Προσφυγή και από το φιλοκουρδικό κατά του δημοψηφίσματος – «Κανένα δικαίωμα διαμαρτυρίας»

Το HDP κατέθεσε σήμερα προσφυγή στην τουρκική εκλογική επιτροπήΤη Τρίτη προσφυγή κατέθεσε και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό ΚόμμαΟ πρόεδρος του HDP βρίσκεται φυλακισμένοςΗ αντίδραση του τούρκου πρωθυπουργού

Μετά το το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) που κατέθεσε χθες προσφυγή στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο για την ακύρωση του δημοψηφίσματος, σειρά πήρε σήμερα το φιλοκουρδικό αντιπολιτευόμενο κόμμα της Τουρκίας HDP.

Συγκεκριμένα,

το HDP κατέθεσε σήμερα προσφυγή στην τουρκική εκλογική επιτροπή για την ακύρωση του δημοψηφίσματος με το οποίο χορηγήθηκαν σαρωτικές νέες εξουσίες στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι υπήρξαν εκτεταμένες ατασθαλίες.

Ο αντιπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ δήλωσε πως το γεγονός ότι η εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος διεξήχθη υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ενώ οι ηγέτες του κόμματος τελούσαν υπό κράτηση, το ότι οι υποψήφιοί του ως παρατηρητές σε εκλογικά τμήματα απορρίφθηκαν και το ότι κρατικοί πόροι χρησιμοποιήθηκαν για την εκστρατεία υπέρ του «ναι», όλα αυτά υπονόμευσαν την ψηφοφορία.

Ο Σαντσάρ δήλωσε επίσης πως η απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η εκλογική επιτροπή να επιτρέψει να καταμετρηθούν ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια δεν επέτρεψε να τηρηθούν τα κατάλληλα αρχεία, πράγμα που σημαίνει πως είναι τώρα αδύνατο να προσδιοριστεί πόσες άκυρες ή πλαστές ψήφοι μπορεί να έχουν καταμετρηθεί. Επίσης σε ορισμένους ψηφοφόρους δεν επετράπη να ψηφίσουν με μυστικότητα, πρόσθεσε.

«Το δημοψήφισμα αυτό θα παραμείνει για πάντα αμφιλεγόμενο», δήλωσε ο Σαντσάρ στους δημοσιογράφους. «Δεν μπορείς να οικοδομήσεις μια αλλαγή στο πολιτικό σύστημα πάνω σ’ένα τόσο αμφιλεγόμενο και άδικο δημοψήφισμα».

Να σημειωθεί ότι ο συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή με τις κατηγορίες της προσβολής του τουρκικού έθνους, της δημοκρατίας και των θεσμών του κράτους.

Στη φυλακή βρίσκεται επίσης και ο βουλευτής του κόμματος, Aμπτουλάχ Ζεϊντάν.

«Δικαίωμα η προσφυγή αλλά όχι οι διαμαρτυρίες στον δρόμο»

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι οι προσφυγές κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Κυριακής, που έδωσε στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές εξουσίες, είναι ένα δικαίωμα, αλλά το να καλείς τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί δεν είναι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα AKP έλαβε ένα μήνυμα από το έθνος κατά την ψηφοφορία, την οποία κέρδισε το στρατόπεδο του «ναι» με πλειοψηφία μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν — και το μήνυμα αυτό είναι ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικό σε ορισμένα θέματα.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα