Σκουρλέτης: Προς διαβούλευση οι θεσμικές αλλαγές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ανακοίνωσε από την Ξάνθη ότι η κυβέρνηση θα θέσε σε δημόσια διαβούλευση και συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που ήδη προγραμματίζει στο πλαίσιο της λειτουργίας του Καλλικράτη.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε συνάντηση εργασίας το μεσημέρι με όλους τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, παρουσία και του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου, με τους οποίους συζήτησε

όλα τα θέματα που αφορούν τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι στόχος της συνάντησης με τους δημάρχους και τους εκπρόσωπους των ΟΤΑ είναι ο απευθείας διάλογος, ώστε να ακουστούν παρατηρήσεις και να καταγραφούν προβλήματα και προτάσεις.

«Είμαστε φανατικά οπαδοί του διάλογου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης και συνέχισε:

«Μας ενδιαφέρει πριν οριστικοποιήσουμε τις θέσεις που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, να εξαντλήσουμε όλες τις μορφές επικοινωνίας και διαβούλευσης.

Ο νέος εκλογικός νόμος είναι μια από αυτές τις αλλαγές που θα φέρουμε προς ψήφιση.

Επίσης υπάρχει το θέμα των αρμοδιοτήτων των δήμων, των πόρων, αλλά και των σχέσεων με την αποκεντρωμένη διοίκηση και την κεντρική εξουσία.

Είναι ένα πολύ μεγάλο πλέγμα αλλαγών που πρέπει να αποσαφηνιστεί.

Θεωρούμε ότι μέχρι τα μέσα της χρονιάς, θα έχουμε ολοκληρώσει την επικοινωνία και τη διαβούλευση με τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στη θεσμοθέτηση των αλλαγών».

Ερωτηθείς για το θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο υπουργός Εσωτερικών, υπογράμμισε ότι αυτό θα πρέπει να κλείσει, και πως η κυβέρνηση, έχοντας στα χέρια της απτά αποτελέσματα από το τι έχει πράξει μέχρι σήμερα, προσπαθεί να την κλείσει το συντομότερο δυνατό.

«Αισιοδοξούμε», συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης, «ότι οι παράλογες απαιτήσεις που ακούγονται από κύκλους των δανειστών, τελικά θα καμφθούν.

Αυτό που επιβάλλεται είναι το διαπραγματευτικό μέτωπο της Ελλάδας να είναι ενιαίο.

Δεν μπορεί τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει μια μάχη υπέρ των συμφερόντων της χώρας, η αντιπολίτευση να τραβάει το χαλί.

Αυτό είναι ακατανόητο και είναι ενάντια στα συμφέροντα του λαού μας».

Στη διάρκεια της συνάντησης με τους δημάρχους, τονίστηκε ότι πιθανόν και μέσα στον επόμενο μήνα να πραγματοποιηθεί κοινό συνέδριο από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, προκειμένου να συζητηθούν οι θέσεις και οι προτάσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζει.

Κατά την είσοδο του στο χώρο της συνάντησης με τους δημάρχους, ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε με μικρή ομάδα συμβασιούχων που εργάζονται στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ξάνθης, η πληρωμή των οποίων καθυστερεί.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι έπρεπε ώστε να προλάβει προβλήματα που αφορούν, είτε την παράταση των συμβάσεων είτε την πληρωμή τους.

Τόνισε πως έφερε τροπολογία, η οποία αποσαφηνίζει πλήρως τις προϋποθέσεις πληρωμής – που εφόσον συντρέχουν, δεν δικαιολογείται να μην πληρώνονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Το απόγευμα, ο υπουργός Εσωτερικών θα μιλήσει σε συγκέντρωση φίλων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αύριο θα επισκεφτεί τη Δράμα και την Καβάλα στο πλαίσιο της περιοδείας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα