Σε πύρινο κλοιό η Αλβανία – Συνδρομή δύο ελληνικών αεροσκαφών

Δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κέρκυρα θα αναλάβουν πυροσβεστικό έργο στην Αλβανία, η οποία μαστίζεται το τελευταίο 24ώρο από χωρίς προηγούμενο εστίες πυρκαγιών, αναφέρουν πηγές από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απόφαση αποστολής ελληνικών πυροσβεστικών σκαφών ελήφθη ύστερα από αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Από χθες μαίνονται στη χώρα 25 ισχυρές εστίες φωτιάς, με τις μεγαλύτερες και τις πιο καταστρεπτικές στην περιοχή ανάμεσα στη Χειμάρρα και τον Αυλώνα.

Είναι η πρώτη φορά που η Αλβανία αντιμετωπίζει τόσα πυκνά και ισχυρά μέτωπα πυρκαγιών.

Η Αλβανία δεν διαθέτει στόλο αεροπυρόσβεσης, ταυτόχρονα ούτε δυνατότητες πρόσβασης των οχημάτων σε δασώδεις περιοχές. Συνεπώς, η πυρόσβεση με πρωτόγονα μέσα και μόνο με ανθρώπινες δυνάμεις καταστούν αδύνατο το πυροσβεστικό τους έργο.

Στις καταστάσεις αυτές, η αλβανική πλευρά αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια σε τρίτες χώρες, ανακοινώνοντας προς το παρόν, την ετοιμότητα να συμβάλλει μόνο η Ελλάδα.

Η Ελλάδα και παλιότερα είχε στείλει στην Αλβανία πυροσβεστικά αεροσκάφη, αλλά στις περιπτώσεις αυτές η αποστολή τους αφορούσε την πυρόσβεση πυρκαγιών στις ελληνικές μειονοτικές περιοχές.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα