Σε ποιες παγίδες πέφτουν οι γονείς όταν προσπαθούν να συνετίσουν το παιδί τους

Όταν το μικρό σας αρνείται να ακούσει όσα του λέτε ή κι εσείς είστε αγανακτισμένοι ή κουρασμένοι είναι πολύ εύκολο να πέσετε σε παγίδες που ενώ θεωρείτε ότι θα λύσουν το πρόβλημα, στην πραγματικότητα το κάνουν χειρότερο. Δείτε ποιες φράσεις συχνά χρησιμοποιούν οι γονείς για να συνετίσουν το παιδί χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Του λέτε με επιθετικότητα να σταματήσει αμέσως. Προφανώς και όταν το παιδί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει απλά με μια επιθετική

εντολή. Θα συνεχίσει μέχρι να σας φτάσει στα όριά σας.

Το απειλείτε ότι θα φύγετε, αν δεν σταματήσει. Στην πραγματικότητα αυτή η «απειλή» είναι αυτό που θα ήθελε να κάνετε ούτως ή άλλως, καθώς το πιθανότερο είναι να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο επειδή είναι κουρασμένο.

Το… δωροδοκείτε λέγοντάς του ότι θα του πάρετε παγωτό αν έχει καλή συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δεν του μαθαίνετε πώς να συμπεριφέρεται σωστά παρά μόνο τι πρέπει να κάνει όταν θα λάβει κάποιο αντάλλαγμα.

Το στέλνετε στο δωμάτιό του για να «σκεφτεί όσα έκανε». Ωστόσο ένα νήπιο πιθανόν να συμπεριφέρεται άσχημα ή να μην ακούει επειδή δεν βρίσκει άλλο τρόπο να εκφράσει τα «δύσκολα» συναισθήματα, όπως τον θυμό, τη ζήλια ή ακόμα και την κούραση. Επομένως το να στέλνετε στο δωμάτιό του δεν έχει κανένα νόημα.

Το συγκρίνετε με τον/την αδερφή του, τον/την ξαδέρφη του ή τον γιο και την κόρη των φίλων σας. Οι συγκρίσεις αυτές είναι καταστροφικές για την ψυχολογία του παιδιού, ενώ δεν πρόκειται να βελτιώσουν τη συμπεριφορά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα