Τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κοινωνική διάσταση της ΕΕ

«Πολλά μπορούν να επιτευχθούν με κοινή προσπάθεια, με ταυτόχρονο πλήρη σεβασμό των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο των συμπερασμάτωνΠροτεραιότητα στον πολίτη επιθυμούν οι «28»Την Παρασκευή στις 10:30 η τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της Άνγκελα Μέρκελ και του Μπόικο Μπορίσοφ για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και το προσφυγικό

Την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ μετά την απόφαση Τραμπ, το μεταναστευτικό και την επέκταση των κυρώσεων κατά τις Ρωσίας συζήτησαν οι “28” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας προηγουμένως ολοκληρώσει το πρώτο τμήμα των εργασιών του Συμβουλίου, με υιοθέτηση συμπερασμάτων για την άμυνα και εξαγγελία έναρξης της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας για την Άμυνα.

Πριν από τη συζήτηση για τα τρία αυτά θέματα οι “28” κατέληξαν επίσης σε συμπεράσματα για την κοινωνική διάσταση της ΕΕ, την εκπαίδευση και τη κλιματική αλλαγή.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά στην κοινωνική πολιτική, οι “28” επισημαίνουν στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν, πως παρότι οι πολιτικές αυτές παραμένουν εθνική αρμοδιότητα, “πολλά μπορούν να επιτευχθούν με κοινή προσπάθεια, με ταυτόχρονο πλήρη σεβασμό των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας”.

Σύμφωνα με το κείμενο που υιοθετήθηκε, η κοινωνική διάσκεψη κορυφής του Γκέτεμποργκ “υπενθύμισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον πολίτη, να αναπτυχθεί περαιτέρω η κοινωνική διάσταση της Ένωσης η οποία θα βασίζεται στην κοινή δέσμευση και σε καθιερωμένες αρμοδιότητες και να προωθηθεί η σύγκλιση μέσω προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων και από τους κοινωνικούς εταίρους”.

Ως πρώτο βήμα, κατά τους “28”, θα πρέπει να προωθηθούν τα ακόλουθα:

– εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων σε επίπεδο Ένωσης και κρατών μελών, με δέοντα σεβασμό των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους καλείται η Επιτροπή να προτείνει την κατάλληλη παρακολούθηση.

– διευκόλυνση της εύρυθμης λειτουργίας του κοινωνικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων με το «νέο ξεκίνημα για τον κοινωνικό διάλογο» σε επίπεδο ΕΕ.

– ταχεία πρόοδος επί των εκκρεμών κοινωνικών φακέλων σε επίπεδο ΕΕ και ετοιμότητα εξέτασης των μελλοντικών πρωτοβουλιών που ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή στο πρόγραμμα εργασίας της για το 2018.

– επακολούθηση των προτεραιοτήτων του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων.

– περισσότερα αποτελέσματα σχετικά με το νέο θεματολόγιο δεξιοτήτων για την Ευρώπη με ιδιαίτερη έμφαση το 2018 στην εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου για τις διαδρομές αναβάθμισης των δεξιοτήτων που προορίζεται για τα άτομα με τις περισσότερες ανάγκες σε δεξιότητες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε όλα αυτά τα θέματα τον Μάρτιο του 2018 για να εξασφαλίσει τις δέουσες επακόλουθες ενέργειες.

Σε ό,τι αφορά στην παιδεία και τον πολιτισμό, οι 28 σημειώνουν ότι “είναι κομβικής σημασίας για την οικοδόμηση συνεκτικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς και για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς μας”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη, το Συμβούλιο και την Κομισιόν, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους, να προωθήσουν τις εργασίες με σκοπό:

– την ενίσχυση της κινητικότητας και των ανταλλαγών, μεταξύ άλλων μέσω ενός ουσιαστικά ενισχυμένου, χωρίς αποκλεισμούς και διευρυμένου προγράμματος Erasmus+.

– την ενίσχυση των στρατηγικών συμπράξεων σε όλη την ΕΕ μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ενθάρρυνση της δημιουργίας, έως το 2024, είκοσι περίπου «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων», δηλ. δικτύων πανεπιστημίων «από τη βάση προς την κορυφή» σε όλη την ΕΕ, που θα επιτρέπουν στους σπουδαστές να λαμβάνουν τίτλο συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες χώρες της ΕΕ και θα συμβάλλουν στη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

– την ενίσχυση της εκμάθησης γλωσσών, ώστε περισσότεροι νέοι να μιλούν τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές γλώσσες επιπλέον της μητρικής τους.

– την προώθηση της κινητικότητας και της συμμετοχής των σπουδαστών σε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων και μέσω «ευρωπαϊκής σπουδαστικής ταυτότητας».

– την προώθηση της συνεργασίας των κρατών μελών για την αμοιβαία αναγνώριση των τίτλων τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντός του κατάλληλου πλαισίου.

– την αξιοποίηση της ευκαιρίας του ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς για να αυξηθεί η ενημέρωση όσον αφορά την κοινωνική και οικονομική σημασία του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Κομισιόν καλείται να υποβάλει, όπου συντρέχει λόγος, προτάσεις για συστάσεις του Συμβουλίου την άνοιξη του 2018 με σκοπό την έγκρισή τους από το Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για:

– τις προκλήσεις σχετικά με τις δεξιότητες που συνδέονται με την ψηφιοποίηση, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την παιδεία για τα ψηφιακά μέσα και την τεχνητή νοημοσύνη.

– την ανάγκη για χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, βασιζόμενη στη διά βίου μάθηση και καθοδηγούμενη από την καινοτομία.

– το νομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο συνθηκών για την ανάπτυξη των κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργίας, καθώς και της κινητικότητας των επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα.

Τέλος σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Κορυφής «One Planet Summit» που πραγματοποιήθηκε τις 12 Δεκεμβρίου 2017 στο Παρίσι με στόχο την αύξηση των δημόσιων και των ιδιωτικών πόρων υπέρ της δράσης για το κλίμα, σε συνέχεια της COP 23 που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου 2017 στη Βόννη και καθ’ οδόν προς την COP 24 που θα πραγματοποιηθεί στο Κατοβίτσε και κατά την οποία θα εγκριθεί η δέσμη υλοποίησης της συμφωνίας των Παρισίων.

Επιβεβαιώνει με έμφαση τη δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών της υπέρ της ταχείας και πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας των Παρισίων, καθώς και ότι θα εξακολουθήσουν να έχουν πρωτοπόρο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων μέσω της έγκρισης των εκκρεμών νομοθετικών προτάσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα