Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής των G7 – Τα μηνύματα των ηγετών

Ξεκίνησε η 43η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην ιστορική πόλη της Ταορμίνα στην Σικελία της Ιταλίας.

Στην εν λόγο διήμερη σύνοδο θα δοθεί έμφαση στα θέματα ασφαλείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη στην πόλη Μαντσέστερ της Μεγάλης Βρετανίας και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται όπως οι ηγέτες να δώσουν ένα πολύ δυνατό μήνυμα κατά της τρομοκρατίας.

Εκτός στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρίσκονται η παγκόσμια οικονομία, εξωτερική πολιτική, ασφάλεια των πολιτών και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Στην Κορυφή συμμετάσχουν η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ, ο Ιταλός Πρωθυπουργός και οικοδεσπότης της Κορυφής Πάολο Τζεντιλόνι και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Γιούνκερ: Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο

Την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων χαιρετίζει εκ νέου ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στο πλαίσιο της συνόδου των G7 στην Ιταλία, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεμήνυσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο ενώ εξήρε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού «αποτίνοντας εύσημα για το θάρρος του».

Ο Γιούνκερ επεσήμανε ακόμη ότι «θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες και όχι τοίχους» και απηύθυνε μήνυμα συνεργασίας στις επτά ισχυρότερες χώρες του πλανήτη.

Τραμπ: Μεγάλο πρόβλημα η Βόρεια Κορέα

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Βόρεια Κορέα είναι ένα «μεγάλο πρόβλημα», αλλά διαβεβαίωσε τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε πως τα ζητήματα γύρω από το απομονωμένο αυτό ασιατικό κράτος θα επιλυθούν.

«Μας απασχολεί πολύ… Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και θα επιλυθεί. Κάποια στιγμή θα επιλυθεί. Μπορείτε να στοιχηματίσετε σ’ αυτό», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια μιας διμερούς συνάντησης με τον Άμπε πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7).

Τουσκ: Πολιτική κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε «όλα τα μέλη της G7» να επαναβεβαιώσουν την πολιτική κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, την ώρα που η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει λάβει ξεκάθαρη θέση σχετικά με το θέμα.

«Μετά την τελευταία μας σύνοδο της G7 στην Ιαπωνία δεν είδαμε τίποτε που να δικαιολογεί μια αλλαγή στην πολιτική των κυρώσεων. Οπότε καλώ όλα τα μέλη της G7 να επαναβεβαιώσουν αυτή την πολιτική», δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την έναρξη της συνόδου της Ομάδας των 7 στην Ταορμίνα της Σικελίας.

Μακρόν: Υπόσχεση για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να την βοηθήσει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κατά την διάρκεια διμερούς συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 7 (G7) στην Ταορμίνα της Σικελίας.

«Βρισκόμαστε εδώ για να συνεργασθούμε και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε αυτήν την ευρωπαϊκή μας συνεργασία, ώστε να είμαστε αποτελεσματικότεροι σε διμερές επίπεδο κατά της τρομοκρατίας», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής.

Καθισμένοι μπροστά στην γαλλική και την βρετανική σημαία, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τερέζα Μέι, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είχαν στην Ταορμίνα την πρώτη τους επίσημη διμερή τους συνάντηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Γαλλίας στις 14 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα