Πώς δικαιολόγησε τις επαφές με τον ISIS ο 32χρονος φερόμενος ως τζιχαντιστής

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 32χρονος φερόμενος ως τζιχαντιστήςΤι υποστήριξε στην απολογία του«Ήταν αστυνόμος του καθεστώτος Άσαντ», υποστήριξε η συνήγορός τουΕντός πέντε ημερών θα γίνει προσφυγή κατά της απόφασης

Σε μία μαραθώνια απολογία, που διήρκεσε παραπάνω από τρεισήμισι ώρες, ο 32χρονος φερόμενος ως τζιχαντιστής, που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη υποστήριξε σε ανακριτή και

εισαγγελέα ότι δεν είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους: «Είμαι αθώος. Δεν είμαι μέλος του ISIS», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Προσωρινή κράτηση για τον 32χρονο φερόμενο ως τζιχαντιστή – Τι είπε στην απολογία του

Δείτε επίσης: Αυτός είναι ο 32χρονος τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη (εικόνες)

Ακόμη, όπως προκύπτει από πληροφορίες, ο 32χρονος επιχείρησε να ασκήσει επιρροή στον εισαγγελέα και τον ανακριτή λέγοντάς τους ότι στην περίπτωση που αποφασίσουν την προφυλάκιση του, αυτό θα σημαίνει ότι επικυρώνει το καθεστώς Άσαντ.

Η ανακρίτρια αποφάσισε την προσωρινή κράτηση του 32χρονου, ο οποίος οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Αλεξανδρούπολης και θα παραμείνει εκεί μέχρι να προσφύγει κατά της απόφασης η δικηγόρος του.

Η συνήγορος του, Τριανταφυλλιά Τσιούλπα, ανέφερε ότι μέσα τις επόμενες πέντε ημέρες θα προσφύγει κατά της προσωρινής κράτησης και θα ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος. Σύμφωνα με την ίδια, κρίθηκε προσωρινά υπό κράτηση διότι λείπουν σημαντικά και ουσιαστικά έγγραφα από τη δικογραφία.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτό το αίτημα για αλλαγή του διερμηνέα κι ότι με αυτόν τον τρόπο δεν έχει ισχύ η πρώτη του ομολογία, καθώς η μετάφραση που έγινε δεν ήταν κατάλληλη, για αυτόν.

Δείτε επίσης: Υπό παρακολούθηση ήταν ο τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη (video)

«Ήταν αστυνόμος του καθεστώτος Άσαντ»

Η δικηγόρος υποστήριξε ακόμη ότι ο 32χρονος ήταν αστυνόμος του καθεστώτος Άσαντ, ο οποίος εκδιώχθηκε μετά την κλιμάκωση του εμφυλίου.

Αμέσως μετά έγινε μέλος στην οργάνωση του “Ελεύθερου Συριακού Στρατού” και σε μία από τις συμπλοκές τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο που ανήκε στο καθεστώς Άσαντ, το οποίο μεταφράστηκε ως προδοσία από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Έπειτα το διωγμό του πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου προσεγγίστηκε από τον ISIS, όπου κατάφερε να διαφύγει καθώς δεν συμφωνούσε με το καθεστώς.

Η διαφωνία με τον ISISΠώς ήρθε στην Ελλάδα

O 32χρονος υποστηρίζει ότι αιτία της «διαφωνίας» του με τον ISIS ήταν η διαταγή μεταφοράς οκτώ μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη.

Ο 32χρόνος υποστήριξε ότι από το 2006 ήταν μέλος της Πολιτικής Αστυνομίας του προέδρου της Συρίας και από το 2011 βρισκόταν στον ελεύθερο συριακό στρατό.

Το 2012 εντάχθηκε στο μέτωπο Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που ήταν πολύ πιο εξοπλισμένη. Όταν τραυματίστηκε όπως περιγράφει μεταφέρθηκε στο Ισραήλ, για περίθαλψη. Από τον Ιανουάριο του 2014, μέχρι στο Μάρτιο του 2014, πολέμησε στο όνομα του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι και στο πλευρό του ISIS.

Ο 32χρονος ισχυρίστηκε ότι πολεμούσε στη Ράκα εναντίον την συριακής κυβέρνησης όταν ο Amir Abulogman, αρχηγός του ISIS εκεί, του ζήτησε να μεταφέρει άτομα στην Ευρώπη.

Τότε ήταν που αποφάσισε να διαφύγει προς την Ελλάδα.

«Στη συνέχεια στις 05-09-2017 έγινε σε βάρος του καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, από τρίτο πρόσωπο, και όχι τη γυναίκα του, για την οποία μέχρι σήμερα η ποινή του έχει αναστέλλουσα δύναμη, καθώς άσκησε το ένδικο μέσο της εφέσεως, πλην όμως κατά την καταγγελία αυτή, δεν είχε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, καθώς η κάρτα ασύλου του χορηγήθηκε στις 19-09-2017, δηλώθηκε στο Τμήμα Δίωξης Λαθρομεταναστών και για το λόγο αυτό του απαγορεύθηκε η είσοδός του στη χώρα στης 15-10-2017, ενώ ήδη είχε λάβει κάρτα ασύλου και 2 μέρες πριν τη σύλληψή του στην Αλεξανδρούπολη, όπου είχε έρθει για να δώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη για το άσυλο», είχε διευκρινίσει σε δηλώσεις της η συνήγορός του Τριανταφυλλιά Τσιούπλα τονίζοντας ότι δεν είναι μέλος του ISIS και ότι αντίθετα εκδιώχθηκε από τον Άσαντ και στη συνέχεια όταν τραυματίστηκε εκδιώχθηκε και θεωρήθηκε προδότης και από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Όπως σημειώνει μάλιστα η συνήγορός του επικαλούμενη τα διεθνή σήματα SIRENE, INTERPOL και EUROPOL δεν έχει ταυτοποιηθεί ως δράστης σε καμία τρομοκρατική ενέργεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα