Τα τελικά αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών

Το ιστορικά χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσε η Χριστιανική Συμμαχία και οι Σοσιαλδημοκράτες σε συνδυασμό με την θριαμβευτική είσοδο ακροδεξιού κόμματος στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προδιαγράφουν μία δύσκολη επόμενη μέρα για τη Γερμανία, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες.

Tα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

CDU/CSU 33% (41,5%)
SPD 20,5% (25,7%)
AfD 12,6% (4,7%)
FDP 10,7% (4,8%)
Αριστερά 9,2% (8,6%)
Πράσινοι 8,9% (8,4%)

(σε παρένθεση τα ποσοστά του 2013)

Όπως

ανακοινώθηκε επισήμως, η κατανομή των εδρών στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ) έχει ως εξής: CDU/CSU – 246 έδρες, FDP – 80 έδρες, Πράσινοι – 67 έδρες, Die Linke – 69 έδρες, SPD – 153 έδρες, AfD – 94 έδρες.

Άνοδο σημείωσε η συμμετοχή, που ξεπέρασε το 75%, ενώ το νέο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα απαρτίζεται από 700 βουλευτές, αριθμός-ρεκόρ στις 19 κοινοβουλευτικές περιόδους ως τώρα.

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων υποδεικνύει ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα λοξοκοιτάζει προς τα δεξιά και θα μπει στον πειρασμό να ασκήσει πιο συντηρητική πολιτική, προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους εκείνων που βρήκαν καταφύγιο στην ακραία λαϊκιστική, συχνά ρατσιστική, ρητορική της AfD.

«Δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι τους ακροδεξιοί», έλεγαν και ξανάλεγαν χθες το βράδυ τα στελέχη της κυρίας Μέρκελ, εκφράζοντας περισσότερο ευσεβείς πόθους παρά αντικειμενική πεποίθηση.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία πάντως δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή την κρίση στην Ευρωζώνη και κυρίως το ζήτημα της Ελλάδας.

Πήρε μάλιστα το όνομά της από το επιχείρημα που επαναλάμβανε τότε συνεχώς η Καγκελάριος: Δεν υπάρχει εναλλακτική στην πολιτική διάσωσης της Ελλάδας. «Υπάρχει Εναλλακτική», απάντησαν τότε οι ιδρυτές του κόμματος, το οποίο έκτοτε διασπάστηκε, για να «καβαλήσει» κατόπιν το προσφυγικό κύμα και να εκμεταλλευτεί την ανασφάλεια και τον φόβο των πολιτών, με αποκορύφωμα το χθεσινό αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα