«Σε ό,τι κάνω, στόχος μου είναι να ενισχύσω τη δημοκρατία», δηλώνει η Μέρκελ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μίλησε για τον εθισμό στην πολιτική και τις προσπάθειές της να κερδίσει τους ψηφοφόρους της δεξιάς ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, όπου διεκδικεί τέταρτη θητεία.

«Μέχρι τον περσινό Νοέμβριο σκεφτόμουν πολύ αν θα πρέπει να θέσω υποψηφιότητα ξανά», δήλωσε η Μέρκελ

όταν ο δημοσιογράφος του Spiegel της επεσήμανε ότι η τέταρτη θητεία του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ ήταν μια αποτυχία.

«Έχω την απαραίτητη δύναμη και εξακολουθώ να είμαι περίεργη για τους ανθρώπους και για το πώς αλλάζει η ζωή και η χώρα, αλλά και για τις προκλήσεις που παρουσιάζει η πολιτική. Πιστεύω ότι αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας, το να μην πιστεύεις ότι τα ξέρεις όλα», σχολίασε.

Η Μέρκελ επεσήμανε μάλιστα χαριτολογώντας ότι για να παραμένει προσγειωμένη διαβάζει «επικριτικά άρθρα στον Τύπο».

«Ως καγκελάριος είμαι, όπως θα έπρεπε να είμαι, συνεχώς υπό το μικροσκόπιο τόσο του κοινού όσο και των μέσων. Είναι επίσης σημαντικό για εμένα οι συνεργάτες μου να μου λένε ανοικτά πώς βλέπουν τα πράγματα», εξήγησε.

Σχολιάζονται την αυριανή τηλεμαχία με τον αντίπαλό της των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για τους Γερμανούς «να δουν τι είδους πολιτική προσφέρουν ο Μάρτιν Σουλτς κι εγώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, στόχος της είναι «σε ό,τι κάνω να ενισχύω τη δημοκρατία στη Γερμανία και εκτός. Οι ΗΠΑ είναι επίσης μια ισχυρή δημοκρατία. Όπως βλέπουμε για παράδειγμα στην Πολωνία και την Ουγγαρία είναι σημαντικό να έχουμε αντίβαρα στα δημοκρατικά συστήματα και πιστεύω ότι εξακολουθούν να είναι ισχυρά στις ΗΠΑ».

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε εξάλλου ότι δεν πιστεύει πως η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση της προσφυγικής κρίσης του 2015 συνέβαλε στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

«Το καλοκαίρι του 2015 αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση. Είμαι πεπεισμένη ότι η αντίδρασή μας ήταν λογική και σωστή. Όμως επειδή το CDU τάσσεται υπέρ της ελεγχόμενης μετανάστευσης, έχουμε αρχίσει να αντιμετωπίζουμε τις αιτίες της και να καταπολεμούμε τη διακίνηση μεταναστών, και έχουμε λάβει μέτρα όπως η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας», υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα