ΠΓΔΜ: Απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση το VMRO-DPMNE του Γκρούεφσκι

Το συντηρητικό κόμμα VMRO-DPMNE της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Αλβανούς και κάλεσε να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Η προθεσμία που έδινε το Σύνταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές

του Δεκεμβρίου εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Το VMRO-DPMNE, που άσκησε την εξουσία από το 2006 έως το 2016, ανέφερε πως η πιο «ώριμη λύση» θα ήταν να διεξαχθούν νέες εκλογές, ωστόσο είναι πιθανό ο πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να δώσει την εντολή στον Ζόραν Ζάεφ, ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών (SDSM), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος.

Ούτε το VMRO-DPMNE ούτε το SDSM μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς την υποστήριξη των Αλβανών, που έχουν ενωθεί γύρω από μια δέσμη αιτημάτων που φαίνεται πως κρίνονται υπερβολικά από τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Γκρούεφσκι βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στο επίκεντρο μιας πολιτικής κρίσης, η οποία προκλήθηκε από ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που οδήγησε στην παραίτησή του πριν από ένα χρόνο.

«Το VMRO-DPMNE ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία συνασπισμού με το DUI (Δημοκρατική Ένωση Ενσωμάτωσης)», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα στη διάρκεια της νύχτας.

«Πιστεύουμε πως η πιο ώριμη λύση θα ήταν η διεξαγωγή νέων εκλογών».

Αξιωματούχος του DUI, του οποίο ηγείται ο πρώην ηγέτης των ανταρτών Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές τι θα γίνει στη συνέχεια.

«Το Σύνταγμα δεν είναι ξεκάθαρο για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία», δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Τώρα εξαρτάται από τον πρόεδρο Ιβάνοφ αν θέλει ή όχι να δώσει την ευκαιρία στον Ζάεφ να σχηματίσει κυβέρνηση».

Οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού. Μετά τις εκλογές οι ηγέτες τους συμφώνησαν σε μια κοινή πλατφόρμα διαπραγματεύσεων επιδιώκοντας μεταξύ άλλων την προαγωγή της αλβανικής σε δεύτερη επίσημη γλώσσα της ΠΓΔΜ σε όλη τη χώρα.

Ζητούν επίσης την επέκταση της εντολής ενός ειδικού εισαγγελέα, ο οποίος έχει αναλάβει να διερευνήσει ισχυρισμούς για κυβερνητική διαφθορά, εκλογική νοθεία και κατάχρηση εξουσίας σε σχέση με το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που οδήγησε στην παραίτηση του Γκρούεφσκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα