Τι συμβαίνει με το διάταγμα Τραμπ; – Αμερικανίδα δικηγόρος εξηγεί στο altsantiri.gr

Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα

Σχεδόν μονόδρομο αποτελεί το να κριθεί αντισυνταγματικό το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση, καθώς «έτσι όπως έχει διατυπωθεί είναι καθαρά αντιμουσουλμανικό». «Oι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημη θρησκεία, οπότε αυτό από μόνο του το καθιστά παράνομο», δηλώνει στο altsantiri.gr, Αμερικανίδα δικηγόρος, της οποίας το όνομα δεν αποκαλύπτουμε, καθώς εργάζεται στον δημόσιο τομέα των ΗΠΑ.

«Το διάταγμα είναι αντιμουσουλμανικό

επειδή αναφέρεται σε επτά χώρες που το 98% των πολιτών τους είναι Μουσουλμάνοι ενώ παράλληλα εξαιρεί χριστιανικές μειονότητες» σημειώνει.

H MKO Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU), προσέφυγε δικαστικά κατά του διατάγματος χαρακτηρίζοντάς αντισυνταγματικό το να μπορεί ο πρόεδρος να επιλέγει τις χώρες που μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ΗΠΑ (σ.σ. μετά από δικαστική προσφυγή της συγκεκριμένης Ένωσης, κατοχυρώθηκε το δικαίωμα της ψήφου στις γυναίκες και τους έγχρωμους στην Αμερική).

«Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ωστόσο, επιτρέπεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μην επιτρέψει την είσοδο στην Αμερική σε συγκεκριμένες χώρες για λόγους ασφαλείας, πράγμα το οποίο μπορεί να σταθεί εμπόδιο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, όμως δεν μπορεί να εξαιρεί θρησκευτικές μειονότητες γιατί με αυτό τον τρόπο το μετατρέπει από θέμα ασφαλείας σε θρησκευτικό θέμα. Αν ο Τραμπ θέλει πραγματικά να προστατεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί δεν αποκλείει την Γαλλία ή τις Βρυξέλλες, αφού οι τρομοκράτες που επιτέθηκαν σε αυτές τις χώρες ήταν Ευρωπαίοι πολίτες; Ο Τραμπ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θέλει να αποκλείσει τους Μουσουλμάνους. Αυτό κάνει αυτό το διάταγμα και είναι ξεκάθαρο», τονίζει η δικηγόρος.

Παρόμοια απαγόρευση είχε εφαρμόσει στο παρελθόν και ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, για λόγους ασφαλείας και αφορούσε αποκλειστικά την Συρία.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο ομοσπονδιακός δικαστής του Σιάτλ, Τζέιμς Ρόμπαρτ εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύει προσωρινά στην αμερικανική κυβέρνηση να εφαρμόσει τους περιορισμούς στη μετανάστευση, όπως αυτοί ορίζονται από το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή η δικαστική εντολή ισχύει για ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια και θα μπορούσε να ανατραπεί αν το Αμερικανικό εφετείο δεν απέρριπτε την προσφυγή που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, πράγμα που δεν συνέβη.

Μία ημέρα μετά το δικαστήριο του Ντιτρόιτ εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύει προσωρινά στην αμερικανική κυβέρνηση να εφαρμόσει το διάταγμα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επιτρέπει σε όσους κατέχουν έγκυρη βίζα την είσοδο στις ΗΠΑ ώστε να συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση του δικαστή του Σιάτλ.

Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν «αντιαμερικάνικη» όπως την χαρακτήρισε η δικηγόρος του κρατικού φορέα των ΗΠΑ που μίλησε στο altsantiri.gr:

«Ο Τραμπ προβαίνει σε πολλές ενέργειες που δεν αρμόζουν στην θέση του. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Το να γυρνάει ο πρόεδρος και να μιλάει με αυτόν τον τρόπο για δικαστές είναι αντιδημοκρατικό και αντιαμερικάνικο. Το βλέπουν ακόμα και οι Ρεπουμπλικάνοι».

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αντιδράσει μέσω του λογαριασμού του στο Twitte, χαρακτηρίζοντας την απόφαση γελοία.

«Η άποψη αυτού του αποκαλούμενου δικαστή, η οποία ουσιαστικά αφαιρεί την επιβολή του νόμου από τη χώρα μας, είναι γελοία και θα ανατραπεί».

Ενώ συνέχισε, επιτιθέμενος προσωπικά στον δικαστή:

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας δικαστής θα έβαζε τη χώρα μας σε τέτοια περιπέτεια. Αν κάτι συμβεί, θα φταίει αυτός και το δικαστικό σύστημα. Άνθρωποι έρχονται χωρίς έλεγχο. Κακό!»

Το δικαστικό σύστημα και πως θα εξελιχθεί η διαδικασία

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, παραμένει άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει η δικαστική διαμάχη και αναφέρθηκε στο δικαστικό σύστημα και την πορεία της επικείμενης δίκης:

«Τα δικαστικά συστήματα στις ΗΠΑ είναι δύο. Το πρώτο είναι το σύστημα της πολιτείας. Η κάθε πολιτεία έχει το δικό της δικαστήριο και εξετάζει όλες τις κοινές υποθέσεις.

Το δεύτερο σύστημα είναι το κρατικό, με βάση την Ουάσινγκτον και έχει πολλά παραρτήματα. Ένα από αυτά είναι και στο Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, όπου και θα διεξαχθεί το πρώτο επίπεδο της δίκης για την συνταγματικότητα του διατάγματος.

Το κρατικό δικαστικό σύστημα ασχολείται με την νομιμότητα του Συντάγματος.

Το κάθε σύστημα έχει τρία επίπεδα. Τώρα βρισκόμαστε στο πρώτο. Ανεξάρτητα από το τι απόφαση θα βγει στα δύο πρώτα επίπεδα το τρίτο είναι αυτό που καθορίζει το αποτέλεσμα.

Στο πρώτο επίπεδο εκδίδεται μια απόφαση η οποία μπορεί να ανατραπεί στο δεύτερο, ή ακόμα και να μην συμβεί αυτό, μπορεί να ανατραπεί από το τρίτο.

Στο δεύτερο επίπεδο δεν γίνεται κανονική δίκη οι δικηγόροι περνούν στις αγορεύσεις τους και ο δικαστής αποφασίζει.

Στο τρίτο επίπεδο η υπόθεση μεταφέρεται στην Ουάσινγκτον και οι οκτώ δικαστές αποφασίζουν.

Μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης το διάταγμα δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ».

Το χρονικό

Στις 27 Ιανουαρίου ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του σχεδόν μια εβδομάδα, υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο ανέστειλε το ομοσπονδιακό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων για τέσσερις μήνες, ενώ παράλληλα πάγωσε για τουλάχιστον τρεις μήνες την είσοδο στις ΗΠΑ, οποιουδήποτε πολίτη επτά μουσουλμανικών χωρών, του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης. Από το διάταγμα εξαιρέθηκαν χριστιανικές μειονότητες, των παραπάνω χωρών.

Τις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου επικράτησε χάος στα αεροδρόμια, με τις αεροπορικές εταιρείες να καταγγέλλουν πως δεν είναι ενημερωμένες επαρκώς για το πως πρέπει να ενεργήσουν. Πολλοί άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αεροδρόμια.

Η απαγόρευση ισχύει ακόμα και για τους κατόχους πράσινης κάρτας, δηλαδή τους νόμιμους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ, πράγμα που ο Τραμπ υποσχέθηκε να πάρει πίσω.

Από το αντιμεταναστευτικό διάταγμα δεν εξαιρούνται ούτε τα πληρώματα αεροπορικών εταιρειών (σ.σ. πιλότοι, αεροσυνοδοί κτλ).

Σύμφωνα με το Στειτ Ντιπάρτμεντ, σχεδόν 60.000 βίζες ακυρώθηκαν μετά την υπογραφή του διατάγματος.

Συνεχίζοντας σε μη δημοκρατικά μονοπάτια ο Αμερικανός πρόεδρος απάλλαξε από τα καθήκοντά της, την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς, μετά την εντολή που έδωσε η ίδια, προς τους νομικούς του υπουργείου σχετικά με τη μη τήρηση των περιορισμών στη μετανάστευση.

Η πρώτη ανασταλτική δικαστική απόφαση δεν άργησε να φανεί και ήρθε από ομοσπονδιακή δικαστή του Μπρούκλιν, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων διαμαρτυριών και πρωτοφανών διαδηλώσεων για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ αργότερα δικαστής του Σιάτλ, εξέδωσε απόφαση που απαγορεύει προσωρινά την εφαρμογή του διατάγματος.

Αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες τόσο εντός όσο και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκτός:

Η Γερμανίδα Καγγελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως το διάταγμα Τραμπ δεν δικαιολογείται από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Το Ιράν δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε το διάταγμα Τραμπ «δώρο στους εξτρεμιστές».

«Η μεταναστευτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υπόθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών… αλλά δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτού του είδους την προσέγγιση», δήλωσε σχετικά με το διάταγμα η βρετανική κυβέρνηση, ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως το διάταγμα Τραμπ είναι λάθος και σπέρνει τη διχόνοια.

Την καταδίκη της εξέφρασε και η Αυστρία μέσω του υπουργού Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς και του ομοσπονδιακού πρόεδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ενώ ο βουλευτής Πέτερ Πιλτς ζήτησε να απαγορευτεί η είσοδος στην χώρα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Επικριτική ήταν και η αντίδραση του πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν, η Ύπατη Αρμοστεία και Οργανισμός μετανάστευσης.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης με την σειρά του επέκρινε το αντιμεταναστευτικό διάταγμα, εκτιμώντας ότι πρόκειται να ενισχύσει «τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία».

Ο ΟΗΕ, μέσω του Γενικού Γραμματέα του Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την δυσαρέσκειά του και παράλληλα τόνισε πως «το διάταγμα Τραμπ ενδέχεται να οδηγήσει στον βασανισμό προσφύγων» και ζήτησε να αρθεί το συντομότερο δυνατό.

Την ανησυχία του εξέφρασε και το Βατικανό.

Κατά του διατάγματος στράφηκε και το Ευρωκοινοβούλιο.

Χαρακτηριστικό ήταν το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel το οποίο απεικονίζει τον Αμερικανό πρόεδρο να αποκεφαλίζει σαν άλλος τζιχαντιστής το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Εντός:

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν δήλωσε πως αυτό το διάταγμα «προκαλεί σύγχυση» και εγείρει σειρά ερωτημάτων.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας ζήτησαν άμεσα την ακύρωση του διατάγματος λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται «λιγότερο ανθρωπιστικές, λιγότερο ασφαλείς, λιγότερο Αμερικανικές».

Ακόμα και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπά κάλεσε τους Αμερικανούς να διαδηλώνουν για την προάσπιση της δημοκρατίας

Σχεδόν 900 αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπέγραψαν υπόμνημα διαμαρτυρίας.

«Το διάταγμα Τραμπ προσφέρει αδιανόητη προπαγάνδα στους τζιχαντιστές», κατήγγειλαν βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η πιο ακραία ίσως αντίδραση σε αυτό το νομοθέτημα προήλθε από μια πρώην αξιωματούχο του Υπ. Άμυνας η οποία ζήτησε στρατιωτικό πραξικόπημα για να φύγει ο Τραμπ.

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και στους δρόμους αφού δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί διαδήλωσαν και διαδηλώνουν.

Ενάντια στο διάταγμα κατά της μετανάστευσης τάχθηκαν και άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, ανάμεσά τους τηλεοπτικές περσόνες, τραγουδιστές, ηθοποιοί και σκηνοθέτες.

Ο Ιρανός σκηνοθέτης Ασγάρ Φαρχάντι, υποψήφιος για Οσκαρ στην κατηγορία της καλύτερης ξένης ταινίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

O Ινδός ακτιβιστής και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Κάιλας Σατιάρτι καλεί τον Αμερικανό πρόεσρο να προστατεύσει και να σταματήσει να μισεί τους μετανάστες.

Ακόμα και η Κιμ Καρντάσιαν τάχθηκε κατά αυτής της απαγόρευσης.

Πολλοί ηθοποιοί που παρευρέθηκαν στα SAG Awards καταφέρθηκαν κατά του αντιμεταναστευτικού διατάγματος και του προέδρου Τραμπ.

Επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε και η τραγουδίστρια Ριάνα.

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ εξέφρασε την δυσαρέσκειά της.

Ο Βρετανός παρουσιαστής James Corden στράφηκε και εκείνος κατά της απαγόρευσης.

Πολλοί καλλιτέχνες αποτύπωσαν σε σκίτσα το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ.

Ακόμα και το διάσημο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης αποφάσισε να εκθέσει έργα καλλιτεχνών που προέρχονται από τις χώρες που στοχοθετεί το διάταγμα εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ταυτόχρονα οργανώσεις, εταιρείες και πολιτείες καταθέτουν μαζικά μηνύσεις κατά του διατάγματος Τραμπ, ενώ η Google, το Netflix, η Airbnb και το Twitter προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Η Coca Cola από την πλευρά της επανέφερε ένα αντιρατσιστικό τηλεοπτικό σπότ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αντιδράσεις για το αντιμουσουλμανικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, είναι παγκόσμιες, με χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν κατά του αντιδημοκρατικού νομοθετήματος.

Keywords
υπουργειο δικαιοσυνης, der spiegel, κιμ καρντάσιαν, coca cola, ηπα, mko, γαλλια, βρυξέλλες, ντιτρόιτ, ισχύ, λιβυη, υεμένης, μερκελ, βαν, οηε, spiegel, james, google, netflix, twitter, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.google.gr, νεα κυβερνηση, Μις φαν ντερ ρόε, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, βουλευτες, χωρες, ηθοποιοι, ηθοποιος, ηπα, θεμα, ιραν, ιρακ, οηε, προγραμμα, james, mko, αυστρια, ακτιβιστης, αμερικη, ανγκελα μερκελ, βατικανο, βιζα, βρυξέλλες, γινεται, δευτερο, δημοσιο, δικη, διχονοια, εβδομαδα, εργα, επτα, ερχονται, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υποθεση, ισχυει, θρησκεια, ινδος, κυβερνηση, κιμ καρντάσιαν, κρατικο, λαθος, λοπεζ, μηνες, μοχαμεντ, ντιτρόιτ, οκτω, ονομα, ουσιαστικα, υπογραφη, πολιτεια, ριανα, σιατλ, σειρα, συρια, σκηνοθετες, σκιτσα, τζενιφερ λοπεζ, τραγουδιστρια, τρια, υεμένης, φταιει, χαος, αγνωστο, βαν, coca cola, der spiegel, δικαιωμα, εφαρμογη, ενωση, χωρα, υπουργειο, netflix, spiegel, ουασινγκτον
Τυχαία Θέματα