Τοπικές εκλογές – τεστ στη Ρηνανία – Βεστφαλία για τη Γερμανία

Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν βέβαια τον ΣεπτέμβριοTο αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας το κρισιμότερο τεστ

«Σπάνια θεωρήθηκαν εκλογές κρατιδίου τόσο σημαντικές όπως αυτές της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας. Οι αντίπαλοι δεν είναι στην πραγματικότητα η (νυν σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός) Χανελόρε Κραφτ και ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) Άρμιν Λάσετ, αλλά η κ. Μέρκελ και

ο κ. Σουλτς.

Στη Β. Ρηνανία- Bεστφαλία συμβαίνει κάτι το οποίο ουδείς θα θεωρούσε πιθανό πριν από μερικές βδομάδες: O θεωρούμενος ως άχρωμος κ. Λάσετ θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη «μητερούλα» τού κρατιδίου κ. Κραφτ.

Και αυτό ακριβώς καθιστά τις εκλογές «πρόβα -τζενεράλε» για τον υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς», γράφει για τις αμφίρροπες σημερινές «μικρές ομοσπονδιακές εκλογές» η οικονομική εφημερίδα «Habdelsblatt».

Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν βέβαια τον Σεπτέμβριο, αλλά το αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας (περίπου 18 εκατ. κάτοικοι, εκ των οποίων τα 13,1 εκατ. είναι ψηφοφόροι) είναι το τρίτο και τελευταίο, αλλά και το κρισιμότερο τεστ πριν από αυτές, διότι αποτελούν βαρόμετρο για τις τάσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ιδίως μετά τις συντριπτικές νίκες των χριστιανοδημοκρατών στα μικρά κρατίδια του Ζάαρλαντ και του Σλέσβιχ- Χόσταϊν.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κυβερνά σχεδόν επί 50 χρόνια στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία και αποτελεί το προπύργιο του SPD, είναι δε η ιδιαίτερη πατρίδα του Μάρτιν Σουλτς. Άρα το αποτέλεσμα θεωρείται ότι θα έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Μια διαφορετική άποψη για τη σημασία τους διατυπώνει ο Κάρλ- Ρούντολφ Κόρτε: «Μέχρι τις ομοσπονδιακές/ εθνικές εκλογές μπορούν να συμβούν πολλά. Μετά από τέσσερεις εβδομάδες το αποτέλεσμα των εκλογών στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία δεν θα ενδιαφέρει καθόλου», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ και έγκριτος εκλογικός αναλυτής των γερμανικών κρατιδίων.

«Εν τούτοις το SPD χρειάζεται μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου μια εμπνευσμένη ιδέα. Το θέμα κοινωνική δικαιοσύνη δεν αρκεί σε μια κοινωνία στην οποία επικρατεί μια σχετικά μεγάλη ικανοποίηση», πρόσθεσε ο κ. Κόρτε.

Η έλξη προς το πρόσωπο του Μάρτιν Σουλτς μπορεί να μειώθηκε «αλλά συνεχίζει να εκφράζει τις ελπίδες για πολλούς στο κόμμα του. Ακόμα και αν η Χανελόρε Κραφτ χάσει τις εκλογές, αυτό δεν σημαίνει κατ΄ανάγκην ότι έχουν χαθεί και οι εθνικές εκλογές για το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD).

Το ότι στην περίπτωση αυτή θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να τις κερδίσει είναι φυσικά προφανές. Ο τοπικές εκλογές στα κρατίδια του Ζάαρλαντ και του Σλέσβιχ- Χόλσταϊν απέδειξαν ότι το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) κατάφερε να κερδίσει εστιάζοντας σε τοπικά θέματα.

Πάντως, το γεγονός ότι η κ. Κραφτ αποστασιοποιήθηκε λίγο πριν τις εκλογές από το ενδεχόμενο ενός μετεκλογικού συνασπισμού των σοσιαλδημοκρατών με την Αριστερά (Die Linke) σε εθνικό επίπεδο δεν δείχνει ψυχραιμία, αλλά μάλλον πανικό», επισήμανε ο αναλυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα