Τα δημοσιονομικά ζητήματα στη συνάντηση Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου – Θεσμών

Τα δημοσιονομικά ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω τεκμηρίωση στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης τέθηκαν στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών.

Όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας μετά το τέλος της συνάντησης, τα ζητήματα αυτά αφορούν:

–Στο θέμα του δημοσιονομικού κενού 2% του ΑΕΠ, το οποίο υπάρχει το 2019 σύμφωνα με το ΔΝΤ.

–Στο πόσοι

Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος (σ.σ. κατά το ΔΝΤ, το 50% των φορολογουμένων δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος λόγω του υψηλού αφορολόγητου).

–Στο ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς το ασφαλιστικό σύστημα. Κατά τον κυβερνητικό παράγοντα, τα στοιχεία του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι υπερβολικά.

Τα προαναφερθέντα ζητήματα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, τίθενται προς εξέταση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ και οι κυβερνητικές προτάσεις για τα θετικά μέτρα θα συζητηθούν σε ειδικά τεχνικά κλιμάκια.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας προέβλεψε ότι θα «σβήσει» η διαφορά μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ενώ διέψευσε ότι το ΔΝΤ ζήτησε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την περικοπή των συντάξεων από το 2018.

Αύριο (κατά πάσα πιθανότητα στις 15:00) θα υπάρξει συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο για τα εργασιακά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Για τα δημοσιονομικά, ενδέχεται να υπάρξει νέα συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας.

Αφορολόγητο, συντάξεις, αντίμετρα και πλεόνασμα του ’16 στη συνάντηση με τους Θεσμούς

Αφορολόγητο όριο, συντάξεις, αντίμετρα και τα στοιχεία για το πλεόνασμα του (2016) θα βρεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών το Σάββατο. Η συνάντησή των δύο πλευρών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 12:00.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χθες, Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως «βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης» και μίλησε για «ολιστική λύση», που αφορά και την μετά το πρόγραμμα περίοδο, δηλαδή την απαραίτητη απομείωση χρέους.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρωθυπουργός, Μπερνάρ Καζνέβ από την Αθήνα, έστειλε το μήνυμα ότι : «Η ΕΕ χωρίς την Ελλάδα δεν θα ήταν η ΕΕ», επαναλαμβάνοντας ότι το κλειδί για την επιτυχή πορεία της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης στο σύνολό της είναι «ο συνδυασμός αλληλεγγύης και υπευθυνότητας» την οποία, όπως τόνισε, «πρέπει να μοιραστούμε». Είναι οι δύο λέξεις που χρησιμοποίησε τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, θέλοντας να δείξει τον προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός έκανε θετική αναφορά στα «ανώτερα των προσδοκιών πρωτογενή πλεονάσματα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού»και εξέφρασε την ικανοποίησή του γι αυτό, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Γαλλίας στην ανάγκη να ακολουθήσει η Ελλάδα τον δρόμο της ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επέρριψε σαφείς ευθύνες στο ΔΝΤ για την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα «Τομσεν statistics» και έβαλε στο στόχαστρο το ΔΝΤ τονίζοντας ότι το Ταμείο ευθύνεται για την καθυστέρηση της συμφωνίας. Έκανε λόγο για εκβιασμούς, αλλά και αποκλίνουσες απόψεις από την πλευρά των δανειστών, αλλά εκτίμησε ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει σύντομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα