Σύνοδος G7: Μετά τον Τραμπ και η Μέρκελ ακυρώνει τη συνέντευξη Τύπου

Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, και η γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, η οποία δίδεται, κάθε φορά, μετά το πέρας των εργασιών των συνόδων του G7 .

Ανάλογη απόφαση είχε λάβει, νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και θεωρείται ενδεικτική της απόστασης που χωρίζει τους ηγέτες που συμμετέχουν στην σύνοδο της Σικελίας, σε ζωτικής σημασίας θέματα.

Ο πρόεδρος Τραμπ μετά το γεύμα, βάσει του προγράμματος που έγινε γνωστό, θα μεταβεί στην στρατιωτική βάση της Σιγκονέλλα, όπου θα μιλήσει μόνον στους αμερικανούς στρατιώτες και στην συνέχεια θα επιβιβασθεί στο προεδρικό αεροσκάφος.

Δείχνουν να επιβεβαιώνονται, με τον τρόπο αυτό, οι φόβοι για ουσιαστικές αποστάσεις και διαφωνίες με τους υπόλοιπους εταίρους που συμμετέχουν στην σύνοδο της Κάτω Ιταλίας.

Το κοινό ανακοινωθέν

Το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των χωρών-μελών της ομάδας G7 επιβεβαιώνει την τήρηση των δεσμεύσεων συναλλαγματικής ισοτιμίας, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της αναφερόμενης ομάδας χωρών, που προηγήθηκε.

Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο υπάρχει η δέσμευση των χωρών-μελών για τη μείωση των ανισοτήτων και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ηγέτες της G7, δεσμεύονται επίσης για την ελευθερία των αγορών, αλλά και για “την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού,” ενώ παράλληλα δηλώνουν την αντίθεσή τους, στην υιοθέτηση μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών.

Το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης της ομάδας των χωρών της G7 αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν στις λοιπές χώρες της ομάδας, ως προς την έκφραση υποστήριξης των προβλεπομένων στην Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Όλες οι χώρες-μέλη της ομάδας -εκτός των ΗΠΑ- επιβεβαίωσαν “την ουσιαστική δέσμευσή τους” στην εφαρμογή της αναφερόμενης συμφωνίας.

Πηγές από την Ουάσινγκτον, ανέφεραν χθες ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του, αναφορικά με την Συμφωνία του Παρισιού, μόλις επιστρέψει στην αμερικανική πρωτεύουσα, από την εννιαήμερη επίσημη περιοδεία του.

Επιπλέον, στο ανακοινωθέν της συνόδου των κρατών-μελών της ομάδας G7, αναφέρεται η ετοιμότητα των κρατών που συμμετέχουν στην αναφερόμενη ομάδα προκειμένου “να εφαρμοστούν νέα περιοριστικά μέτρα” κατά της Ρωσίας, εάν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οι «κακοί, κακοί Γερμανοί», το εμπορικό πλεόνασμα και τα γερμανικά αυτοκίνητα

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ απέκρουσε χθες τις νέες επικρίσεις για το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα από μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε μιλώντας σε κορυφαία στελέχη της ΕΕ πως το Βερολίνο συμπεριφέρεται «πολύ άσχημα» όσον αφορά το εμπόριο κι ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πουλάνε υπερβολικά πολλά αυτοκίνητα στη χώρα του.

Η Μέρκελ είπε στους δημοσιογράφους ότι εξήγησε στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου της G7 στη Σικελία πως το πλεόνασμα των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών οφείλεται σε λόγους που η Γερμανία εν μέρει αδυνατεί να ελέγξει, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στις ΗΠΑ δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας επιφορτισμένη με την ανταλλαγή πληροφοριών για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ένα βήμα που σύμφωνα με γερμανούς αξιωματούχους έχει τον στόχο να προλάβει τυχόν τιμωρητικές ενέργειες από μέρους της Ουάσινγκτον που θα οφείλονται σε μια ελλιπή εικόνα.

Το περιοδικό Der Spiegel έγραψε πως ο Τραμπ είπε στους Γιούνκερ και Τουσκ: «δείτε όλα αυτά τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που πουλάνε στις ΗΠΑ. Είναι φρικτό. Θα το σταματήσουμε».

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Γκάρι Κον επιβεβαίωσε εν μέρει τα δημοσιεύματα, όμως υποβάθμισε τη σημασία τους. Όντως ο Τραμπ «είπε ότι συμπεριφέρονται πολύ άσχημα όσον αφορά το εμπόριο, αλλά δεν έχει πρόβλημα με τη Γερμανία», τόνισε ο Κον μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταορμίνα.

Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα, που ανήλθε σε ύψος-ρεκόρ το 2016, στα 253 δισεκατομμύρια ευρώ, προκαλεί εντάσεις και εντός της ΕΕ, με τους εταίρους του Βερολίνου να προτρέπουν τη γερμανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν εμπορικό έλλειμμα 64,9 δισεκ. δολαρίων έναντι της Γερμανίας το 2016, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Πάντως το έλλειμμα αυτό ήταν μειωμένο συγκρινόμενο με εκείνο της προηγούμενης χρονιάς ($74,8 δισεκ.).

Οι επιθέσεις του Τραμπ εναντίον των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προκαλούν απορία σε πολλούς, διότι εταιρείες όπως είναι η BMW, η Daimler, ή η Volkswagen—και οι ιαπωνικές και οι κορεατικές ανταγωνίστριές τους—κατασκευάζουν τα οχήματά τους σε εργοστάσια στο έδαφος των ΗΠΑ.

Οι τρεις μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες απασχολούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στα εργοστάσια και στις αντιπροσωπείες τους στις ΗΠΑ, ενώ διαθέτουν μεγάλα εργοστάσια για τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων σε πολλές Πολιτείες που ψήφισαν τον Τραμπ το 2016: τη Νότια Καρολίνα, την Αλαμπάμα, το Τενεσί…

Οι Αμερικανοί καταναλωτές αγόρασαν περίπου 846.000 γερμανικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και ημιφορτηγά το 2016, κατά στοιχεία που συγκέντρωσε η εξειδικευμένη εταιρεία Autodata. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περί το 4,8% των συνολικών πωλήσεων οχημάτων στις ΗΠΑ πέρυσι.

Απογοήτευση Μέρκελ για τη συμφωνία του Παρισιού – Τι λέει ο Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: “Θα λάβω την τελική απόφασή μου για την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την επόμενη εβδομάδα.”

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας G7 είχε μία απογοητευτική συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την Συμφωνία του Παρισιού.

Κατά την άποψή της Μέρκελ, η αναφερόμενη συμφωνία είναι τόσο σημαντική, που δε θα πρέπει να γίνει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός για την εφαρμογή της.

Η ίδια, αναφέρθηκε και στην σκληρή συζήτηση των ηγετών για τον εμπόριο, τονίζοντας ότι βρέθηκε κοινό έδαφος σύγκλισης των απόψεων, μέσω της δέσμευσης στους εμπορικούς κανόνες του διεθνούς συστήματος, αλλά και τη μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα