Σκηνικό πολέμου στη Μέση Ανατολή – Στις Βρυξέλλες ο ισραηλινός πρωθυπουργός (video)

Συνεχίζεται η ένταση σε ΠαλαιστίνηΜε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συναντηθεί ο ΝετανιάχουΟι υπουργοί Εξωτερικών της Ε..Ε θα ζητήσουν για μια ακόμη φορά την επανέναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεωνΤο Ισραήλ κατέστρεψε σήραγγα στη ΓάζαΤέσσερις νεκροί και τουλάχιστον 1.000 ο απολογισμός

Συνεχίζεται η οργή των Παλαιστίνιων μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς Παλαιστίνιους και τουλάχιστον 1.000 οι τραυματίες.

Δείτε επίσης: «Βράζει» η Μέση Ανατολή – Άγριες συγκρούσεις σε Γάζα και Ραμάλα (εικόνες – video)

I would love to interview @jaredkushner about these protests outside the US Embassy in Beirut. pic.twitter.com/XYNgVen6ac

— Mark Kewman (@mkewman) December 10, 2017

Στις Βρυξέλλες ο Νετανιάχου – Συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέντε ημέρες μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξήρε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε ότι αναμένει πως το ίδιο θα πράξουν και οι Ευρωπαίοι.

Ακόμη, στη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες ο Νετανιάχου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στη διάρκεια του «άτυπου» πρωινού με τον ισραηλινό πρωθυπουργό οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε..Ε θα ζητήσουν για μια ακόμη φορά «την επανέναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων» με τους εκπροσώπους των Παλαιστινίων, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ε.Ε. επιθυμεί να εκμεταλλευθεί την επίσκεψη του Νετανιάχου για να εκφράσει τη διαφωνία της με τη συνέχιση του εβραϊκού εποικισμού.

Ωστόσο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα δυσκολευθούν να κρύψουν τις βαθιές διαφωνίες στο πλαίσιο της Ένωσης, όπου κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Ελλάδα επιθυμούν να εξομαλυνθούν οι δύσκολες σχέσεις του μπλοκ με το Ισραήλ.

Η Ουγγαρία μπλόκαρε την Τετάρτη το βράδυ μια κοινή απόφαση των 28 χωρών μελών η οποία καταδίκαζε την κίνηση της Ουάσινγκτον.

Τελικά η Ε.Ε. εξέφρασε μέσω μιας ανακοίνωσης της Μογκερίνι «τη σοβαρή της ανησυχία» για την κατάσταση και εξέφρασε φόβους για «επιπτώσεις στην προοπτική ειρήνευσης» στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση των ΗΠΑ.

Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα που ενδέχεται να συζητηθεί στις Βρυξέλλες είναι η καταστροφή από το Ισραήλ υποδομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι οποίες προορίζονται «για τις ευάλωτες παλαιστινιακές κοινότητες» και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ ή χώρες μέλη της.

Το Ισραήλ κατέστρεψε σήραγγα στη Γάζα

Μια ημιτελής σήραγγα που επεκτείνεται σε περισσότερο από ένα χιλιόμετρο από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ καταστράφηκε ολοσχερώς από τις δυνάμεις του Ισραήλ, καθώς θεωρήθηκε ως τρομοκρατικό έργο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Άμυνας του Ισραήλ, Τζόναθαν Κόνικους, δήλωσε ότι η σήραγγα, η οποία ξεκινούσε από την πόλη Χαν Υούνη, είχε “διεισδύσει” σε αρκετές εκατοντάδες μέτρα μέσα στο ισραηλινό έδαφος.

Ο στρατός δεν πιστεύει ότι υπήρχαν θύματα στο εσωτερικό της σήραγγας μετά την κατεδάφισή της, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Διαδηλώσεις και στον Λίβανο

Την Κυριακή σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων διαδηλωτών στο Λίβανο και τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές και λιβανέζικες σημαίες και φώναζαν συνθήματα εναντίον του Ντ. Τραμπ, ενώ έβαλαν φωτιά στους δρόμους και πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.Δείτε επίσης: Δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία στη ΒηρυτόΣτον Λίβανο ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκ των οποίων πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, το οποίο κατείχε το νότιο Λίβανο επί 22 χρόνια προτού αποσύρει τα στρατεύματά του το 2000, χωρίς ωστόσο οι δύο χώρες να έχουν υπογράψει πρακτικά κάποια συμφωνία ειρήνευσης.H Φατάχ καλεί τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τουςΗ Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Δείτε επίσης: «Καίγεται» η Γάζα: Στους τέσσερις οι νεκροί μετά από ισραηλινές επιδρομές (εικόνες)

Σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το Σάββατο το βράδυ, έπειτα από τρεις ημέρες βίαιων επεισοδίων στη διάρκεια των οποίων τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν, η Φάταχ ζητεί «να συνεχιστεί η σύγκρουση και να επεκταθεί σε όλα τα σημεία που είναι παρών ο ισραηλινός στρατός».

#BREAKING Clashes in front of road leading to US Embassy in #Beirut #Jerusalem @usembassybeirut pic.twitter.com/scA7QDfNBV

— LAVINYASOCIADOS (@LAVINYASOCIADOS) December 10, 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα