Βραζιλία: Επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον καταληψιών (εικόνες – video)

Διαδηλωτές στην πόλη Καμπίνας έστησαν οδοφράγματα φτιαγμένα από ξύλα και ελαστικά σήμερα και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της χωροφυλακής που προσπάθησαν να προχωρήσουν στην έξωση εκατοντάδων ανθρώπων από τη γη που είχαν καταλάβει και όπου ζούσαν μετά τον Ιούλιο, μεταδίδουν βραζιλιάνικα ΜΜΕ.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν στο Διαδίκτυο κατέγραψαν τις φλόγες στην πόλη του 1,1 εκατομμυρίου κατοίκων στο νότιο τμήμα της Βραζιλίας καθώς άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και δημόσιοι λειτουργοί έφθαναν στην περιοχή για να απομακρύνουν τους καταληψίες.

Vídeo mostra momentos de resistência dos moradores da Ocupação Nelson Mandela em #Campinas. ️ https://t.co/FbXnlf0cjg pic.twitter.com/O91RZlmNRy

— ubique (@PersonalEscrito) 28 Μαρτίου 2017

Οι καταλήψεις στις οποίες προχωρούν Βραζιλιάνοι που λένε ότι δεν έχουν πουθενά αλλού να μείνουν δεν είναι ασυνήθιστες στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία δοκιμάζεται από τη βαθύτερη ύφεση της ιστορίας της και αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη προσιτής στέγης.

Κάτοικοι της πόλης και καταληψίες δήλωσαν ότι τους άφησε άναυδους το μέγεθος της αστυνομικής επιχείρησης. Οι χωροφύλακες κατέστρεψαν τις καλύβες που είχαν φτιάξει από πεταμένα ξύλα και τσίγκους.

«Δεν έχω πουθενά αλλού να πάω», δήλωσε ο Ζουσελίνου Χιμπέιρου Καρνέιρου Ζούνιορ στον βραζιλιάνικο ειδησεογραφικό ιστότοπο G1. «Θα πάω στο Δημαρχείο και θα κοιμηθώ εκεί», δήλωσε ο άνεργος 25χρονος.

Η αστυνομία ανέφερε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να διαλύσει τον αυτοσχέδιο καταυλισμό, καθώς οι κάτοικοί του παραβίασαν τον νόμο.

«Διαπραγματευτήκαμε με τους αντιπρόσωπους των καταληψιών εξαντλητικά», δήλωσε ο συνταγματάρχης της χωροφυλακής Μάρσι Έλμπερ στον G1 κατά τη διάρκεια της έξωσης.

Οι συγκρούσεις δεν διήρκεσαν πολύ και οι περισσότεροι από τους καταληψίες έφυγαν οικειοθελώς, πρόσθεσε.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο δήμος έστειλε φορτηγά στην περιοχή για να απομακρυνθούν τα υπάρχοντα των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από την κατειλημμένη έκταση. Αλλά δεν είναι σαφές πού θα περάσουν τη νύχτα.

Η Βραζιλία έχει έλλειμμα 7 εκατομμυρίων οικιών, σύμφωνα με δεδομένα που έχει συγκεντρώσει το αμερικανικό MIT.

Οι φτωχότεροι Βραζιλιάνοι συχνά φτιάχνουν αυτοσχέδιους καταυλισμούς ώστε να έχουν μια στέγη. Όμως οι αρχές λένε πως οι πολίτες οφείλουν να τηρούν τον νόμο και δεν επιτρέπεται η αυθαίρετη δόμηση.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα