Σε αναβρασμό η Ισπανία – Ένταση, συλλήψεις και πορείες πριν το καταλανικό δημοψήφισμα

Κατασχέθηκαν εκατομμύρια ψηφοδέλτια για το δημοψήφισμαΟ πρόεδρος της Καταλωνίας κατηγορεί τη Μαδρίτη ότι κατάργησε ντε φάκτο την αυτονομία της περιοχής κι επιβάλλει κράτος εξαίρεσηςΗ καταλανική κυβέρνηση καταγγέλλει την επέμβαση της Εθνοφυλακής και προαναγγέλλει κινητοποιήσειςΟ Ραχόι υπεραμύνεται της πολιτικής του απέναντι στο καταλανικό δημοψήφισμαΣτους δρόμους οι Καταλανοί

Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Ισπανία, δύο εβδομάδες πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Η κυβέρνηση Ραχόι προχώρησε σε συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης και των Καταλανών, που βγήκαν στους δρόμους.

Συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης

Άνδρες της ισπανικής Εθνοφυλακής έθεσαν υπό κράτηση τον ΓΓ του συμβουλίου Οικονομίας, Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, στενό συνεργάτη του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της καταλανικής κυβέρνησης, Οριόλ Τζουνκέρας, στα πλαίσια επιχείρησης σε αρκετές έδρες της τοπικής «Τζενεραλιτάτ» για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής την 1η Οκτωβρίου, που τέθηκε εκτός νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την Εθνοφυλακή, έξω από το συμβούλιο Οικονομικών και στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Μέγαρο της «Τζενεραλιτάτ» και άλλες έδρες της κυβέρνησης για τον εντοπισμό εγγράφων και στοιχείων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά και για να εφαρμοσθεί η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τα οικονομικά της Καταλωνίας, σε μία προσπάθεια να αναστείλει το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Εθνοφυλακή προέβη σε συλλήψεις 14 προσώπων, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της καταλανικής κυβέρνησης. Εκτός από τον Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ, κρατούνται ο ΓΓ του συμβουλίου Οικονομικών, Λιουΐς Σαλβαδό, ο υπεύθυνος του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφόρησης, Τζοσουέ Σαλιέντ Ρίβας, και ο υπεύθυνος του Γραφείου Κοινωνικών Υποθέσεων, Τσαβιέρ Πούτς Φαρέ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης για την είσοδο της Εθνοφυλακής σε γραφεία της «Τζενεραλιτάτ», πλήθος κόσμου συνέρρευσε έξω από τα συγκεκριμένα σημεία, αποδοκιμάζοντας τους Εθνοφύλακες, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και μοιράζοντας φυλλάδια με την προτροπή «Ψηφίζουμε για να είμαστε ελεύθεροι».

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζεμόντ, συγκάλεσε αμέσως έκτακτη σύνοδο της «Γκοβέρν» στην έδρα της για να αποφασιστεί η απάντηση στην εισβολή της Εθνοφυλακής. Από την πλευρά του, ο Τζουνκέρας ανακοίνωσε πως με την πράξη αυτή, η κυβέρνηση «επιτίθεται στους θεσμούς και συνεπώς επιτίθεται και στους πολίτες. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό».

Η είδηση της εισβολής της Εθνοφυλακής προκάλεσε αναστάτωση και μέσα στο Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τον κυβερνητικό έλεγχο. Οι βουλευτές του καταλανικού κόμματος ERC, που συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση, εγκατέλειψαν το Κοινοβούλιο, αφότου ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ρουφιάν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι «να πάρει τα βρωμόχερά του από την Καταλωνία».

Αλλά και ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, εγκάλεσε την κυβέρνηση, τονίζοντας πως είναι «ντροπή» για την Ισπανία να έχει «πολιτικούς κρατουμένους» τη σήμερον ημέρα και ζήτησε να αναζητηθεί μία λύση «με σοφροσύνη και διάλογο» μέσα από την πρόταση του κόμματός του να συσταθεί μία Εθνοσυνέλευση για το καταλανικό ζήτημα.

Κατασχέθηκαν εκατομμύρια ψηφοδέλτια για το δημοψήφισμα

Η Εθνοφυλακή κατέσχεσε και πολλά εκατομμύρια ψηφοδέλτια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου, όπως έγινε γνωστό από μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

“Αυτή τη στιγμή τα μετρούν, μπορεί να είναι 9 εκατομμύρια ψηφοδέλτια”, είπε η πηγή αυτή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διευκρίνισε επίσης ότι η κατάσχεση έγινε στην κοινότητα Μπίγκες που απέχει 45 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης.

Ο πρόεδρος της Καταλωνίας κατηγορεί τη Μαδρίτη ότι κατάργησε ντε φάκτο την αυτονομία της περιοχής κι επιβάλλει κράτος εξαίρεσης

Ο πρόεδρος της καταλανικής «Τζενεραλιτάτ» (κυβέρνησης), Κάρλες Πουτζεμόντ, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ισπανία πως «κατάργησε ντε φάκτο» την αυτονομία της βορειοανατολικής αυτής επαρχίας και πως «έχει επιβάλει ντε φάκτο ένα κράτος εξαίρεσης», ενώ συνάμα απηύθυνε κάλεσμα στους Καταλανούς να απαντήσουν με «σθένος και ηρεμία» προσερχόμενοι να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.

Ο Πουτζεμόντ εμφανίστηκε στην γοτθική αίθουσα του Μεγάρου της «Τζενεραλιτάτ» πλαισιωμένος από τους υπουργούς του, προκειμένου να αναγνώσει στους δημοσιογράφους και τους Καταλανούς την ανακοίνωση της κυβέρνησής του.

Η καταλανική κυβέρνηση καταγγέλλει την επέμβαση της Εθνοφυλακής και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του καταλανικού κόμματος En Comú Podem στο ισπανικό Κοινοβούλιο, Τσαβιέρ Ντομενέκ, δήλωσε πως η παράταξή του θα συμμετέχει σε κινητοποιήσεις εναντίον των «επιθέσεων» της κεντρικής κυβέρνησης, μέσω της Εθνοφυλακής και κατηγόρησε τη Μαδρίτη πως παραβιάζει το συνταγματικό πλαίσιο με τις μεθοδεύσεις της κατά του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής την 1η Οκτωβρίου.

Ο ίδιος τόνισε πως μετά την αποχώρηση των βουλευτών των κομμάτων της καταλανικής κυβέρνησης PdeCAT και ERC από το Κοινοβούλιο της Μαδρίτης, ο Ντομενέκ δήλωσε πως οι βουλευτές της παράταξής του θα διαβουλευθούν για να αποφασίσουν εάν θα επιστρέψουν στη Βαρκελώνη, διότι τούτες τις στιγμές πιστεύουν πως οι Καταλανοί θα πρέπει να είναι «ενωμένοι» και να κινητοποιηθούν.

Παράλληλα, ο σύμβουλος (υπουργός) Καταλανικής Επικράτειας, Τζουσέπ Ρουλ, κατήγγειλε την «κατάσταση πολιορκίας και απροκάλυπτης καταστολής».

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ότι εφαρμόζει «ντε φάκτο» και «από την πίσω πόρτα» το Άρθρο 155 του Συντάγματος (για την αφαίρεση της αυτονομίας από μία περιοχή), διότι επεμβαίνει σε μία αυτόνομη κοινότητα. Πράξεις σαν κι αυτές βρίσκονται πλέον «στο πεδίο της πολιτικής παρανομίας», που φθάνουν έως «τη σύλληψη των αντιπάλων» της κυβέρνησης, ενώ αποτελούν «κόκκινες γραμμές» που οι Καταλανοί δεν πρέπει να αφήσουν να παραβιαστούν.

Στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Ρουλ τονίζει πως πλέον «η ψήφος την 1η Οκτωβρίου είναι πλέον ένα ζήτημα αξιοπρέπειας, δημοκρατικής αξιοπρέπειας. Οι κάλπες θα στηθούν».

Στον αντίστοιχο λογαριασμό της, η σύμβουλος Εργασίας, Ντολόρς Μπάσας, επιβεβαίωσε πως η Εθνοφυλακή εισέβαλε και στη δική της έδρα και τονίζει «βιώνουμε μία κατάσταση πολιορκίας, επονείδιστη, θα ψηφίσουμε».

Ο Ραχόι υπεραμύνεται της πολιτικής του απέναντι στο καταλανικό δημοψήφισμα

Ο ισπανός πρωθυπουργός υποστήριξε, απαντώντας στο Κοινοβούλιο για τα μέτρα που λαμβάνει κατά του καταλανικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, πως απέναντι στην πρόκληση που αντιτείνουν οι αυτονομιστές, που «προσπερνούν τους νόμους» και δρουν κατά του Συντάγματος και του κρατούντος Καθεστώτος της Καταλωνίας, «το Κράτος λογικά οφείλει να αντιδράσει».

«Δεν υπάρχει κανένα δημοκρατικό κράτος σε όλον τον κόσμο που να αποδέχεται αυτά που μεθοδεύουν αυτοί οι άνθρωποι: τους είχαμε προειδοποιήσει, γνώριζαν πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί διότι καταστρέφει την εθνική κυριαρχία και το δικαίωμα που έχουν όλοι οι Ισπανοί να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να είναι η χώρα τους», δήλωσε ο Ραχόι στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης για τον κυβερνητικό έλεγχο, όπου απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις για το καταλανικό ζήτημα.

Για τον Ραχόι, «εάν στην Ισπανία δεν τηρηθεί ο νόμος αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι αδικία, αυθαιρεσία και ο νόμος του ισχυρότερου και αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο».

Στους δρόμους οι Καταλανοί

Χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους, μετά τη σύλληψη μελών της κυβέρνησης της περιφέρειας της Καταλονίας.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε, μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, διαδηλωτές να περικυκλώνουν και να χτυπούν ένα όχημα της εθνοφυλακής, ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

“Έξω οι δυνάμεις κατοχής” φώναζαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους. “Θα ψηφίσουμε για να είμαστε ελεύθεροι” είχαν γράψει στα πλακάτ που κρατούσαν.

Μια εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών επιβεβαίωσε ότι έχουν συλληφθεί 13 υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Καταλονίας και ότι έγιναν 22 έρευνες για να εμποδιστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας είχε προειδοποιήσει με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα ηγετικά στελέχη και τους δημοσίους υπαλλήλους της Καταλονίας ότι δεν επιτρέπεται να συνεργαστούν στην οργάνωση της “παράνομης ψηφοφορίας” της 1ης Οκτωβρίου. Όμως οι αυτονομιστές αγνόησαν την προειδοποίηση.

“Να αντισταθούμε ειρηνικά. Να βγούμε έξω για να υπερασπιστούμε τους θεσμούς μας με μη βίαια μέσα” ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο Τζόρντι Σάντσες, ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα αυτονομιστικά κινήματος, της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης (ANC). “Διέπραξαν ένα τεράστιο λάθος. Θέλαμε να ψηφίσουμε και κήρυξαν τον πόλεμο”, πρόσθεσε.

Η Μπαρτσελόνα καταδικάζει την επιχείρηση της Εθνοφυλακής και τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Βαρκελώνης, FC Barcelona, εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζει την επιχείρηση της ισπανικής Εθνοφυλακής κατά της καταλανικής κυβέρνησης και ιδίως τις συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της τοπικής «Τζενεραλιτάτ».

Η δημοφιλής ομάδα αφήνει να εννοηθεί πως υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της τοπικής κυβέρνησης για το δικαίωμά της να αποφασίζει για το μέλλον της αυτόνομης περιοχής. «Η Barça παραμένει πιστή στην ιστορική δέσμευση της υπεράσπισης της χώρας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας έκφρασης και του δημοψηφίσματος», τονίζεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του συλλόγου.

«Η Barça καταδικάζει κάθε πράξη που μπορεί να εμποδίσει το δικαίωμα του αποφασίζειν και την ελευθερία έκφρασης», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

Η καταλανική ομάδα με την ανακοίνωσή της εκφράζει τη στήριξή της στα πρόσωπα, τις οντότητες και τους θεσμούς «που εργάζονται για να εγγυηθούν αυτά τα δικαιώματα», εξηγεί η διοίκησή της στην ανακοίνωση, κάνοντας σαφές πως η ομάδα θα υποστηρίξει τη γνώμη της «πλειοψηφίας των Καταλανών» και τονίζει πως ο τρόπος έκφρασης αυτός ήταν πάντοτε «κόσμιος, ειρηνικός και παραδειγματικός».

The FC Barcelona communique from Club spokesman, Josep Vives https://t.co/OL8CEFAOt3 pic.twitter.com/bj7jkn1jry

FC Barcelona (@FCBarcelona) 20 Σεπτεμβρίου 2017

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – EFE – El Pais – El Periodico – El Publico – La Vanguardia)

Keywords
Τυχαία Θέματα