Συνεχίζονται οι αναταράξεις στα Σκόπια – Δεν δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Ζάεφ

Χωρίς απτά αποτελέσματα στην προσπάθειά της να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο που ταλανίζει την ΠΓΔΜ, αναχώρησε από τα Σκόπια η Υπάτη Αρμοστής για θέματα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ευρωπαία Επίτροπος είχε συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ όσο και με τους ηγέτες των κομμάτων όλου του πολιτικού και εθνοτικού φάσματος.

Σε δηλώσεις της, αφού επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης,

ζήτησε από τον Πρόεδρο της χώρας να ανακαλέσει την απόφασή του να μη δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ζόραν Ζάεφ. Ωστόσο από το γραφείο του Γκιόργκι Ιβάνοφ ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος της χώρας επιμένει στην απόφασή του.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας από οπαδούς του απερχόμενου πρωθυπουργού και ηγέτη του κόμματος VMRO DPMNE, με αίτημα να μη δοθεί η εντολή στον Ζόραν Ζάεφ και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Μια δήλωση, εξάλλου, του ηγέτη του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, ότι μεθοδεύεται «ουκρανικό σενάριο», πυροδότησε εικασίες και φήμες ότι οι οπαδοί του Νίκολα Γκρουέφσκι σχεδιάζουν να αποκλείσουν το κοινοβούλιο για να εμποδίσουν την είσοδο των νεοεκλεγέντων βουλευτών των άλλων κομμάτων και την προκήρυξη, μέχρι τις 5 Μαρτίου, από τη Βουλή δημοτικών εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα