Βουλή: Σύγκρουση προοδευτικών και συντηρητικών για την ταυτότητα φύλου

«Τομή» για τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων το νομοσχέδιοΜε την ονομαστική ψηφοφορία αύριο, Τρίτη, ολοκληρώνεται η ψήφισηΔιαφοροποιήσεις στους ΑΝΕΛ αλλά και τη ΝΔΕνστάσεις έχουν εκφράσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κασιμάτη, Μπόλαρης, Γεννιά και ΜιχελογιαννάκηςΚαταψηφίζει επί της αρχής η αξιωματική αντιπολίτευσηΑντιδράσεις από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία και την Ελληνική
Ψυχιατρική ΕταιρείαΒελτιώσεις στη διάταξη για την ταυτότητα φύλου στα 15 έτη και στην τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Θράκης»

Σε σύγκρουση μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών-ακροδεξιών δυνάμεων εξελίχθηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση ενός σημαντικού δικαιώματος βρίσκονται όλα τα διεμφυλικά άτομα στην Ελλάδα. Την Τρίτη, θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, στην Ολομέλεια της Βουλής, με το νομοσχέδιο για τη «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλες διατάξεις».

Με τους εισηγητές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να εκφράζουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις και να καταλογίζουν πολιτικές σκοπιμότητες ο ένας στον άλλο, άνοιξε η αυλαία στην Ολομέλεια της Βουλής, την Δευτέρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί με ευρεία διακομματική συναίνεση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αφού επί της αρχής υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι.

Αυστηροποίηση του άρθρου που αναγνωρίζει νομικά τη δυνατότητα διόρθωσης φύλου σε νέους από 15 ετών

Στην αυστηροποίηση του άρθρου που αναγνωρίζει νομικά τη δυνατότητα διόρθωσης φύλου σε νέους από 15 ετών και άνω προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση για τη διόρθωση φύλου θα απαιτείται όχι μόνο η σύμφωνη γνώμη των γονέων αλλά και η γνωμοδότηση ειδικού ιατρικού συμβουλίου που θα συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό.

Το ιατρικό συμβούλιο θα συγκροτείται με κοινή απόφαση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας όπου θα μετέχουν οι εξής ειδικότητες: παιδοψυχίατρος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος , παιδοχειρουργός, ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός

Αννέτα Καββαδία: Στο μέλλον θα χορηγηθεί δικαίωμα για σύναψη γάμου και τεκνοθεσία

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία σημείωσε στην αρχή της ομιλίας της ότι το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση φύλου έρχεται να θεραπεύσει παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν και κυρίως κατά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για ακραίες, συντηρητικές και ομοφοβικές απόψεις.

Η κυρία Καββαδία ανακοίνωσε μάλιστα την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στο μέλλον και στη θεσμοθέτηση δικαιώματος σύναψης γάμου και τεκνοθεσίας.

«Τα δικαιώματα είναι δομικό συστατικό της αριστεράς», τόνισε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Καταψηφίζει η ΝΔ και καταθέτει δική της πρόταση

Ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με μανδύα προοδευτισμού.

Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ορίζει ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου, την επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, τη δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, τα δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη.

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας: Ψηφίζει το σχέδιο νόμου για την ταυτότητα φύλου η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου για την ταυτότητα φύλου η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια ο εισηγητής του κόμματος, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, σημειώνοντας, πάντως, ότι επιφυλάσσεται για την κατάθεση προτάσεων και βελτιωτικών αλλαγών στην πορεία της συζήτησης.

«Το νομοσχέδιο αφορά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των διεμφυλικών ατόμων, δικαίωμα αυτονόητο για όλους τους πολίτες μίας ευνομούμενης χώρας, είτε πρόκειται για θρησκευτική ή εθνική ή σεξουαλική έκφραση» είπε ο κ. Μπαργιώτας και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο ούτε επαναστατικό είναι, ούτε κάποια τεράστια αλλαγή φέρνει. Αναγνωρίζει ένα κενό και ρυθμίζει μία πραγματικότητα, την οποία ξέρουμε όλοι. Υπάρχουν στην κοινωνία άνθρωποι που βρίσκονται σε δυσαρμονία με το φύλο τους και επιθυμούν την αλλαγή και πολλές φορές γίνονται θύματα ρατσισμού και βίας».

Θανάσης Παπαχριστόπουλος: Στήριξη στο νομοσχέδιο, αλλά καταψήφιση του άρθρου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας από τα 15

Την καταψήφιση του άρθρου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη από τους βουλευτές του κόμματός του, ανακοίνωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κατά τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν κατακτήσει τη ψήφο κατά συνείδηση», υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία διχογνωμία στο κόμμα και χαρακτήρισε κωμικά όσα υποστηρίζονται περί δεδηλωμένης.

«Εμείς στους ΑΝΕΛ έχουμε κατακτήσει την ψήφο κατά συνείδηση. Υπάρχουν πράγματι στο κόμμα συνάδελφοι που έχουν διαφορετική άποψη. Δεν τη συμμερίζομαι όμως. Το ξεκαθαρίζω: μιλώ ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι ως εκπρόσωπος ομάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Μόνο με πρόταση μομφής χάνεται η δεδηλωμένη συνάδελφοι. Να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι ρήξη στην κυβέρνηση δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει».

«Το νομοσχέδιο βάζει ασφαλιστικές δικλείδες για τους ανήλικους, με τη γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου και με τη συγκατάθεση των γονέων. Όμως εμείς θέλουμε να διανύει το 18ο έτος της ηλικίας του, να είναι 17 και μία μέρα» σημείωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ.

Ιωάννης Δελής: Η κυβέρνηση δεν θέλει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των διεμφυλικών ατόμων

«Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά ζητήματα των διεμφυλικών ατόμων και μεσοφυλικών παιδιών θα υιοθετούσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη και βαθιά ανθρώπινη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη προστασία τους και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής.

Γιάννης Σαρίδης: Καταψηφίζει η Ένωση Κεντρώων

Την καταψήφιση από την Ένωση Κεντρώων, του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, έκανε γνωστό ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γιάννης Σαρίδης, ζητώντας την απόσυρσή του και καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, «ιδεοληψίες και σκοπιμότητες πάνω σε ένα κοινωνικό θέμα που διχάζει την ελληνική κοινωνία» όπως είπε.

Γιώργος Μαυρωτάς: Θα καταθέσουμε τροπολογία για την αναγνώριση τρίτου φύλου

Υπέρ της διασφάλισης και κατοχύρωσης «αυτονόητων ατομικών δικαιωμάτων», που δίνουν τη δυνατότητα σε μια ομάδα συμπολιτών μας να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, τον στιγματισμό, την ταπείνωση και τον αποκλεισμό, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Υπεραμυνόμενος των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής, και απαντώντας σε όσους αντιδρούν, ο κ. Μαυρωτάς επισήμανε ότι «μεταξύ προόδου και συντήρησης είναι οι έννοιες του ανοικτού-εξωστρεφούς εναντίον του κλειστού-φοβικού και αυτή η διαχωριστική γραμμή διατρέχει οριζόντια όλους τους πολιτικούς χώρους».

Ακόμα, έκανε λόγο για «πολιτικούς που είναι προοδευτικοί μέχρι να χτυπήσει η καμπάνα», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ξαφνικά αγάπησε τους φιλελεύθερους», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει φιλελευθερισμός α λα καρτ».

Τέλος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, υπογράμμισε ότι «η ελληνική οικογένεια δεν κινδυνεύει από το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια μιας μερίδας ανθρώπων» και πρόσθεσε ότι «τα θρησκευτικά δόγματα δεν μπορεί να είναι πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Διαφοροποιήσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία

Η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να διαρραγεί όμως, καθώς αρκετοί είναι οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, αλλά και την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν πτυχές του νομοσχεδίου, όπως η θεσμοθέτηση του δικαιώματος στη διόρθωση φύλου από τα 15 έτη. Συγκεκριμένα, οι Κώστας Κατσίκης, Δημήτρης Καμμένος και Βασίλης Κόκκαλης έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ενστάσεις επί της επίμαχης διάταξης έχουν εκφράσεις επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γεννιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Εκεί όμως που παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις, είναι στη Νέα Δημοκρατία, αφού μέχρι και λίγο πριν τη ψήφιση, είναι άγνωστος ο αριθμός των βουλευτών που ίσως καταψηφίσουν το νομοθέτημα.

Δημόσια κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί ο Δημήτρης Κυριαζίδης, πληροφορίες, όμως, θέλουν πολλούς άλλους βουλευτές να έχουν αντιρρήσεις. Ένας ακόμα είναι και ο βουλευτής Πρέβεζας, Στέργιος Γιαννάκης, ο οποίος με μία αρκετά θεολογική προσέγγιση σχολίασε πως «Αν αυτές οι καταστάσεις ήταν φυσιολογικές, τότε ο Θεός δεν θα δημιουργούσε (όπως μαθαίναμε στο σχολείο) τον Αδάμ και την Εύα.. αλλά τον Αδάμ και τον…Γιώργο!»

Κατά έχουν ταχθεί το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Αντιδράσεις από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος

Πέρα από την Εκκλησία, αντιδράσεις έχουν προέλθει και από δύο φορείς στον χώρο της ψυχολογίας, την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, οι οποίες έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική κατάσταση αυτών των παιδιών.

Η απάντηση από την Colour Youth

H Colour Youth από την πλευρά της, απαντάει στην επιστολή της Παιδοψυχιατρικής Εταιρεία Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα τρανς μέλη του σωματείου μας, τα οποία ενηλικιώθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν βιωματική γνώση του τι έζησαν στην εφηβεία τους από έναν κόσμο που δεν αποδέχεται την ύπαρξή τους».

Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι το σωματείο της Colour Youth συνεργάστηκε με ειδικούς ψυχικής υγείας για να συντάξει την απάντησή της προς την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος.

Τέλος, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα έχει καλέσει σε συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο, στις 17:00.

Βελτιώσεις στη διάταξη για την ταυτότητα φύλου στα 15 έτη και στην τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Θράκης»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, προχώρησε σε νομοτεχνική βελτιωτική αλλαγή, στην επίμαχη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στα 15 έτη.

Με τη νέα διάταξη δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά η επιτροπή που θα συσταθεί για δύο χρόνια και θα συγκροτείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης, με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, υιοθετείται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με την αναγνώριση σωματείων.

Η διάταξη αφορά την υπόθεση με την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Θράκης» και ορίζει ότι μπορεί να υποβάλει εκ νέου στην ελληνική Δικαιοσύνη αίτημα για την αναγνώρισή της.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το αίτημα θα εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη, με την τήρηση του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο προβλέπει παράλληλα και την απόρριψη του αιτήματος για λόγους εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, με δήλωση του ξεκαθαρίζει ότι ψηφίζει την σχετική τροπολογία για την υιοθέτηση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συγχαίρει τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.

«Με την ευκαιρία της επανακατάθεσης της τροπολογίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την «Τουρκική Ένωση Θράκης», είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί η γενναία αυτή πρωτοβουλία του υπουργού, κ. Σταύρου Κοντονή, η οποία θωρακίζει απόλυτα τη Θράκη μας και τα συμφέροντα του ελληνικού έθνους», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Καμμένος.

Άδωνις Γεωργιάδης: Έίστε άθεοι και δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε για την Εκκλησία

Αιχμές πως η κυβέρνηση «έφτιαξε ένα νομοσχέδιο, όσο πιο αριστερό μπορούσε, για να ικανοποιήσει το εσωκομματικό της ακροατήριο», άφησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, είπε ότι συνιστά «ονείρωξη» που θα οδηγήσει σε μια ακόμη τραγωδία την κυβέρνηση, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή.

Στο μεταξύ, ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τρομερά μεγάλη υποκρισία» και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση, αντί να επιδιώξει συναινέσεις και χαμηλούς τόνους, «έφτιαξε ένα νομοσχέδιο, όσο πιο αριστερό μπορούσε, για να ικανοποιήσει το εσωκομματικό της ακροατήριο» και για να εξισορροπήσει τους πανηγυρισμούς για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, με την δήθεν προάσπιση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών. Ο Γεωργιάδης είπε ακόμη, ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι τα «ψηφαλάκια στην Αριστερά» και όχι τα δικαιώματα των διεμφυλικών.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη στάση των ΑΝΕΛ. «Ακούσαμε τον κ. Παπαχριστόπουλο να δηλώνει ότι είναι κωμικές οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο. Δηλαδή, τον κ. Δ. Καμμένο και τον κ. Κατσίκη τους χαρακτήρισε κωμωδία. Αλλά δεν μας δίνει μια λογική εξήγηση, γιατί οι ΑΝΕΛ πριν από μία εβδομάδα δήλωναν δημοσίως στη Βουλή ότι είναι αντίθετοι σε αυτό το νομοσχέδιο και ξαφνικά ανακάλυψαν πόσο σημαντικό νομοσχέδιο είναι. Τι άλλαξε; Προφανώς η κάλυψη του κ. Τσίπρα στον κ. Καμμένο στο θέμα Γιαννουσάκη, για το θέμα Μαρινάκη, για το θέμα της ρουλέτας και του καζίνο! Το καταλαβαίνει και το τελευταίο καφενείο της χώρας ότι έχει γίνει πολιτική ανταλλαγή» είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «ο Πάνος Καμμένος απόσχει της συζητήσεως και πήγε στη Βραζιλία για να ενδυναμώσει την αμυντική μας συνεργασία, αλλά η Βραζιλία είναι η κατεξοχήν χώρα που γίνονται οι εγχειρήσεις αλλαγής φύλου».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Εκκλησία, ο κ. Γεωργιάδης κατήγγειλε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά ρατσιστικά άρθρα» για το πώς «τόλμησε» η Εκκλησία να εκφράσει άποψη. «Δηλαδή, ζούμε σε μια χώρα που άπαντες μπορούν να έχουν άποψη, σεβόμαστε δικαιώματα των διεμφυλικών -και καλά κάνουμε- αλλά αρνούμαστε το δικαίωμα στην Εκκλησία, στην Ιερά Σύνοδο, να εκφράσει άποψη για ζητήματα που πρωτίστως την αφορούν, δηλαδή για ζητήματα της πίστεως» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Εμείς πιστεύουμε και σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίας, ως ορθόδοξοι χριστιανοί. Εσείς που είστε διακηρυγμένοι άθεοι, εσείς που ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι είναι άθεος, πήγε στο Άγιο Όρος και έμεινε δέκα λεπτά με την εικόνα. Δηλαδή, εγώ άμα σέβομαι την άποψη της Εκκλησίας, το κάνω για τις ψήφους και ο Τσίπρας δηλωμένος άθεος που έμεινε δέκα λεπτά με την εικόνα της Εκκλησίας, δεν το κάνει για τις ψήφους;» είπε ο κ. Γεωργιάδης και κάλεσε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό.

«Άθεοι είστε και δεν έχετε δικαίωμα εσείς να μιλάτε για την Εκκλησία. Για την εκκλησία έχουμε δικαίωμα να μιλάμε εμείς που την σεβόμαστε και την αγαπάμε! Εσείς δεν έχετε καμία δουλειά με την Εκκλησία» επέμεινε ο κ. Γεωργιάδης και απευθύνθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης: «Αν είσαι άθεος κύριε Κοντονή να βγεις και να το υπερασπιστείς, όχι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ! Η ΝΔ έχει καταθέσει την δική της πρόταση, που είναι σύμφωνη με την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν έχει κανένα λόγο η δική μας χώρα να πρωτοτυπήσει πέραν της αποφάσεως αυτής».

«Δεν θα κάνω θεολογική συζήτηση με τον κ. Γεωργιάδη για τα θέματα που έθεσε περί Ιεράς Συνόδου, αθείας κλπ. Εμείς είμαστε με την Οκτωβριανή επανάσταση. Δεν είμαστε με τον Στάλιν! Αυτό το κατάλαβαν μέχρι και Εσθονοί βουλευτές και μας έστειλαν συγχαρητήρια επιστολή. Εσείς εδώ, το έχετε καταλάβει;» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος απαντώντας στα περί όψιμου και υποκριτικού ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα των διεμφυλικών, έσπευσε να επισημάνει ότι από το 1968 σε αυτή τη χώρα υπήρχε το ΚΚΕ εσωτερικού, το οποίο έδινε αγώνα για σοσιαλισμό με ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινο πρόσωπο.

«Ήταν αυτό το κόμμα που υπερασπιζόταν τις κινητοποιήσεις, σε όλη την Ευρώπη, για δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε ότι η Δεξιά πάσχει από στερεότυπα.

Αντιπαράθεση Θεοχαρόπουλου – Κοντονή

Για «αυτονόητο νομοσχέδιο σε μια χώρα ευρωπαϊκή σαν την Ελλάδα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «συμβάλει στην προώθηση αλλαγών σε προοδευτική κατεύθυνση».

Παράλληλα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, επέκρινε τη στάση της συγκυβέρνησης, καταλογίζοντάς της μικροκομματικές τακτικές, ενώ έκανε λόγο για «κυνισμό της εξουσίας» αλλά και «για προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βωμό σκοπιμοτήτων».

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, προκάλεσαν οι αναφορές του περί συναλλαγής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και οι ισχυρισμοί του ότι υπήρξε στήριξη στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του «Noor 1», ώστε να στηριχθεί το νομοσχέδιο από τους βουλευτές του.

«Καμία συναλλαγή δεν έγινε και καμία συναλλαγή δεν υπάρχει… αφήστε τα συνομωσιολογικά. Είναι προμετωπίδα για να κρυφτείτε από αυτά που λέγατε στην Επιτροπή» αντέτεινε ο κ. Κοντονής.

Ταυτόχρονα, καταλόγισε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη καφενειακή και μικροκομματική στάση, καθώς, όπως είπε, ενώ έλεγε ότι συμφωνεί με το νομοσχέδιο, δήλωνε ότι δεν θα το ψηφίσει αν δεν υποστηριχθεί από τους ΑΝΕΛ.

«Εμείς δεν στερούμε από κανένα το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματος της Αριστεράς. Εσείς έχετε επιλέξει να είστε τώρα στο ΠΑΣΟΚ. Αφήστε αυτούς που έχουν ιστορική διαδρομή στην Αριστερά να μιλάνε και μην τους προσβάλλετε» συμπλήρωσε ο κ. Κοντονής.

«Εμείς, σε αντίθεση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ως αντιπολίτευση καταψήφιζε κάθε προοδευτικό βήμα για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, στηρίζουμε όλα τα νομοσχέδια. Αν θεωρείτε μικροκομματική το μήνυμα στη κοινωνία ότι περνάνε με τη δική μας ψήφιση, δεν σας καταλαβαίνω. Να έχετε σεβασμό όταν μιλάτε για το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα που ανασυγκροτούν τον χώρο της κεντροδεξιάς» αντέτεινε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Παπαρήγα προς κυβέρνηση: Χτίζετε ιδεολογικό πολτό που διαφθείρει τις ριζοσπαστικές συνειδήσεις

Το νομοσχέδιο δημιουργεί ανακούφιση σε όσους έχουν ανάγκη αλλαγής ταυτότητας φύλου, είναι θετικό ως προς το ότι δεν προβλέπει εγχείριση αλλαγής φύλου, αλλά «ως εκεί», είπε η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας στη συνέχεια, ότι η δυσφορία δεν λύνεται αυτόματα με την αλλαγή ταυτότητας φύλου, αλλά απαιτείται υποστήριξη πριν και μετά, με εξειδικευμένο προσωπικό στις κοινωνικές δομές και συλλογικότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το νομοσχέδιο συνιστά νομική αυταπάτη, διότι στηρίζεται στο ατομικό βίωμα, το οποίο λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν είναι αρκετό για να γίνει νόμος – και επισήμανε ότι η κυβέρνηση ταυτίζει το ατομικό βίωμα με το ατομικό δικαίωμα.

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «εξαιρετικά επικίνδυνη» για τη φιλολογία που αναπτύχθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι αντιπερισπασμός στην ακραία φιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και επίσης συνιστά «λαθρεμπόριο ιδεών», καθώς «όσο πιο δεξιά πάει η κυβέρνηση τόσο πιο αριστεροφανής εμφανίζεται».

Ανέφερε ότι η ΝΔ εξέφρασε ακραία αντιδραστικές απόψεις, ενώ απευθυνόμενη εκ νέου στην κυβέρνηση, είπε: «Χτίζετε έναν ιδεολογικό πολτό που διαφθείρει τις ριζοσπαστικές συνειδήσεις», προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση δεν τολμά να προχωρήσει στον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, θεωρεί ακόμα την πορνεία ως επάγγελμα, ενώ η κρατική τηλεόραση είχε ως δεύτερη είδηση τον θάνατο του «παγκόσμιου προαγωγού» (του εκδότη του περιοδικού Playboy).

Η βουλευτής και πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συκοφαντεί και διαστρεβλώνει τις θέσεις του κόμματός της, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «συναντήθηκε» με τη ΝΔ, το Ποτάμι και τη ΧΑ και όλοι μαζί έκριναν τη δεκαετία του ’30, τη δεκαετία της κολλεκτιβοποίησης στη Σοβιετική Ένωση.

Επισήμανε ότι αν θέλει κανείς να μιλήσει για ορισμένους νόμους στην ΕΣΣΔ της δεκαετίας του ’20 και του ’30, η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με το 2017, αλλά με την αντίστοιχη νομοθεσία επί των ιδίων ζητημάτων με τα καπιταλιστικά κράτη.

Απαντώντας σε όσα είχε πει νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, η κ. Παπαρήγα του υπέβαλε το ρητορικό ερώτημα «αν ντρέπεται (να μιλά για την Οκτωβριανή Επανάσταση) την ώρα που έχετε υπογράψει “χίλια” μνημόνια, έχετε γκρεμίσει κοινωνικά δικαιώματα, φιλάτε το χέρι του Πούτιν και ετοιμάζεστε να δώσετε όλη την Κρήτη στον Τράμπ».

«Είναι ντροπή και προσβολή» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

Σημείωσε ότι ο 20ος αιώνας είναι «γεμάτος από αλλαγή ταυτοτήτων» και αναφέρθηκε στη σοσιαλδημοκρατία και στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν, προσθέτοντας ότι «αλλαγή πολιτικής ταυτότητας σημαίνει συστηματική εξαπάτηση ενός λαού».

«Θρυμματίζετε την αριστερή συνείδηση και δημιουργείτε αδράνεια σκέψης που σημαίνει αδράνεια πράξης» κατέληξε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

Κοντονής: Απολύτως αναγκαία η ρύθμιση για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

Απολύτως αναγκαία χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, την νομοθετική ρύθμιση για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ ανήγαγε σε επίπεδο «ανθρωπιάς» την ψήφιση του άρθρου για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη, μετά τις «συγκλονιστικές μαρτυρίες» των γονέων των έφηβων, οι οποίοι επιθυμούν να προβούν σε φυλομετάβαση.

Ο κ. Κοντονής, απευθύνθηκε προς την Ολομέλεια του Σώματος εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι βουλευτές που αντιλαμβάνονται το μεγάλο καθήκον και τη μεγάλη υποχρέωση να αντιστοιχηθούμε σε ένα σύγχρονο κόσμο, «εμείς ένα Κοινοβούλιο της εποχής του, θα ανταποκριθούμε σε αυτό το κάλεσμα της κυβέρνησης και θα υπερψηφίσουμε το σχέδιο νόμου».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για το 15ο έτος της ηλικίας, επικαλούμενος τα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενημερώνοντας ότι η Μάλτα, η Αυστρία, η Γερμανία, η Κροατία, η Ελβετία, η Μολδαβία και η Λευκορωσία, δεν έχουν κανέναν περιορισμό ηλικίας, ενώ η Ιρλανδία έχει νομοθετήσει για το 14ο έτος, η Ολλανδία από το 16ο χωρίς καμία προϋπόθεση και η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Λιθουανία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία είναι στη διαδικασία αναθεώρησης για να πάει το όριο από τα 12 μέχρι τα 14 έτη. «Αυτή είναι η κατάσταση. Εμείς το εισηγούμαστε γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα θετικό μέτρο στην σωστή κατεύθυνση. Όμως το γεγονός ότι και παρόμοια πρακτική επικρατεί στα άλλα κράτη της Ευρώπης, είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως ενθαρρυντικό και ακυρώνει και τα επιχειρήματα όλων εκείνων που λένε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μικρή ομάδα ευρωπαϊκών χωρών, σαν να είναι προϋπόθεση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και της ψήφισης νόμων από τη Βουλή το τι κάνουν τα άλλα κράτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

Επιπλέον, ο κ. Κοντονής, τόνισε ότι ο προηγούμενος νόμος, ο οποίος ήταν για την εποχή του ριζοσπαστικός, έφτασε πλέον στα όριά του και το όριο αυτό – όπως είπε χαρακτηριστικά – το περιγράφουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, που λένε ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις έναν άνθρωπο για να κάνει την φυλομετάβαση να υποστεί χειρουργική επέμβαση, το περιγράφει το ψήφισμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.

«Τί θα έπρεπε να κάνουμε λοιπόν;» έθεσε το ερώτημα και υπογράμμισε απαντώντας πως θα έπρεπε να νομοθετήσουμε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει. «Ήταν μια απολύτως αναγκαία νομοθετική ρύθμιση» επέμεινε και τόνισε προς επίρρωση των λεγομένων του τρία στοιχεία του νομοσχεδίου:

– Πρώτον ότι το νομοσχέδιο στο άρθρο 2, αναφέρει ως γενεσιουργό λόγο της κίνησης αυτού του μηχανισμού την βούληση ενός συνανθρώπου και θέτει και μια επιπλέον προϋπόθεση: τα στοιχεία της εξωτερικής εμφάνισης να βρίσκονται σε μια αντιστοίχηση με την βούληση.

– Δεύτερον ότι η συζήτηση ξεκίνησε από την κοινότητα των αμέσως ενδιαφερομένων ανθρώπων που είπαν ότι εμφανιζομένοι σε υπηρεσίες γίνονταν αντικείμενο προπηλακισμών και χλευασμού επειδή άλλη είναι η εμφάνισή τους και διαφορετικά τα στοιχεία της ταυτότητας. “Ηταν δίκαιο το αίτημα και γι αυτό υλοποιείται” είπε ο κ. Κοντονής.

– Τρίτον, ότι στο νομοσχέδιο υπήρχε ειδική ρύθμιση για τους συμπολίτες οι οποίοι θέλουν να προχωρήσουν σε φυλομετάβαση και είναι 17 ετών, με προϋποθέσεις όπως αρχικώς προσδιορίστηκε, καθώς εκεί ο νομοθέτης προσδιορίζει το δικαίωμα του εκλέγειν.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κοντονής, υπενθύμισε στο Σώμα ότι κατά την συζήτηση στην Επιτροπή υπήρξε κι ο ίδιος υπήρξε αμετακίνητος στην μείωση του ορίου ηλικίας, ωστόσο εξήγησε πως μετέβαλλε την στάση του μετά την ακρόαση των φορέων, των αμέσως ενδιαφερόμενων προσώπων και ιδίως των ιδίων των γονέων των έφηβων που επιθυμούν να προβούν σε φυλομετάβαση.

«Και όποιος δεν ήταν απέχει της πραγματικότητας. Αυτές οι συγκλονιστικές τοποθετήσεις οι οποίες περιέγραφαν μια κατάσταση η οποία φτάνει στα όρια ορισμένες φορές του οικογενειακού δράματος δεν μπορεί να αφήσουν την κυβέρνηση χωρίς πρωτοβουλία, δεν μπορεί να αφήσουν την Βουλή χωρίς να πάρει μέτρα. Δεν νομοθετούμε ούτε με βάση τις ιδεολογίες μας, ούτε τις ιδεοληψίες μας, ούτε τις αντιλήψεις μας. Νομοθετούμε για τους έλληνες πολίτες και οι συγκεκριμένοι είναι έλληνες πολίτες και χρήζουν της προσοχής μας» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εξήγησε πως γι αυτό η κυβέρνηση πήρε αυτή τη πρωτοβουλία και έφερε νομοτεχνική βελτίωση και εξόπλισε την συγκεκριμένη διάταξη με τις προϋποθέσεις της ηλικίας των 17 ετών και με μια ακόμα, ότι ειδικά για τους εφήβους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη ενός επιστημονικού συμβουλίου το οποίο σήμερα με νομοτεχνική βελτίωση προσδιορίστηκε επακριβώς για να μην υπάρχει κανένα απολύτως κενό. «Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να τύχει της ανθρωπιάς όλων μας», σημείωσε επιπλέον ο κ. Κοντονής.

Τέλος, ο κ. Κοντονής κατηγόρησε με σφοδρότητα την Νέα Δημοκρατία για αλλαγή στάσης σε ένα νομοσχέδιο που άπτεται κατεξοχήν των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και μερίδα των ΜΜΕ, για «εν γνώσει τους» παραπληροφόρηση όταν αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει την αλλαγή φύλου στα 15 χρόνια.

«Το πολιτικό συμπέρασμα είναι απλό: ότι η ακροδεξιά που ενδημεί στην ΝΔ υπερίσχυσε κατά κράτος των φιλελεύθερων ιδεών και αντιλήψεων. Και αυτό το λέω γιατί είχαμε μια συνεχή διολίσθηση για να μην πω μετατόπιση από τη πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής μέχρι σήμερα που φτάσαμε στην Ολομέλεια, στο τι τελικά θέλει η ΝΔ επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Ήταν χαρακτηριστική η άποψη που εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος στην Επιτροπή ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, και είναι επίσης κατανοητό ότι η ΝΔ κατέστρωσε κάποιες διατάξεις την τελευταία ώρα για να μπορέσει να δικαιολογήσει την αρνητική της ψήφο, όχι επί των άρθρων, αλλά επί της αρχής. Ενώ το νομοσχέδιο εκινείτο σε θετική κατεύθυνση σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι η ΝΔ θα το καταψηφίσει. Είναι φανερό ότι γίνεται μια διαπάλη στο εσωτερικό της ΝΔ, διαπάλη τάσεων, ποια θα υπερισχύσει, ή η ακροδεξιά πτέρυγα με την ακροδεξιά ρητορεία ή οι άλλες που μπορούν να χαρακτηριστούν περισσότερο φιλελεύθερες από τις ακροδεξιές» ανέφερε ο κ. Κοντονής. Επίσης υποστήριξε ότι η ηγεσία της ΝΔ την τελευταία περίοδο έχει κάνει σημαία της τις συντηρητικές απόψεις και αντιλήψεις, ενώ χαρακτήρισε «ακραίο συντηρητικό λόγο» αυτόν του αρχηγού του κόμματος «όταν κάνει αναφορές κατηγοριοποίησης».

Ακόμη, ο κ. Κοντονής, προχώρησε σε αναδρομή για τις κατά καιρούς θέσεις της ΝΔ, σχολιάζοντας πως «ειδικώς μετά το 81 συνέπιπταν όλως τυχαίως με τις απόψεις της Εκκλησίας» και απευθύνοντας ταυτοχρόνως την παραίνεση: «Καλό είναι σε τέτοια θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκσυχρονισμού να μην παρεισφρέουν τέτοιες απόψεις μικροκομματικής σκοπιμότητας, που πάνε την χώρα πίσω».

Βούτσης: Αυτονόητη η υπερψήφιση του νομοσχεδίου

«Δεν είναι δυνατόν να μηδενίζουμε συνεχώς το ρολόι. Είναι αυτοκαταστροφικό για τον πολιτικό λόγο, των πολιτικών δυνάμεων», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υπεραμυνόμενος των νέων αλλαγών που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

«Είναι αυτονόητη η υπερψήφιση του νομοσχεδίου μετά και την περαιτέρω διευκρίνιση στην οποία προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τους νέους 15 ετών, και την προσέγγιση με απόλυτη ακρίβεια του θέματος», επεσήμανε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι «αν η χώρα τον Αύγουστο του 2018 βγει από τα μνημόνια δεν μπορεί να βγει με μια κοινωνία φοβισμένη και κλεισμένη σε στερεότυπα και δοξασίες μεταφυσικές».

Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε ακόμα για «ψύχραιμες φωνές» που ακούστηκαν από τη ΝΔ απέναντι στις αντιδράσεις της Εκκλησίας, όπως αυτή του Κώστα Καραμανλή και της Κατερίνας Παπακώστα, σημειώνοντας ότι δεν κρατήθηκαν οι απαραίτητες αποστάσεις του πολιτικού συστήματος για να κάνει τη δική του δουλειά:

«Δεν υπήρξε αυτή η ψυχραιμία στο μείζον ζήτημα των σχέσεων εκκλησίας-κράτους, ώστε το πολιτικό σύστημα να ορθώσει το δικό του λόγο απέναντι σε απόψεις που υπάρχουν, οι οποίες δεν επιδεικνύουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς το πολίτευμα. Αντίθετα, υπήρξε ένας διαγκωνισμός που δεν βοηθά τη χώρα να κάνει τα βήματα που πρέπει», ανέφερε.

Ο κ. Βούτσης έκανε επίσης λόγο για «αυτονόητα πράγματα που έγιναν στη χώρα με καθυστέρηση», φέρνοντας ως παράδειγμα το «ζήτημα των λατρευτικών χώρων άλλων θρησκειών με άδειες σε παράτυπους λατρευτικούς χώρους, το σύμφωνο συμβίωσης, η μεγάλη μάχη των ταυτοτήτων αλλά και η αποτέφρωση».

«Γιατί η χώρα μας δεν έκανε πριν, αυτά τα απλούστατα βήματα για την εναρμόνιση της; Να θυμηθούμε τους ομηρικούς καυγάδες για την ιθαγένεια των παιδιών; Έχει υποστεί τίποτα η ιδεολογία, το σύστημα μας, επειδή κάποια παιδιά παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια; Σε τι εμπόδισαν αυτά την απρόσκοπτη λειτουργία των θρησκευτικών δοξασιών; Πού πήγε εκείνος ο αχός και ο διχασμός;» αναρωτήθηκε ο κ. Βούτσης για να προσθέσει:

«Υπάρχει εναντίον μου τόμος ολόκληρος από ορισμένες πλευρές για αυτά τα ίδια που έλεγα τότε και λέω και τώρα, για την Ελλάδα της προόδου».

Ακόμα ο κ. Βούτσης, χαρακτήρισε «πολιτικά ξεκούδουνη» την δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα φασιστών και ναζιστών, ενώ επέκρινε τις αιτιάσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη που μίλησε περί «ανθελλήνων», αφού όπως είπε, μίλησε με το Πατριαρχείο και την Ιερά Σύνοδο.

Όπως τόνισε ο κ. Βούτσης, «οι κορώνες περί ανθελληνισμού δεν προσφέρουν στο δημόσιο διάλογο αλλά είναι η εύκολη καινούργια ρητορεία για να μην αντιμετωπιστούν κάποια πράγματα στη χώρα… Αυτός ο απαξιωτισμός δεν λαμβάνει υπόψη την ιστορική διαδρομή που αποδεικνύει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κατακτήθηκαν από διανοητικές επεξεργασίες, αλλά ήρθαν μετά από πιέσεις και αγώνες -αιματηρούς πολλές φορές – κοινοτήτων που τους αφορούσαν, αλλά και από μικρές ομάδες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Στη ΝΔ δεν είμαστε μόνο φιλελεύθεροι στα οικονομικά ζητήματα αλλά και στα κοινωνικά

Πρόχειρο, ατελές και επικίνδυνο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Αχιλλέα Καραμανλής, τονίζοντας ότι ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και ευτελίζει την όλη διαδικασία ενός τόσο ευαίσθητου θέματος.

Παράλληλα, έκανε λόγο για δήθεν αριστερό πρόσημο που προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η στάση του κόμματος του καθορίζεται από την εκκλησία και υποστήριξε ότι «η ΝΔ είναι ένα ανοιχτό, φιλελεύθερο κόμμα υπέρμαχο του αριστοτελικού μέτρου και της μέσης οδού, της οδού της λογικής».

«Στη Νέα Δημοκρατία, δεν είμαστε μόνο φιλελεύθεροι στα οικονομικά ζητήματα. Είμαστε φιλελεύθεροι και στα κοινωνικά ζητήματα. Άλλωστε, κατά την άποψή μου, δεν μπορεί να είσαι το ένα χωρίς να είσαι το άλλο», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Επειδή τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει ένας πολύ μεγάλος διάλογος για το τι είναι φιλελευθερισμός και το τι δεν είναι, θα σας θυμίσω ότι ήταν η δική μας παράταξη που έκανε πράξη κινήσεις πολιτικού φιλελευθερισμού που έχουν αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες, που το 1974 νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, που έλυσε το πολιτειακό με ένα δημοψήφισμα που δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν. Και ήταν η δική μας παράταξη που καθιέρωσε το 1976 τη δημοτική γλώσσα και έλυσε το τεράστιο γλωσσικό ζήτημα».

Δένδιας: Ο γενικόλογος ιεραποστολισμός του πρωθυπουργού είναι αντίθετος με τα έργα του στην κοινωνία

Για πλήρη απόσταση του «γενικόλογου ιεραποστολισμού», στον οποίο επιδίδεται εσχάτως ο πρωθυπουργός και των έργων του, που άπτονται της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων, κατηγόρησε τον Τσίπρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι η νομοθετική της πρωτοβουλία είναι απολύτως αντίθετη με την σοβαρότητα με την οποία ο πρωθυπουργός μίλησε για αυτή. Ταυτοχρόνως, αντιπαρέβαλλε την πρόταση νόμου που κατέθεσε η ΝΔ, για την νομική αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου απέναντι στην κυβερνητική «νομοθετική προχειρότητα» και κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει αυτή, ώστε να υπάρξει ρύθμιση του θέματος.

«Ο πρωθυπουργός της χώρας ήρθε εδώ σήμερα και έκανε μια ομιλία ήρεμων τόνων ακολουθώντας αυτό που συχνά κάνει τον τελευταίο καιρό. Επιδίδεται σε αυτό που χαρακτηρίζω ως λεκτικό ιεραποστολισμό. Δημιουργεί δίπολα. Καλό – κακό, προνομιούχοι – μη προνομιούχοι. Και ο ίδιος επιφυλάσσει για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εαυτό του τον ρόλο του καλού πρίγκιπα, δίπλα στους αδύναμους. Μας μίλησε προηγουμένως για λιοντάρια και ζέβρες, για θύτες και θύματα και επέλεξε βέβαια να μας πει ότι η κυβέρνησή του είναι δίπλα στα θύματα. Αυτός ο γενικόλογος ιεραποστολισμός θα είχε έννοια και ενδιαφέρον αν ανταποκρινόταν και στις επιδόσεις αυτής της κυβέρνησης και στον τομέα της προστασίας αυτών των οποίων η ίδια λεκτικά, επιλέγει να εκφράσει και να στηρίξει. Βλέπουμε όμως ότι στην πράξη, στην καθημερινή ζωή, εκεί που όλα μετρώνται, προσμετρώνται και αποτιμώνται τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά», είπε ο κ. Δένδιας, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια.

«Δυστυχώς, η προσπάθεια της κυβέρνησης να ασκήσει την νομοθετική της πρωτοβουλία είναι αντίθετη απόλυτα με την σοβαρότητα με την οποία ο πρωθυπουργός μίλησε για αυτήν την πρωτοβουλία» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος προσέθεσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περίμενε αυτό το νομοθέτημα να είναι επεξεργασμένο και στην τελευταία του λεπτομέρεια καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας ήρθε εδώ για να μας μιλήσει για τη σημασία του και να αποτελεί μια ολιστική απάντηση στα κίνητρα ανθρώπων, μειονοτήτων και να δίνει πειστικές εξηγήσεις για τις απαντήσεις που δίδει σε ευαίσθητα θέματα. «Αντ’ αυτού», συνέχισε ο κ. Δένδιας, «βρισκόμαστε πάλι, εμείς θέλουμε να υπάρξει ρύθμιση, σε μια εκδήλωση κυβερνητικής προχειρότητας, όπως είναι το σύνολο του νομοθετικού έργου αυτής της κυβέρνησης».

«Σας έχουμε πει ποια είναι η άποψή μας για το άρθρο 3, καταθέσαμε πρόταση συγκεκριμένη, θα μπορούσατε να την πάρετε, να την ψηφίσουμε αντί της δικής σας», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα και κάλεσε τον υπουργό και τους βουλευτές να απαντήσουν πειστικά πως μπορεί να αντιπαρέλθει κανείς την θέση που εκφράζει η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία ότι κάτω των 17 ετών δεν υπάρχει διαμορφωμένη προσωπικότητα και δεν είναι ενδεδειγμένη η ηλικία αυτή και μεταθέτει το θέμα στους γονείς και σε κάποιους άλλους. «Βεβαίως συγκινείται ο κ. υπουργός από το δράμα των ανθρώπων στην Επιτροπή, φαντάζομαι και όλοι εμείς αν ήμαστε εκεί, αλλά το ερώτημα είναι η ανθρώπινη συγκίνηση την οποία σέ

Keywords
βουλη, ταυτοτητα, ανεξαρτητοι ελληνες, εν λόγω, υπουργειο δικαιοσυνης, νεα δημοκρατια, χρυση αυγη, αδωνις γεωργιαδης, ψηφοφορία, συριζα, εταιρεία, ελλαδα, νέα, ενδοκρινολογος, ΚΚΕ, καμμενος, youth, συγκεκριμένο, τσιπρας, δημαρ, ΠΑΣΟΚ, playboy, εσσδ, κρητη, σημαίνει, οηε, μμε, διευκρίνιση, παραιτηση λεβεντη, δημοψηφισμα 2015, δραμα, αποσυρση, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, μετρο, τασσω καββαδια, αποσυρση αυτοκινητων 2011, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αμα, φιλελευθερισμος, κοινωνια, αλεκα παπαρηγα, κομματα, ενωση κεντρωων, βουλευτες, μιλα, κκε εσωτερικου, υιοθετηση, χωρες, το θεμα, αυγη, αυλαια, βελγιο, βημα, βραζιλια, γερμανια, γνωμη, γνωση, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, ηγεσια, θεμα, θρακη, θρησκευτικα, ιθαγενεια, ιρλανδια, ισπανια, καθημερινη, μαλτα, μμε, οηε, οκτωβριανη επανασταση, ολλανδια, τηλεοραση, ωρα, αγιο ορος, αγνωστος, αγωνες, αδαμ, αδρανεια, αδωνις, αθεος, αθεοι, αρθρο, αυστρια, αιωνας, ανθρωπινα δικαιωματα, αξιοπρεπεια, αφορμη, αχος, αχιλλεα, βιωμα, βρισκεται, γεγονος, γεωργια, γινει, γινεται, γινονται, γλωσσα, γονεις, δευτερα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, διευκρίνιση, δικη, δογματα, εγινε, εδρανα, ευα, ευκαιρια, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εκφρασεις, ελβετια, ελευθερια, ελπιδα, εβδομαδα, εν λόγω, εννοια, εργα, εμφάνιση, εποχη, επρεπε, ερχεται, εσσδ, εταιρεία, ετη, ετων, ετος, ευρωπη, ζωη, ιδια, η δικη, ηλικια, υπηρεσιες, υποθεση, θεος, θετικο, θετικη κατευθυνση, θυτες, ιδεολογια, εικονα, ομιλια, καφενειο, κυβερνηση, κυριε, κυρια, κομμα, κροατια, κωμωδια, λειτουργια, λιθουανια, λιονταρια, λουξεμβουργο, λογο, μειζον, μειωση, μολδαβια, μπορεις, νομικη, ντροπη, ομαδα, οικογενεια, ορια, ορος, παιδια, πορτογαλια, πουτιν, ρηξη, ρυθμιση, ρολοι, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συγχαρητηρια, συγκεντρωση, σοβιετικη ενωση, σωμα, σοσιαλδημοκρατια, συγχρονο, σχεδιο, σωματειο, τι ειναι, τρια, τριτη, φυλο, φτανει, φορα, χερι, χρυση, ψηφοφορία, ψυχραιμια, ιωαννης, κωνσταντινος, βηματα, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, ενωση, εγχειρησεις, χωρα, ιατρικο, υπουργειο, κωμικα, κωστας, μια φορα, πληροφοριες, ψυχολογος, σημαια, σημαίνει, θανασης, θεματα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε, youth
Τυχαία Θέματα