«Το ενδεχόμενο εμπόλεμης σύρραξης με τη Βόρεια Κορέα είναι ανοιχτό», διαμηνύει ο Τραμπ

Ο Τραμπ παραχώρησε συνέντευξη την συμπλήρωση 100 ημερών της θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑΠρόθεσή του να προχωρήσει σε λήψη οικονομικών μέτρων χωρίς να αποσύρει το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο της εμπόλεμης σύρραξης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραχώρησε συνέντευξη στο Reuters

με αφορμή την συμπλήρωση 100 ημερών της θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αυτό που ζητά είναι μια ειρηνική λύση στην κρίση. Επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε λήψη οικονομικών μέτρων χωρίς να αποσύρει το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης.

LISTEN: In exclusive interview with @Reuters, Trump said a major conflict with North Korea was possible. More: https://t.co/Cvf4m044lw pic.twitter.com/5Nc5sUGkN0

Reuters Politics (@ReutersPolitics) April 28, 2017

«Υπάρχει μια πιθανότητα να καταλήξουμε, να έχουμε μια μεγάλη, μεγάλη σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος «θα θέλαμε να λύσουμε το θέμα διπλωματικά αλλά είναι πολύ δύσκολο».

Στην ερώτηση αν θεωρεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν λογικό ο Τραμπ απάντησε ότι ο ίδιος λειτουργεί βάσει αυτής της παραδοχής υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας πήρε στα χέρια του την εξουσία σε μικρή ηλικία.

Λογικός η παράλογος ο Κιμ Γιονγκ Ουν;

«Είναι 27 ετών. Ο πατέρας του πεθαίνει και ο ίδιος αναλαμβάνει τα ηνία του καθεστώτος. Οπότε πείτε ό,τι θέλετε αλλά δεν είναι εύκολο ειδικά σε αυτή την ηλικία. Δεν του το πιστώνω απλά λέω ότι αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα. Όσο για το αν είναι λογικός ή παράλογος, δεν έχω καμία επιλογή. Ελπίζω να είναι λογικός» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη νέα του ζωή ως Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η κατάσταση είναι πλέον δύσκολη καθώς έχει χάσει πολλά από τα πράγματα που έκανε πριν εγκατασταθεί στο Οβάλ Γραφείο.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Νότια Κορέα

Ο αμερικανός πρόεδρος, δήλωσε παράλληλα ότι είτε θα επαναδιαπραγματευτεί είτε θα καταργήσει μία “άθλια” όπως την χαρακτήρισε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Σεούλ θα πρέπει να καλύψει το οικονομικό κόστος για την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, στο έδαφος της.

Στη διάρκεια της συνέντευξης του στο Reuters, ο Τραμπ χαρακτήρισε την πενταετή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα ως “απαράδεκτη” τονίζοντας ότι θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση της, μετά την αναθεώρηση της Συμφωνίας για το Ελεύθερο Εμπόριο στη Βόρεια Αμερική (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα (KORUS) είχε βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής προεκλογικής κριτικής από τον Τραμπ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε ότι η Βόρεια Κορέα ήταν η μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση ενώ επαίνεσε τις προσπάθειες του Κινέζου προέδρου για τη βοήθεια που παρέχει για την επίλυση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα. «Πιστεύω ότι προσπαθεί πολύ. Δεν θέλει να δει αναταραχή και θάνατο. Είναι ένας καλός άνθρωπος».

LISTEN: Here’s what Trump had to say about North Korean leader Kim Jong Un in @Reuters interview. Full audio here: https://t.co/RvwK3LyNzb pic.twitter.com/xmCW4XoMKF

Reuters Politics (@ReutersPolitics) April 28, 2017

Το αντιπυραυλικό σύστημα με την Νότια Κορέα

«Ενημέρωσα την Νότια Κορέα ότι το σωστό είναι να πληρώσουν. Είναι ένα σύστημα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Είναι φοβερό. Αυτό το πράγμα καταστρέφει τους πυραύλους κατευθείαν στον ουρανό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στο αντιπυραυλικό σύστημα Thaad (Terminal High Altitude Area Defense) που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στη Νότια Κορέα για την αντιμετώπιση των βορειορεατικών απειλών για να λάβει την απορριπτική απάντηση της Σεούλ, η οποία του υπενθύμισε τους όρους της συμφωνίας ασφαλείας που συνδέει εδώ και πάνω από μισό αιώνα τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Τα πρώτα στοιχεία του συστήματος Thaad έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στο έδαφος της Νότιας Κορέας σε γήπεδο γκολφ της κομητείας Σεονγκτζού, σε απόσταση 250 χιλιομέτρων, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου, σε μία συγκυρία έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

LISTEN: Trump talks to @Reuters about missing his old life and how he thought his new job would be easier. https://t.co/pwklqp8H5H pic.twitter.com/E5A11ucFb2

Reuters Top News (@Reuters) April 28, 2017

Η Ουάσινγκτον και η Σεούλ συνδέονται με συμφωνία ασφαλείας που χρονολογείται από τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953) και περισσότεροι από 28.000 αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στο έδαφος της Νότιας Κορέας. Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει ότι η Σεούλ παρέχει το έδαφος και τις υποδομές και η Ουάσινγκτον πληρώνει για την ανάπτυξη και λειτουργία των αμυντικών συστημάτων.

«Δεν υπάρχει μεταβολή σε αυτήν την θεμελιώδη αρχή», αρκέσθηκε να απαντήσει το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα