Τι θα γίνει με την προεδρία του Eurogroup μετά τις ολλανδικές εκλογές;

Μετά την συντριπτική καταπόντιση του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση και την καταβαράθρωση των ποσοστών του, αναμένονται εξελίξεις που αφορούν το μέλλον του υπουργού Οικονομικών της χώρας και προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Eurogroup πρέπει να υπογράψει για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ελληνική πλευρά είναι ένας πρόεδρος που τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Επί του παρόντος, οι κανόνες του Eurogroup ορίζουν ότι ο «μόνιμος»

πρόεδρος του Eurogroup πρέπει να είναι ένας εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup είναι θεωρητικά μόνιμος, με την έννοια ότι αυτός ή αυτή δεν αλλάζει κάθε έξι μήνες, με την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου, αυτό δεν σημαίνει ότι εκπληρώνει τα καθήκοντά του ή της μόνιμα.

Η ρύθμιση αυτή ενδεχομένως να συνιστά σύγκρουση συμφερόντων για τον πρόεδρο του Eurogroup αφού οι πολιτικοί συσχετισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην επιτέλεση του έργου του όσο και στην πολιτική κατεύθυνσή του.

Η τρέχουσα περίοδος αβεβαιότητας είναι μια καλή ευκαιρία για την αναδιοργάνωση της προεδρίας του Eurogroup. Προφανώς, ο Ντάισελμπλουμ θέλει να κρατήσει τη δουλειά του, μέσω του εκπροσώπου του άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να εκπληρώσει την αποστολή του ως πρόεδρος, η οποία λήγει τον Ιανουάριο του 2018. «Πρέπει να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός αλλά η εντολή μου ως επικεφαλής του Eurogroup ισχύει έως τον Ιανουάριο του 2018», επιβεβαίωσε ο Ντάισελμπλουμ, μέσω του εκπροσώπου του Μισέλ Ρέινς. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ECOFIN και υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, κ. Καζιμίρ, εξέφρασε παρόμοιες απόψεις, το Νοέμβριο του 2016.

Με την έναρξη της συζήτησης για τον πρόεδρο, είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να συζητηθεί και η σημασία του Eurogroup, που αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα άτυπο όργανο με υπερεκτιμημένο ρόλο στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης.

Ενδεχομένως, ένας μόνιμος πρόεδρος του Eurogroup θα μπορούσε να ενημερώνει την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup, φέρνοντας λογοδοσία του Eurogroup στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο ευρύ κοινό, με όρους διαφάνειας.

Όπως έχουν τα πράγματα, η Ευρωζώνη ρυθμίζεται από ένα άτυπο όργανο τόσο ανεπίσημο και ad hoc που δεν λογοδοτεί σε κανέναν, ενώ άγεται και φέρεται σύμφωνα με τις επιταγές του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα