Πόση αποζημίωση θα πάρει η ΑΕΚ από τη FIFA για τον τραυματισμό του Γιόχανσον

Η ΑΕΚ θα λάβει αποζημίωση από την FIFA για τον τραυματισμό του Γιάκομπ Γιόχανσον, ο οποίος υπέστη ρήξη χιαστού χθες (13/11) στο ματς με την Ιταλία και θα μείνει εκτός δράσης έως το τέλος της σεζόν στις εγχώριες διοργανώσεις.

Η αποζημίωση που θα λάβει η Ένωση ισοδυναμεί με τις αποδοχές του ποδοσφαιριστή, η περίπτωση του οποίου είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές που αφορούν το Clubs Protection Programme (CPP) της FIFA,

που σχετίζεται με τις αποζημιώσεις των συλλόγων από τραυματισμούς παικτών κατά τη διάρκεια επίσημων αγώνων εθνικών ομάδων.

Το σχέδιο εκπονήθηκε το 2012 και επί της ουσίας προσδιορίζει ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι υπεύθυνη να καλύπτει οικονομικά τους παίκτες κατά το διάστημα της απουσίας τους.

«Αν ένας ποδοσφαιριστής τραυματιστεί σε ατύχημα όταν αγωνίζεται με την εθνική του ομάδα σε αγώνα “Α” (σ.σ. επίσημα ματς ή αναγνωρισμένα φιλικά), τότε ο σύλλογός του θα αποζημιωθεί για την υποχρέωσή του να εξακολουθήσει να καταβάλει τον συμφωνηθέντα μισθό του παίκτη, παρότι εκείνος είναι προσωρινά μη ικανός να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του» αναφέρει η σχετική νομοθεσία.

Με λίγα λόγια, ο μισθός του Γιόχανσον θα καταβάλλεται από την FIFA μέχρι εκείνος να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Η τελευταία πρόταση («… να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του») συνήθως ερμηνεύεται ως επιστροφή στις προπονήσεις.

Το πρόγραμμα CPP δεν περιλαμβάνει απεριόριστη… ρευστότητα για τους συλλόγους που δικαιούνται αποζημίωσης. Καταρχάς το ετήσιο κονδύλι είναι 100.000.000 ευρώ. Το μέγιστο διάστημα κάλυψης αφορά απουσία 365 ημερών και το μέγιστο ποσό 7,5εκ. ευρώ ανά ποδοσφαιριστή. Σε μηνιαία βάση το μέγιστο ποσό είναι 600.000 ευρώ, που θα έπαιρνε για παράδειγμα η Ρεάλ Μαδρίτης αν έμενε εκτός για ένα μήνα ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Τα υπόλοιπα 3.000.000 που αφορούν της μηνιαίες αποδοχές του, δεν καλύπτονται από την FIFA!

Όσον αφορά τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η FIFA καταβάλλει ημερήσια αποζημίωση στους συλλόγους. Στην τελευταία διοργάνωση (Βραζιλία 2014) το ποσό ήταν 2.000 ευρώ την ημέρα ανά παίκτη και αναμένεται να αυξηθεί για το τουρνουά της Ρωσίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα