ερωτήσεις σε όσους ταξιδεύουν. Μπορεί να εντοπίσει την αλλαγή στην φυσιολογία και την συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της «συνέντευξης»

Επιπλέον, το σύστημα αντιλαμβάνεται αλλαγές στα μάτια, φωνή, χειρονομίες και γενικότερα τη στάση του σώματος.

Ο καθηγητής αναφέρει ότι μέχρι στιγμής το AVATAR έχει δοκιμαστεί σε εργαστήρια, αεροδρόμια και συνοριακούς σταθμούς. Ωστόσο, ο ίδιος ψάχνει να βρει κάποια κυβερνητική υπηρεσία με την οποία θα συνεργαστεί. Δεν αποκλείεται λοιπόν μέσα στα επόμενα χρόνια να δούμε τα μηχανήματα αυτά στους ελέγχους των αεροδρομίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα