Τζέφ Σέσιονς: O νέος Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα σεβαστεί τις μειονότητες

Ο υποψήφιος που επελέγη από τον Ντόναλντ Τραμπ για να αναλάβει επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο συντηρητικός γερουσιαστής από την Αλαμπάμα Τζεφ Σέσιονς, δεσμεύτηκε σήμερα να προστατεύσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και ιδίως των Αφροαμερικανών, μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος τους για τα ρατσιστικά σχόλια που έκανε στο παρελθόν.

«Κατανοώ βαθύτατα την ιστορία των πολιτικών δικαιωμάτων και τις φρικτές συνέπειες που είχαν οι

αδιάκοπες και συστηματικές διακρίσεις καθώς και οι περιορισμοί στο δικαίωμα της ψήφου, στους Αφροαμερικανούς αδελφούς και αδελφές μας» είπε ο Σέσιονς κατά την έναρξη της πολυαναμενόμενης ακρόασής του για την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία.

Ο Σέσιονς ήταν ο πρώτος εν ενεργεία γερουσιαστής που υποστήριξε την υποψηφιότητα του Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ, στις αρχές του 2016, και παρέμεινε στενός σύμβουλός του σε θέματα όπως το μεταναστευτικό. Υιοθέτησε μάλιστα ανεπιφύλακτα το σχέδιο κατασκευής ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και την απέλαση χιλιάδων παράτυπων μεταναστών από τη χώρα.

Η γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Νταϊάν Φαϊνστάιν είπε ότι η Επιτροπή της Γερουσίας για θέματα δικαιοσύνης έχει λάβει επιστολές από 400 οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιδρούν στον διορισμό του 70χρονου Σέσιονς. «Αυτή η θέση απαιτεί να υπηρετείς τον λαό και τον νόμο, όχι τον πρόεδρο», είπε.

Ακτιβιστές της οργάνωσης Code Pink διέκοψαν κατ’ επανάληψη την έναρξη της ακρόασης. Ορισμένοι φορούσαν τις λευκές ρόμπες της Κου-Κλουξ-Κλαν ενώ ένας κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα «Στηρίξτε τα πολιτικά δικαιώματα, σταματήστε τον Σέσιονς». Ένας άνδρας, ντυμένος με τη λευκή κουκούλα και τη στολή της ΚΚΚ ακούστηκε να φωνάζει, καθώς τον απομάκρυναν αστυνομικοί: «Δεν μπορείτε να με συλλάβετε, είμαι λευκός!»

Το 1986 ο Σέσιονς απορρίφθηκε για τη θέση του ομοσπονδιακού δικαστή όταν κατηγορήθηκε για ρατσιστικά σχόλια σε βάρος ενός Αφροαμερικανού εισαγγελέα, κάτι που ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής διαψεύδει. Η κατάθεση του Σέσιονς δίνεται στην Επιτροπή για θέματα δικαιοσύνης, στην οποία είναι και ο ίδιος μέλος. Ο διορισμός του αναμένεται να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπου το Ρεπουμπλικανικό κόμμα διαθέτει άνετη πλειοψηφία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ταυτόχρονα ο κορυφαίος γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ και ο νομικός σύμβουλος του προέδρου. Ως επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης, επιβλέπει τα δικαστήρια που αποφασίζουν αν οι μετανάστες θα απελαθούν ή θα τους χορηγηθεί άσυλο.

Στην αρχική δήλωσή του πάντως ο Σέσιονς προσπάθησε να καθησυχάσει όσους εκφράζουν αμφιβολίες για τον διορισμό του, φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι κατανοεί «τις εκκλήσεις της κοινότητας των ΛΟΑΔ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Διεμφυλικοί) για δικαιοσύνη και ισότητα».

Αναφερόμενος στον Τραμπ, διαβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει την ανεξαρτησία του. Όπως είπε, ο υπουργός Δικαιοσύνης «θα πρέπει να είναι ικανός να λέει όχι στον πρόεδρο αν το παρατραβήξει. Δεν μπορεί να εγκρίνει κάθε ιδέα του προέδρου με κλειστά τα μάτια «.

Keywords
Τυχαία Θέματα