Στροφή προς τον κρατικό παρεμβατισμό ετοιμάζει η Βρετανία μετά το Brexit

Μία νέα προσέγγιση που να στοχεύει στην αύξηση του παρεμβατισμού, την τόνωση της βιομηχανικής παραγωγής και της παροχής κινήτρων για επενδύσεις στην τεχνολογία και την έρευνα και ανάπτυξη (R&D), αναμένεται να υιοθετήσει η Βρετανία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Τερέζα Μέι.

Παρουσιάζοντας την πολυαναμενόμενη «Σύγχρονη Βιομηχανική Στρατηγική» της, η βρετανίδα πρωθυπουργός θα ζητήσει στενότερη συνεργασία με βασικές βιομηχανίες δίνοντας ως αντάλλαγμα τη στήριξη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό

πλαίσιο, το εμπόριο και την ανάπτυξη.

Το γεγονός ότι το βάρος δίδεται στη βιομηχανία και η στροφή σε μια προσέγγιση κυβερνητικού παρεμβατισμού αποτελεί πρόκληση για την παραδοσιακή, συντηρητική ιδεολογία του laissez-faire, πρωτοπόρος της οποίας ήταν η πρώην πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η Μέι θα ζητήσει από τις επιχειρήσεις να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες προκλήσεις, επικαλούμενη παραδείγματα επιτυχημένης συνεργασίας που βοήθησαν στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό από εταιρίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Nissan, ενώ έδωσε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε εταιρίες αεροναυπηγικής όπως η BAE Systems.

Ως αντάλλαγμα, θα υποσχεθεί «Κλαδικές Συμφωνίες» που θα αφορούν ρυθμιστικά εμπόδια, θα σχετίζονται με το πώς οι εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν τις εξαγωγές και θα στηρίζουν τη δημιουργία νέων θεσμών για την παροχή ηγεσίας, την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση των δεξιοτήτων.

«Η σύγχρονη βιομηχανική στρατηγική θα στηρίζει τη Βρετανία μακροπρόθεσμα: δημιουργώντας τις συνθήκες όπου οι επιτυχημένες επιχειρήσεις μπορούν να αναδυθούν και να αναπτυχθούν, και στηρίζοντάς τες να επενδύσουν στο μακροπρόθεσμο μέλλον της χώρας μας», ανέφερε η Μέι σε δήλωση που εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πριν την ανακοίνωση του σχεδίου.

Η παρουσίαση των βασικών σημείων της στρατηγικής – που αναμένεται να αφορά μεταξύ άλλων την οικονομική, περιφερειακή και ψηφιακή πολιτική – θα περιλαμβάνεται σε μια «Πράσινη Βίβλο», ένα έγγραφο που θα τεθεί σε διαβούλευση και που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης 10 βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της όπως η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και τη βελτίωση των προμηθειών.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της μερικές εβδομάδες ύστερα από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit πέρυσι, η Μέι έχει βάλει στην κορυφή της ατζέντας τη βιομηχανική παραγωγή, δημιουργώντας ένα νέο υπουργείο και προεδρεύοντας μιας υψηλόβαθμης υπουργικής επιτροπής για το θέμα αυτό.

Και μάλιστα την ώρα η επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ απειλεί να υπονομεύσει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, με αρκετές τράπεζες να σχεδιάζουν να μεταφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο εξωτερικό καθώς φοβούνται ότι θα χάσουν την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ.

Η Μέι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά, και θα επιδιώξει αντ’ αυτού μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ – ένα μονοπάτι που οι επικριτές του περιγράφουν ως «Σκληρό Brexit».

Keywords
Τυχαία Θέματα