ΣΥΡΙΖΑ: Προσήλωση στον αγώνα για μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προσηλωμένος στον αγώνα για μία βιώσιμη λύση δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας, σημειώνει το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος, σε ανακοίνωσή του για την 43η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Υπογραμμίζει ότι «μία τέτοια βιώσιμη λύση περνά

μέσα από την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και μέσα από τον καθορισμό ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Στις 20 Ιουλίου 1974 οι δυνάμεις του Αττίλα εισέβαλαν στην Κύπρο και κατέλαβαν το βόρειο μέρος του νησιού. Δεν ξεχνούμε την εισβολή και τις τραγικές συνέπειές της, αλλά και το γεγονός ότι την κερκόπορτα άνοιξε το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας του Ιωαννίδη και της ΕΟΚΑ Β’ εναντίον του προέδρου Μακαρίου.

Έχουν περάσει 43 χρόνια και διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο παραμένουν ανεφάρμοστες.

Η πιο πρόσφατη διαπραγματευτική προσπάθεια στο Κραν Μοντανά, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, απέβη άκαρπη, παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είχαν επιτύχει πολλές συγκλίσεις στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση. Βαρύνεται γι’ αυτό η κυβέρνηση της Άγκυρας, η οποία δεν επέδειξε πολιτική βούληση για λύση μέσω των αναγκαίων προωθητικών συμβιβασμών και κυρίως λόγω της εμμονής της στο αναχρονιστικό καθεστώς των διεθνών εγγυήσεων με επεμβατικά δικαιώματα. Αντιθέτως, η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά προσήλθαν στο Κραν Μοντανά με συγκεκριμένες εποικοδομητικές προτάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προσηλωμένος στον αγώνα για μία βιώσιμη λύση δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας και χαιρετίζει την υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση του ΑΚΕΛ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, που πρόταξε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης πάνω από μικροκομματικά οφέλη.

Για μας, μία τέτοια βιώσιμη λύση περνά μέσα από την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και μέσα από τον καθορισμό ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Λύση που θα μετατρέψει την Κύπρο σε γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας της Ευρώπης με τη Μ. Ανατολή και Βόρειο Αφρική».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα