Στις ΗΠΑ αναμένεται νομοθεσία που θα επιτρέπει την καταχώρηση ατόμων ως «non-binary»

Οι Γερουσιαστές της Καλιφόρνια, Toni Atkins και Scott Wiener, κατέθεσαν νομοσχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει στους ανθρώπους να επιλέγουν την καταχώρηση «non-binary».

Η εν λόγω καταχώρηση ως «non-binary» θα ωφελήσει τους ανθρώπους που δεν επιθυμούν να εντάσσονται στην δυαδική θεώρηση του φύλου, ως καταχώρηση φύλου στα πιστοποιητικά γέννησης

και σε άλλα έγγραφα.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας 179 – Πράξη Αναγνώρισης Φύλου του 2017 (the Gender Recognition Act of 2017) – περιγράφει επίσης τη διαδικασία, μέσω της οποίας τα άτομα μπορούν να ενημερώσουν το φύλο και τα ονόματά τους στα έγγραφα. Μία σημαντική αλλαγή που επιφέρει η εφαρμογή του, είναι πως οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειάζεται πλέον να υποβάλλουν γράμμα που να επιβεβαιώνει την ιατρική τους εξέταση.

Το νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσαν οι Atkins και Wiener την Τετάρτη 24 Γενάρη, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Γενάρη του 2018, εάν εγκριθεί από το Νομοθετικό Σώμα και υπογραφεί από τον κυβερνήτη Jerry Brown. Εάν ψηφιστεί, η Πολιτεία της Καλιφόρνια θα είναι η πρώτη στη χώρα που θα έχει θεσπίσει μία τρίτη επιλογή για τα non-binary άτομα.

Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν «μεγάλη σύγχυση» στις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις, όταν π.χ. περνούν τον έλεγχο ασφαλείας στο αεροδρόμιο ή αγοράζουν κάτι με την πιστωτική τους κάρτα, και «η ταυτότητά τους φαίνεται να μην ταιριάζει ακριβώς με την εμφάνισή τους», είπε η Atkins, η οποία είναι λεσβία.

Σημειώνει πως, όταν ήταν μέλος του Κοινοβουλίου της Πολιτείας, συνέγραψε το νομοσχέδιο 1121 – την Πράξη Αλλαγής Ονομάτων και Πιστοποιητικών Γέννησης/Θανάτου (the Name Changes and Birth/Death Certificates Act) – έτσι ώστε να απλοποιήσει τη διαδικασία, μέσω της οποίας οι άνθρωποι θα μπορούσαν νόμιμα να αλλάξουν το όνομα και το φύλο τους. Ο Brown εφάρμοσε το νόμο το 2013.

«Όσο εξετάζαμε το ζήτημα, ανέκυπταν ολοένα και περισσότερα θέματα, τα οποία έπρεπε περαιτέρω να διευθετηθούν και να αποσαφηνιστούν», αναφέρει η Atkins σε μία συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη Τρίτη. Μεταξύ άλλων διατάξεων, η παράγραφος 179 επιτρέπει στα άτομα κάτω των 18 να κάνουν αίτηση, ώστε να αλλάξουν την καταχώρηση του φύλου τους στο πιστοποιητικό γέννησης.

«Έχω προσωπικούς φίλους, οι οποίοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν το ζήτημα για τα παιδιά τους» που δεν ήταν μεγαλύτερα από 3 ετών, λέει η Atkins. «Ήταν κάτι που με εξέπληξε».Το νομοσχέδιο είναι μια ευκαιρία «να ενισχύσουμε τα ατομικά δικαιώματα για μία κοινότητα. Να προσφέρουμε εναλλακτικά πρότυπα με τα οποία μπορούμε να ταυτιζόμαστε ως άτομα», είπε.

Ένα από τα άτομα, που αυτοπροσδιορίζεται ως τρανς άτομο και χρησιμοποιεί τρίτου προσώπου αντωνυμίες, J.M. Jaffe, λέει πως δεν έχει την βεβαιότητα, εάν θα αλλάξει τα έγγραφα σε non-binary, «αλλά τουλάχιστον το γεγονός ότι μπορώ να επιλέξω είναι συναρπαστικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα