Σκάνδαλο με χρηματισμό παικτών μπάσκετ στις ΗΠΑ

“Βόμβα” μεγατόνων πλήττει το αμερικανικό μπάσκετ καθώς το FBI πραγματοποίησε έρευνα, κάτω από άκρα μυστικότητα, και αποκάλυψε τους “υπόγειους διαδρόμους” μεταξύ πανεπιστημίων, παικτών, οικογενειών, ατζέντηδων και γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών.

Το FBI πραγματοποίησε έρευνα που αποδεικνύει πως παράγοντες και προπονητές, με τις οικονομικές “ευλογιές” της Adidas, χειραγωγούσαν μεγάλα ταλέντα των γυμνασίων (High Schools) στις Ηνωμένες

Πολιτείες προκειμένου να υπογράψουν με συγκεκριμένα κολέγια που χρηματοδοτούσε η γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών.

Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα του Business Insider, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 συλλήψεις υπόπτων, μεταξύ των οποίων μεγαλοστέλεχος της εταιρείας Adidas.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την Τρίτη (26/9) πως προπονητές από το Arizona, το Auburn, το USC και το Oklahoma State είναι μεταξύ των κατηγορούμενων.

Την ίδια ώρα, στην υπόθεση εμπλέκονται ατζέντηδες, οικονομικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι της συγκεκριμένης εταιρείας αθλητικών ειδών. Μάλιστα, από τις κατηγορίες δεν λείπουν και τρανταχτά ονόματα όπως του Jim Gatto, διευθυντή μάρκετινγκ του κολοσσού αθλητικής ένδυσης και υπόδυσης, που παρουσιάζεται μάλιστα ως “εγκέφαλος” της υπόθεσης.

Μαζί με τον Gatto εγκαλούνται ακόμα τέσσερα άτομα, για τη λήψη και διακίνηση χρημάτων για δωροδοκία των νεαρών αθλητών που έρχονται από τα High Schools στο NCAA, όπως επίσης των οικογενειών τους.

Σε μία περίπτωση, ο Gatto κατηγορείται για το χρηματισμό αθλητή και της οικογένειάς του με 100.000 δολάρια προκειμένου να τον πείσει να υπογράψει με “γνωστό πανεπιστήμιο” στο Κεντάκι.

Το όνομα του πανεπιστημίου δεν αναφέρεται. Ωστόσο, το Business Insider αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι το Luisville το οποίο υπέγραψε συμβόλαιο με την Adidas αξίας 160 εκατομμυρίων δολαρίων, τον περασμένο Αύγουστο.

Την ίδια ώρα το University of Miami υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Adidas 12ετούς διάρκειας, σύμφωνα με τη δικογραφία.

Το FBI υποστηρίζει πως μέρος του ανταλλάγματος αφορά στην πληρωμή – επιβράβευση παικτών σε περίπτωση αποδοχής των προτάσεων από τις δύο ομάδες.

“Σήμερα, ενημερωθήκαμε πως έγινε ομοσπονδιακή έρευνα και συνελήφθη ένας υπάλληλος μας”, ενημέρωσε εκπρόσωπος της Adidas στο Business Insider.

Πρόσθεσε δε πως: “μαθαίνουμε ακόμη πράγματα για τη διαδικασία. Δεν είχαμε ενημέρωση για κάποιο παράπτωμα και είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τις Αρχές προκειμένου να μάθουμε περισσότερα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα