Βελτιωμένη η κατάσταση στον Σαρωνικό – Απετράπη ο κίνδυνος ρύπανσης σε Βάρη, Βούλα

Εντατικές προσπάθειες για την απορρύπανση στον ΣαρωνικόΑπετράπη ο κίνδυνος ρύπανσης σε Βάρη, Βούλα, ΒουλιαγμένηΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της πλοιοκτήτριας εταιρείας του δεξαμενόπλοιου

Αισθητά βελτιωμένη χαρακτηρίζουν στελέχη της εταιρείας απορρύπανσης την κατάσταση των περιοχών, όπου έχει παρατηρηθεί διάσπαρτη θαλάσσια ρύπανση, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Με εντατικούς ρυθμούς, εξάλλου, συνεχίζεται και σήμερα από ειδικά σκάφη, ιδιωτικά και του Λιμενικού, ο καθαρισμός

των παράκτιων περιοχών σε Σαλαμίνα, Πειραιά και Γλυφάδα.

Τις περιοχές του Σαρωνικού επισκέφθηκε στις 12:00 ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, συνοδευόμενος από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η επιχείρηση απορρύπανσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 25 ημέρες και τότε θα αναλάβει… δράση το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο σε όλες τις περιοχές όπου υπήρξε απορρύπανση πετρελαιοειδών μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου θα πάρει δείγματα για να πιστοποιήσει την ασφάλεια και την καθαρότητα των ακτών και της θάλασσας. Ακολούθως αναμένεται να υπογραφεί συμφωνητικό καλής συνεργασίας μεταξύ του λιμεναρχείου των δημάρχων των περιοχών και της εταιρείας απορρύπανσης που έχει αναλάβει την επιχείρηση.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έχουν δοθεί εντολές προς τις εταιρείες απορρύπανσης να καταβάλουν εντατικές προσπάθειες, προκειμένου να περιοριστεί η ρύπανση. Χαρακτηρίζει, δε, το συμβάν «τραγικό» και σημειώνει και ότι «δεν συγχωρείται η εκμετάλλευσή του από κανέναν».

«Οι δηλώσεις διαφόρων “ειδικών και μη” περί των δήθεν αιτιών του ναυαγίου παραπληροφορούν το κοινό και δημιουργούν εντυπώσεις που δεν βοηθούν ούτε στο έργο της απορρύπανσης, ούτε στη διαλεύκανση της αλήθειας, που πρώτοι εμείς επιθυμούμε να αποκαλυφθεί αφού η οικονομική καταστροφή της εταιρείας μας εκ του συμβάντος είναι ανυπολόγιστη» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Η πλοιοκτήτρια εταιρεία προς υπεράσπιση τουλάχιστον των εργαζομένων της, επαναλαμβάνει ότι το πλοίο είχε τα πιστοποιητικά του εν ισχύ και καμία καταγγελία δεν έγινε ποτέ από κανέναν ναυτικό σχετικά με την αξιοπλοΐα του δεξαμενόπλοιου».

Εξάλλου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία που εδρεύει η πλοιοκτήτρια εταιρεία στο Πέραμα, διοργανώνει στις 12.30 η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

«Στόχος μας με αυτή και άλλες αγωνιστικές δράσεις, που θα κλιμακωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι να αναδείξουμε τις εγκληματικές ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρείας για την πρωτοφανή οικολογική ζημιά που προκάλεσε στο θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και την ανάγκη να παρθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μην θρηνήσουμε μία νέα καταστροφή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ.

Απετράπη ο κίνδυνος ρύπανσης σε Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη

Μετά τον δήμαρχο Σαρωνικού Γιώργο Σωφρόνη, ο οποίος προμηθεύτηκε πλωτό αντιρρυπαντικό φράγμα μήκους 1 χλμ, για προληπτικούς λόγους, ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προχώρησε έγκαιρα στην πόντιση του πλωτού αντιρρυπαντικού φράγματος που μίσθωσε, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος εκτεταμένης ρύπανσης των παραλιών της πόλης από την πετρελαιοκηλίδα.

Από νωρίς χθες ξεκίνησε η τοποθέτηση τριών χιλιομέτρων πλωτών αντιρρυπαντικών φραγμάτων, από την άκρη της χερσονήσου της Πούντας (Χερσόνησος ΠΙΚΠΑ) με κατεύθυνση νότια προς την Αίγινα. Το φράγμα έχει ύψος 70 cm πάνω από το νερό ώστε να αποτρέπει κάθε πιθανή προσπέλαση της ρύπανσης προς τις ακτές.

Σε ανακοίνωση του δήμου σημειώνεται ότι η τοποθέτηση του φράγματος έγινε για λόγους πρόληψης και είναι το μεγαλύτερο σε μήκος που έχει χρησιμοποιηθεί σε παρόμοια περιστατικά. Για τους ίδιους λόγους υπάρχει μέριμνα και επιφυλακή των υπηρεσιών του δήμου, ως προς την διασφάλιση της παραλίας του παρακείμενου κάμπινγκ. Ειδικό όχημα καθαρισμού βρίσκεται σε ετοιμότητα να συγκεντρώσει και να απομακρύνει τα όποια συσσωματώματα μαζούτ ή σημεία πετρελαιοκηλίδας πλησιάσουν στην ακτή. Το όχημα είναι εφοδιασμένο με ειδικά πολυμερή, κροκκιδωτικά και ουσίες, ώστε να επεξεργάζεται και να διασπά άμεσα το συλλεχθέν απόβλητο, στα πρότυπα ενός συστήματος βιολογικού καθαρισμου, ο οποίος δεν έχει καθόλου επιβλαβείς επιπτώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Επίσης, συνεργεία καθαριότητας του δήμου ξεκίνησαν από νωρίς χθες το πρωί την περισυλλογή και των καθαρισμό των παραλιών Βούλας και Καβουρίου, από περιορισμένου μεγέθους συσσωματώματα μαζούτ που είχαν διασκορπιστεί στη θαλάσσια περιοχή.

Ο μηχανισμός του δήμου παρακολουθεί την εξέλιξη της κηλίδας από την πρώτη στιγμή και χθες το απόγευμα, με δύο σκάφη που επιστράτευσε η Πολιτική Προστασία του δήμου, παρόντος του δημάρχου και στελεχών του έγινε επιτόπια αυτοψία της ακτογραμμής της πόλης. Σε συνδυασμό με τις λήψεις από drone που χρησιμοποιήθηκε, εντόπισαν μια κηλίδα έκτασης περίπου πέντε στρεμμάτων, 3,2 μίλια ανοιχτά της Χερσονήσου της Πούντας (Χερσόνησος ΠΙΚΠΑ). Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον λιμενάρχη Σαρωνικού αλλά και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για τις ενέργειες του δήμου και πήρε εν λευκώ εξουσιοδότηση να διαχειριστεί τον ενδεχόμενο κίνδυνο, όπως έχει ήδη σχεδιάσει.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης, πετυχημένης προληπτικής επιχείρησης για την προστασία των ακτών της πόλης ο δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος δήλωσε: «Μετά την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του δημοτικού μηχανισμού καταφέραμε σ’ αυτή τη φάση να σώσουμε τις παραλίες της πόλης μας. Χωρίς να υπάρχει καμία αρμοδιότητα του δήμου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε δικές μας πρωτοβουλίες».

Ο δήμαρχος κλείνοντας ευχαρίστησε όλους συμμετέχοντες για την άμεση και αποτελεσματική επέμβασή τους και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει επιφυλακή «μέχρι την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού των παραλιών μας, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο».

Η διαδικασία για την απάντληση των καυσίμων του πλοίου είναι σε εξέλιξη

Το πράσινο φως από την ασφαλιστική εταιρεία, προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων έχει πάρει ιδιωτική εταιρεία. Σημειώνεται ότι στο σημείο του ναυαγίου υπάρχει σκάφος στο οποίο θα φορτωθούν τα καύσιμα του ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ, ενώ ειδικοί επί του θέματος σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρόκειται για διαδικασία στην οποία απαιτείται μεγάλη προσοχή, καθώς ένα λάθος μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα. Το πλοίο αναμένεται να τρυπηθεί από την κάτω και την πάνω πλευρά με ειδικά αντιεκρηκτικά εργαλεία, αφού πρόκειται για καύσιμα. Στη συνέχεια, από τη μία πλευρά με σωλήνα θα περνάει με πίεση ζεστό νερό και από την άλλη θα απαντλούνται τα καύσιμα, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κενό αέρα στις δεξαμενές και προκληθεί σύνθλιψη. Η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων αναμένεται να διαρκέσει περίπου 20 με 25 ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα